Wednesday, 18 January 2017

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 4) Beli Ikan di High Country Salmon..

28 Nov 2016: Monday
High Country Salmon- Twizel Top 10 Holiday Park
Day 1

Assalamualaikum n Hi korang....

44 minit lebih kurang, kami pun sampai ke High Country salmon. Datang sini tak lain tak bukan, berhajat untuk membeli ikan Salmon. Kat Malaysia mahal ni...Kalo baca sembang2 orang, ramai yang mencadangkan beli Salmon kat sini sbb harganya yang agak mrah berbanding di Mount Cook Alpine Salmon. Tahun lalu trip kekawan pun memang syorkan beli kat sini. Jarak pun dekat dan ngan Twizel. Masuk adalh percuma dari jam 8am-6 pm. Sambil2 beli ikan Salmon korang boleh la amik peluang untuk bagi makan pada ikan2, pada itik2 yang berenang riang, atau minum secangkir coklat bersama pancake sambil menikmati keindahan alam....

Mai aihhh...gigih la dier pancing ikan pakai baju celoreng hijau gitu...
Tengah tahan perut lapar ni. 
Air nan biru ni datang dari pergunungan tau, glasier yang dah mencair. Jadi, sape nak lawan dengan Salmon berenang dalam ni? Dier Hebat!!
Amboiii...segerombolan itik datang berenang laju nak ngap makanan yg ditabur....
Kaunter pembayaran...tak ramai orang masa ni, tapi bila kami nak balik, datang satu bas pelancong dari China....
antara barang jualan di sini
Atas: Ruang Cafe
Bawah: Kami tengah tunggu itik datang....ehh buat aper tunggu itik, nak tapau bawa balik kee?? Dakkk ehhh, nak bg dier makan la...
Sebagai chef merangkap bendahari kami, S yang aktif memilih ikan yang terbaik dimatanya dibantu oleh kapten. Aku tukang tengok2 je n sesekali jepret gelagat depa tengah memilih ikan Salmon. Aku ok je, pada aku mana2 ikan Salmon pun sama, semua sedap.. Wakakak....nampak sangat tukang masak cabuk aje. Masak2 untuk sendiri tu ok la atau jd pembantu chef ok je, tp kalo jd chef utama, tolong jangan ye. :D.. Eh....rombong pelancong 1 bas dah sampai jom2 kiter blah...nanti runtuh pula kedai ni. Dah la atas air, sejuk pula tu. Agak2 kalo terjun dalam ni beku tak?? Dari sini nak p Twizel Holiday Park tu, 4 minit je. Pejam celik eh dah sampai dah. 

Twizel Holiday Park, 
122 Mackenzie Dr, Twizel 7901, New Zealand

Dah sampai dah kami...

Ruang dalam kaunter receptionist
Urusan Check in


Kat luar Cabin No. 3, gambar atas tu kalo jalan sampai hujung, kat situ ader dapur
Selesai urusan checkin, masa nak punggah barang masuk cabin tu, tetiba ader orang hon2 kete dier. Terkejut beruk kami dibuatnyer. Wehhh...aper ni hon2, kitorang parking elok aje la! Itu cakap dalam hati je. Heran, sape yang kenal kami jauh2 kat NZ nii?? Gitu persoalan diminda masing2...Sekali orang tu keluar kete, laaaaa....rupanya En. Azli. Kami pakat gelak berjemaah. Hehehhe...lucu pula rasanya. Macam reunion. En Azli ni antara orang kuat Trip Kekawan. Kenal dier sebab tahun lalu kitorang join group En. Azli ni. Sebenarnyer untuk trip tahun ni pun pada mulanya nak join balik group depa tapi tak jadi sebab nak cuba jalan sendiri pula. Sembang2 kejap...tanya juga mana En. Zikri dan Shuk, katanya kalinyer dier sorang aje sebab group kali ni tak ramai. Yang lain masih lepak kat Lake Tekapo. Sempat lagi dier jemput untuk join BBQ malam nanti. Tapi kitorang malu....ekekkek...

