Posts

Showing posts from January, 2017

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 4) Beli Ikan di High Country Salmon..

Image
28 Nov 2016: Monday High Country Salmon- Twizel Top 10 Holiday Park Day 1
Assalamualaikum n Hi korang....
44 minit lebih kurang, kami pun sampai ke High Country salmon. Datang sini tak lain tak bukan, berhajat untuk membeli ikan Salmon. Kat Malaysia mahal ni...Kalo baca sembang2 orang, ramai yang mencadangkan beli Salmon kat sini sbb harganya yang agak mrah berbanding di Mount Cook Alpine Salmon. Tahun lalu trip kekawan pun memang syorkan beli kat sini. Jarak pun dekat dan ngan Twizel. Masuk adalh percuma dari jam 8am-6 pm. Sambil2 beli ikan Salmon korang boleh la amik peluang untuk bagi makan pada ikan2, pada itik2 yang berenang riang, atau minum secangkir coklat bersama pancake sambil menikmati keindahan alam....
Sebagai chef merangkap bendahari kami, S yang aktif memilih ikan yang terbaik dimatanya dibantu oleh kapten. Aku tukang tengok2 je n sesekali jepret gelagat depa tengah memilih ikan Salmon. Aku ok je, pada aku mana2 ikan Salmon pun sama, semua sedap.. Wakakak....nampak san…

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 3) Rakaia Gorge- Lake Tekapo

Image
28 Nov 2016: Monday Christchurch-Rakaia Gorge-Lake Tekapo- Twizel
Day 1

Assalamualaikum n Hi Sumeee.....

Perjalanan diteruskan. Kitorang tak berhenti untuk makan di sini (Rakaia). Selain toilet tak de air, aku rasa macam tak best. Tak macam tahun lalu, Rumput menghijau bak tikar mengkuang, duduk atas rumput rasa segar aje. Pasal toilet tu, tahun lalu pun sama, air kat singki kecik aje, punyer lama nak tunggu botol penuh. Dah tu sejuk pula, beku rasa. Emmm...Ye ke pasal tu ko nak cepat blah N?? Ke pasal tak sabar nak makan asparagus tu??? ekekekek... Kitorang yang jadi anak kapal ni ok la... ble makan2 makanan ringan dalam kete. Yang kesiannyer Pilot kami Z... Dier makan juga tapi agak terbatas sket. Heeheh...Sowie Z...

Perjalanan drai Rakaia Ke Lake Tekapo ni mengambil masa lebih kurang 2 jam 50 minit dengan jarak 231.2  km. Z memandu dengan kelajuan "mematuhi arahan"-80kmj saja. Di kawasan pekan atau bandar kelajuan menurun sehingga 50kmj. Ok la sambil2 memandang ke luar j…

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 2) Christchurch To Rakaia Gorge

Image
28 Nov 2016: Monday Christchurch-Rakaia Gorge-Lake Tekapo- lake Pukaki- Twizel
Day 1
Hai Korang....
Kami selamat tiba di awal pagi yang dingin di Christchurch Airport. Landing yang sangat smooth sekali dipandu oleh pilot Jetstar yang patut dipuji. Perjalanan dari Melbourne ke Christchurch mengambil masa kira-kira 3+ jam dan aku bantai tido aje malam tu sebab badan memang dah sedia letih. Siang kan berjalan aje tanpa rehat. Sedap aje tido, sedar2 dah sampai. Urusan Checkin pun lancar juga, alhamdulillah. Memang depa akan tengok satu2 makanan yang kiter bawa, tp kiter dah ikut peraturan, buat food declaration list segala- walaupun dier tak tengok sikit pun, semuanya akan ok. Inshaallah.. Semua barang makanan yang dibawa juga lepas tanpa sekatan. Aku rasa Zymah bawa milo 3 in 1 pun lepas. Aku bawa buah kana pun lepas. Tak perasan terbawa, sekali dier toreh tengok tak de biji, dier lepaskan aje. Cuma satu je kena ingat, pastikan semua barang makanan di simpan di dalam satu beg khas. Jang…