Masuk cabin, rehat2 kejap, amik gambar bilik. Pastu S dah nak mulakan tugasnyer memasak. Aku sebenarnyer disamping lapar, perut tak selesa. Aku kan jenis cerewet nak guna toilet. Kalo mengembara, ini lah masalah paling besar yang aku hadapi. 2, 3 kali masuk toilet tak jadi juga, sudahnyer biarkan ajer la. Aku tengok S sorang2 kat dapur, aku pun p skodeng dier. Tugas aku tukang cuci pinggan mangkuk. Jadi ngam la dier masak pastu aku cuci mana2 pekakas yang tak digunakan disamping jadi pembantu chef, hulur sudu, hulur garam, tolong kacau sayur tu....Masa kami masak ni, tak ramai lagi orang yang datang. Jadi kami bebas nak guna dapur, tanpa malu2. Dalam Cabin ader disediakan pinggan mangkuk, sudu, gelas dan sebagainyer cuma kalo nak masak kena pegi ke dapur yang disediakan. Kat dapur ni pula semua jenis kuali, periuk, sudip, pisau, kicap, sos, garam ader disediakan, jadi kau guna aje la. Tapi kitorang guna bahan masakan sendiri sbb dah siap2 beli cuma pencuci pinggan pakai depa punya. kiter pun ader beli tapi tak guna pun. 

Lagi satu kau yakin, tawakal ajer la semua pekakas ni bersih, suci, murni tanpa was2 sebab kau tak nampak "sesuatu" itu dilakukan di sini. Semua pekakas kering dan bersih. Aku alim sangat tidak tapi ader juga aku cari info pasal ni & tanya kawan2 yang lebih berpengalaman. Jadi Inshaallah halal, suci bersih lagi murni..... Kalo dah kau tanam keraguan, ok jangan guna, dah jatuh haram di situ. Masa kami dah nak siap masak tu datang Mat saleh nak masak. Simple aje aku tgk dier bawa capati dan makanan tin macam tomato aku tengok. Lepas tu ader pula kakak melayu (rasanyer dr group Kekawan) masuk sana nak masak. Nasib baik awal sampai, tak de la malu2 nak masak. Ekekek....Sebelum keluar dr dapur kena pastikan dapur, singki, pinggan mangkuk, periuk belanga yang kita guna dibersihkan, dilap dan dimasukkan di dalam almari. Nanti tak pasal2 ader notis naik, "Tak de mama kau kat sini untuk ko suruh kemas bekas2 yang ko guna!!"

Akhirnya ini lah dier, menu kami. Sambal sardin, asparagus, salmon ala2 bakar, sambal hitam, kicap from Malaysia. Perrghhhh....berasap, tambah pula dengan nasi panas.

Menu kami hari ni
Selesai makan, rehat2 sat,  kemudian keluar lagi isi minyak. Kemudian pergi pula ke Lake Pukaki yang tak jauh dari sini. Konon2 nak mengenal jalan untuk esok tak de la teraba2. Tempat ni sangat cantik dan airnyer berwarna biru turquoise bila di panah mentari. Tapi yang ini tak berapa nak nampak sbb guna kamera hp je.

Kami di Lake Pukaki
Gunung ganang
Senja di Lake Tekapo
Laluan berliku

Angin makin kuat, KH syorkan untuk kami balik je. Sampai di Cabin nampak pula basikal 3 buah. Ehhh...kau ni kan basikal, tak pasal2 datang idea nak keliling pekan naik basikal...Aduhh (kononnyer...;p). Apa lagi Z pun pg tanya kat kaunter ble sewa tak. Harga sewa NZ 10 untuk 3 jam. Z kata kalo nak sewa 1 jam aje berapa....Dier kaci kurang jadi NZ5 je. Pastu dier bagi helmet n kasi kurangkan kedudukan kerusi basikal tu. Wahhhh.....sangat seronok. Kiranya ini la kali pertama aku bawa basikal setelah sekian lama tak bawa. Harap2 tak masuk longkang la ye....

Dari Twizel Holiday park ni kami membelok ke arah kiri melalui kawasan rumah2 orang. Yang bagusnyer memang tak banyak kete masa ni. Sunyi sepi macam tak de orang je. Tau aper sebab? Sebab masa ni dah jam 9 pm, masa untuk orang berehat dan mula untuk tdo. Tapi nampak masih siang sbb siang lebih panjang  berbanding malam, di kala musim panas ni. Kebanyakan rumah orang kat sini kecik comel aje. Halaman bersih.. Pastu kami pusing sampai pekan, konon2 nak beli buah, tapi kedai dah tutup...:( Ader juga nampak orang jogging, anak2 remaja main basikal tapi tak ramai. Memang tempat ni mendamaikan..

Memulakan kayuhan petang mengelilingi pekan Twizel. balik aje, aku rasa macam hilang 0.5 kg lemak kat peha ni....wekekekek....
Depan Twizel Holiday Park...Tahun lalu aku ader amik gambar kat pagar ni juga tapi kat belah belakang (motorhome parking)
Ni pun umah org juga tapi tak de orang, ke dah tdo??
Singgah umah orang nak amik gambaq bunga
Atas: DEpan pagar orang pun ble, asal unik
Bawah: kat padang 
Atas: Padang kat Pekan Twizel
Bawah: Kat depan Twizel Holiday Park
Senja di Pekan Twizel
Tamat untuk cite hari pertama. Kalo nak datang sini, aku syorkan korang amik masa bermalam disini barang sehari 2, memang berbaloi. Kami kat sini cuma semalam, tak puas rasanyer :( :(...Nak lama lagi. Yang aku perasan belah2 Twizel hingga la ke Te Anau suhu sangat sejuk walaupun di siang hari, tapi kat Dunedin hingga ke Christchurch, ok dah...ader sesetengah tempat tu tak pakai baju tebal pun ok. Balik Cabin tengok2 KH dah tdo, mamai2 dier buka pintu...hehehh..

Kbye....

Bersambung.....

*Tq atas sumbangan gambar: S&A

Monday, 16 January 2017

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 3) Rakaia Gorge- Lake Tekapo

28 Nov 2016: Monday
Christchurch-Rakaia Gorge-Lake Tekapo- Twizel
Day 1

Assalamualaikum n Hi Sumeee.....

Perjalanan diteruskan. Kitorang tak berhenti untuk makan di sini (Rakaia). Selain toilet tak de air, aku rasa macam tak best. Tak macam tahun lalu, Rumput menghijau bak tikar mengkuang, duduk atas rumput rasa segar aje. Pasal toilet tu, tahun lalu pun sama, air kat singki kecik aje, punyer lama nak tunggu botol penuh. Dah tu sejuk pula, beku rasa. Emmm...Ye ke pasal tu ko nak cepat blah N?? Ke pasal tak sabar nak makan asparagus tu??? ekekekek... Kitorang yang jadi anak kapal ni ok la... ble makan2 makanan ringan dalam kete. Yang kesiannyer Pilot kami Z... Dier makan juga tapi agak terbatas sket. Heeheh...Sowie Z...

Perjalanan drai Rakaia Ke Lake Tekapo ni mengambil masa lebih kurang 2 jam 50 minit dengan jarak 231.2  km. Z memandu dengan kelajuan "mematuhi arahan"-80kmj saja. Di kawasan pekan atau bandar kelajuan menurun sehingga 50kmj. Ok la sambil2 memandang ke luar jendela. Banjaran Alps itu adalah racun, racun pada mata yang memandang....Ahhhh...Sudah! Keluaq dah ayat bunga2 dier. Jom, Jom kiter tengok view Sepanjang perjalanan dari Rakaia ke Lake Tekapo. Kalo tak makin panjang menjela nanti ayat bermadah Cik N..

Jepret dari kete...
melalui pekan kecil sebelum sampai ke jajahan Lake Tekapo
Ambil kanan kalo nak ke Lake Tekapo.
Kalo kiter dari Timaru atau dari Omaru pun sebenarnyer ader jalan pintas menuju ke Twizel tanpa kiter perlu patah balik ke Christchurch atau lalu ikut QueenstonMasa yang diambil untuk ke-dua2 jarak ni pun tak panjang sangat. Contohnya Oamaru- Twizel- Timaru, tempoh masa yang diambil hanya 3 jam 40 minit, lebih kurang tanpa singgah. Laluan Oamaru-Twizel lebih dekat berbanding Timaru- Twizel. Di Hari ke-6 kami di sini aku terfikir nak jejak laluan ni, tapi tak kesampaian. Nanti aku cite pada part akan datang.

Bagi pencinta alam, ini la dier antara tempat untuk kita...
Okkkk, Kiter dah nak sampai ke Lake Tekapo. Tengoookkkk!! Airnya nan biru dipanah mentari. Masyaallah, cantik sangat. Tau tak, asal air tasik jd warna turquoise? Ini disebabkan oleh serbuk batu halus (yang dikisar oleh glasier...."dikisar" gitu) yang termendap dalam air. Datang sini kiter kena cari  Gereja Good Shepherd ni. Salah satu tempat popular, yang menjadi sebutan dikalangan para photografer termasuklah photografer cabuk macam aku...;p Kenapa dier popular? Sebabnya ialah kedudukannya yang strategik di tepi tasik menjadi subjek paling handsome apabila di jepret. Lagi2 apabila mentari terbenam ia akan merembeskan warna jingga kekuningan di sekitar kawasan gereja ni. Itu apabila tiba musim panas. Musim2 lain pun tempat ni memang cantik. Kalo tak caya cuba tanya Pakcik Goggle...

Nak sampai dahhhhh...
Angle sama, sasar sikit je... 
Tahun lalu aku datang sini awal bulan 12, saki baki glasier di puncak gunung tu tinggal sikit je. Mungkin sebab baru nak ucap salam pd musim panas, nampak kali ni agak banyak. Glasier ini la, (walaupun hanya tinggal "sekangkang kera"- abaikan pribahasa yang tak kena tempat :D), yang menyebabkan kawasan di sebelah barat South Island ni agak sejuk berangin berbanding kawasan di sebelah timur South Island. Menurut Pakcik Google, glasier di New Zealand ni terbentuk kira2 250- 300,000,000 yang lalu. Haaa....lama gilerr kan. Ini zaman2 ais ni. Tanah yang kiter pijak pada hari ini (di sekitar Lake Tekapo) pun pada asalnyer merupakan sebahagian daripada Lembah nun jauh di dasar laut. Oleh sebab berlakunya Pergerakan/ pengeseran antara 2 plat besar kerak bumi maka salah satunya ditolak naik ke atas permukaan lautan. Lama kelamaan ia membentuk sebuah pulau dan semakin lama semakin tinggi membentuk banjaran alps yang sangat cantik. Bila musim bertukar Glasier pun semakin mencair, bila dier cair, ia mula mengalir ke lembah dan tasik, lalu terbentuk la Tasik Tekapo, Tasik Pukaki dan bebrapa tasik yang lain.

Kete biru yang menjadi teman kami sepanjang berada di NZ




































Kalo kiter menyeberang atas jambatan tu (dari seberang sini) kitera akan terus menuju ke Church of the Good Shepherd. Nampak tak bangunan gereja tu, kecik aje. Tapi sebab malas nak berjalan dalam keadaan sejuk berangin kami patah balik, naik kete dn parking dekat dengan gereja tu. 
Kalo tahun lalu kat sini banyak giler bunga lupine tumbuh mekar. Tapi kali ni kurang. Tengok gambar org yang pegi selepas kami banyak pula bunga2an kat sini. Jadi korang kalo nak mai tengok bunga, selain musim bunga, datang la awal bulan 12
kami yang kesejukan di sapa angin
Dulu2 orang kata, Lembangan Mackenzie ni tak de orang yang tinggal. Sunyi. Sepi. Yang ader hanya bunyi ungas dan burung berkicauan riang di angkasa raya.....Hingga lah satu ari tu sekumpulan orang Moari mengembara, tetiba depa jumpa kawasan ni. Bila rasa selesa, pula tu dekat dengan tasik, depa pun mula membuka petempatan kekal di sini. Sampai skg ni pun memang tak ramai orang duduk kat sini. Dianggarkan pd tahun 2013, hanya ada 369 org penduduk yang tinggal di Lembangan Mackenzie. Ini secara langsung menobatkan ia sebagai salah satu daripada 5 kawasan yang kurang penduduk. Untung depa ni dapat tanah beratus ekar.

Petang di Lake Tekapo
Sisi lain di Lake Tekapo



































arca anjing, mercu tanda di Lake Tekapo
kalo dah lewat petang lg cantik tempat ni..
Jalan sket lagi, dekat dengan Gereja Good Shepherd ni terdapat sebuah arca Anjing yang diperbuat daripada gangsa. Kiranya ini merupakan mercu tanda kat Lake Tekapo ni. Jadi kalo datang sini kena amik gambaq juga dgn arca ni...ekekke. Ehhh?? Asal anjing depa letak jadi mercu tanda?? Ok, citernyer macam ni. Kat South Island ni kan memang terkenal dengan penternakan lembu dan kambing biri2. Jumlahnya pula bukan alang2, banyak gilerr okehhh... Pernah terbaca dalam satu artikel, jumlah biri2 ni lagi banyak dari jumlah manusia yang duduk dekat South Island ni. Kebenarannya tak pasti lagi, tapi kalo tengok sepintas lalu macam betul sbb katanyer yang datang ke South Island, yang kiter tengok ramai2 tu, itu semua orang luar. Macam kiter2 ni, yang datang berkala, yang konon2 NZ tu kampong dier...(ekkekkk...aku la tu berangan!) Bukan penduduk tetap di sini. Ok, jadi depa memelihara anjing untuk membantu menghalau (memburu org sebalah Beaufort bilang...;p) ni masuk kandang. Kalo kandang sini dah tak de rumput depa akan bawa biri2 pegi kandang sebelah pula. Kalo tak de anjing ni jenuh juga nak mengejar biri2 yang beribu2 lemon tu.. Mau pengsan.. Jadi depa pun buat la satu arca anjing, sebagai menyatakan penghargaan, terima kasih atas sumbangan dan peranan besar anjing dalam membantu memudahkan kehidupan seharian mereka.

Gereja Good Shepherd
sisi lain
Kat belakang
Lautan bunga lupine
unggu- karmila
belum mekar sepenuhnyer. Tunggu awal dec kot baru dier kembang mekar
Batu
Kami
tudung senget ditiup angin....:p

Kami abiskan masa dalam 1 jam setengah di sini, rasa tak puas sebab cantik sangat. Pelamcong makin ramai yang datang berbas2.....(bantai bahasa spanyol...:p) Maka kiter yang lama bertengek kat sini, maari la beransur pergi. Bagi peluang kat depa pula merakam kenangan di sini. Perut aku dah palu kompang, tak alang2 bunyi nyer. Nampak macam panas kan, yer memang mentari memancarkan sinar tapi angin pun tak kalah hebatnyer.... Sejuk gilerr. Sampai hp S pun Jem, tak ble nak buka dah....Ker abih batrie S?? heheheh.....

Ok Jom P Beli Salmon pula...Horeeeyyy!!

Bersambung.....

*Terima kasih atas sumbangan gambar: S & Z


Wednesday, 4 January 2017

New Zealand: Jom Balik Kampong Vol. 2-2016: (Part 2) Christchurch To Rakaia Gorge

28 Nov 2016: Monday
Christchurch-Rakaia Gorge-Lake Tekapo- lake Pukaki- Twizel
Day 1

Hai Korang....

Kami selamat tiba di awal pagi yang dingin di Christchurch Airport. Landing yang sangat smooth sekali dipandu oleh pilot Jetstar yang patut dipuji. Perjalanan dari Melbourne ke Christchurch mengambil masa kira-kira 3+ jam dan aku bantai tido aje malam tu sebab badan memang dah sedia letih. Siang kan berjalan aje tanpa rehat. Sedap aje tido, sedar2 dah sampai. Urusan Checkin pun lancar juga, alhamdulillah. Memang depa akan tengok satu2 makanan yang kiter bawa, tp kiter dah ikut peraturan, buat food declaration list segala- walaupun dier tak tengok sikit pun, semuanya akan ok. Inshaallah.. Semua barang makanan yang dibawa juga lepas tanpa sekatan. Aku rasa Zymah bawa milo 3 in 1 pun lepas. Aku bawa buah kana pun lepas. Tak perasan terbawa, sekali dier toreh tengok tak de biji, dier lepaskan aje. Cuma satu je kena ingat, pastikan semua barang makanan di simpan di dalam satu beg khas. Jangan campur dengan beg pakaian. Sebab semua beg yang kiter declare ader makanan dier akan selongkar tengok. Bayangkan kalo campur dgn beg pakaian, melompat segala katak nanti....:D:D, Oh ya satu lagi, tak yah sembunyi2 makanan yg dibawa, bagi je depa tengok. Agak2 kiter tersalah bawa, dier akan amik itu saja. Tapi lepas proses check bag tu depa akan scan semua beg yang dier tak selongkar, masa ni kalo depa jumpa makanan...awas, ko sedia la diut NZ untuk membayar denda ye...

Dipendekkan cite, sebab dah janji nak call Mr. Cameron tu pada jam 8.30 am. Kami pun tunggu lagi. Nak tunggu detik berlalu tu adalah sangat, sangat membosankan. Sungguh. Sakit kepala jadinya. Kat sini 5.30 am dah siang. Maka, bila dah sampai 8.30 am tu, matahari dan naik, terik macam pukul 10 am. Padahal awal pagi lagi. Nasib baik angin bertiup dingin tapi awas muka anda bakal jadi "Dayang Senandung"-sunburn. ;p

Mr. Cameron yang ramah...
Mr. Cameron tolong angkat barang masuk bonet. Nasib baik muat. 
Mr. Cameron menerangkan cara2 penggunaan kereta kepada pilot kami -Azymah
Urusan tempahan kereta dan hotel kami serahkan kepada kapten- Kak Hasnah. Hasil dari carian dan bacaannya di blog, akhirnyer dier memilih untuk menyewa kereta dari https://www.shoestringrentals.co.nz.. Tempahan dibuat awl dari Malaysia dan dier memilih kereta sedan berjenama Nissan dengan kadar sewa $49/P-day. Korang boleh pilih nak kete mana satu mengikut kesesuaian dan keselesaan, bermula dari kadar serendah $36/P-Day. Berurusan dengan Mr. Cameron sangat mudah. Masa jumpa tu dier cuma minta lesen driver 1 dan kad kredit, hanya untuk diisi di dalam borang. Korang jangan risau jika berlaku kerosakan batrie, tayar pancit ke, boleh terus call agent AAtravel (No. Tel ader disertakan di dalam kete), depa akan datang baiki. Sebelum melepaskan kami pergi, Mr. Cameron terangkan bagaimana menggunakan kete dan sebagai pilot, Azymah la yang khusyuk mendengar. Kitorang kat belakang, dengar2 manja aje....ekekekk.....

Bajet sewa kete: $49 x 8= $392
GPS: $8 x 8 = $64
Ins: $10 x 8= $80
Jumlah: $536

Belanja 1 pic, perjalanan menuju ke Rakaaia Gorge...:p
Ok Jom kiter mulakan perjalanan...Twizellllllll tunggu aku datang!! Yeahhh....Sebenarnya antara kami, semua ble bawa kete auto, cuma yang paling champion orang Sabah bilang, Azymah la. Driver ke-2, Sara- tapi dipenghujung trip baru tau rupanyer dier kurang berani bawa. Aku pula budak baru belajar sebab terbeli kete baru! ;p Jd org takut nak suh aku bawa, takut nanti tersasar haluan. :p:p Al-maklum la sebelum ni naik beskal je...:D :D :D. Untuk trip ni Kapten dah bagi2 tugas. Tugas awal: macam biasa aku murnikan itinerary, tambah mana yang patut. Masa ni kiter akan nampak masaalah yang timbul, contohnyer kalo perjalanan dalam 1 hari tu mengambil masa sehingga 6-7 jam...itu kiter kena baiki, sebab terlalu lama di atas jalan raya. Nanti tak ble singgah2 dan 1 yang sangat kami ingin elakkan ialah sampai ke check point terakhir (tempat penginapan) pada waktu malam. Payah nanti teraba-raba mencari tempat. ekekek....Paling lama perjalanan dari 1 motel ke 1 motel yang seterusnya ialah 4-5 jam. Itu paling lama, kalo kurang lagi ok. Jadi kiter ader masa untuk singgah di mana2 tempat yang menarik, makan, solat dan sebagainyer. Cane nak baikinyer? ok caranyer ialah susun balik tempat penginapan kiter. Contohnyer ari tu, Kak Has dah set penginapan dari Queenstown dan akan berakhir di Oamaru. Bila tgk tempoh perjalanan ia amik masa sehingga 6-7 jam. Jadi kami bincang balik amik penginapan di Dunedin semalam sebelum ke Oamaru. Dunedin- Oamaru tak jauh 3 jam aje. Sebenarnya pd aku la, ble je dr Dunedin terus ke Timaru, lagi jimat tp sbb dah booking awal Oamaru Top 10 tu, maka kami amik aje. Kitorang tak ble berbincang duduk 1 meja sbb semua jauh2...jd kena guna wsap. Selalu juga ader "kesalahfahaman"...hehehh.. tapi ok je boleh ditangani dgn baik.

Uppss....macam mengajar pula lagaknyer. Bukan.... Ini cara kami, saje nak berkongsi.....

Zymah, buat kira2 bajet. Sara-Tukang beli barang makanan- kat sjung kan banyak produk Brahim, kat sini ader tapi agak mahal dan terhad. Selain tu dier juga bertindak sebagai tukang tukar duit. Kat Borneo ni, nak tukar duit paling murah di KK. Sebelum cuti tu aku sempat la minta tolong tukar duit kat kakak dan sekali tu aku turun KK sempat juga tolong tukarkan duit Zymah n K. Hasnah. Tapi rupanya tak cukup, tu sbb minta Sara tolong tukarkan. Semua jenis "tukang" dier sapu. ekekek....Tugas semasa pula: Kapten tugas dier urusan pembayaran penginapan (ader sesetengah motel kitorang bayar cash), Zymah: pengangkutan, aku: tukang cuci pinggan, Sara: Chef....dier masak memang sedap. :)

Singgah Countdown beli barang dapur. Gedik la org seblah kanan tu..;p
Singgah Countdown beli barang2 dapur. Konon nak singgah Park n Save, sekali tak jumpa....pegi Countdown je la. Walaupun hakikatnyer Park N Save itu lebih mengujakan dengan sayur mayur yang segar bugar. Bersyukur aje la dengan aper yang dijumpai, Countdown ni lebih dekat dengan airport. Masa kiter benti kat sini, ader sket cite lucu. Zymah tak mahir lagi hal- ehwal kete ni, sekali masa nak matikan enjin kete, tak ble. Aku cakap kat Zymah kalo kete auto baru dier mmg tak guna kunci, tutup enjin main tekan aje. Tapi kete tu tak de tempat nak tekan. Kebetulan pula ader pasangan suami isteri yang baru balik dari jogging. Depa la yang tolong kami. Rupanyer pusingkan aje tombol tu. Aiyaaa... Ok jom kiter teruskan perjalanan..... Wow, aku dah terbayang2 asparagus di masak tumis....:D :D

Perjalanan menuju ke Rakaaia Gorge
Gunung ganag di belakang sana la yang bertanggungjawab meratchun aku untuk jejak kaki kembali ke sini......:p
Perjalanan dari Chrischurch ke Rakaia Gorge tak jauh, hanya mengambil masa kira2 1 jam perjalanan je. Seperti tahun lalu, kali ni pun kitorang tak de nak naik Jet boat tu, datang sini saje nak amik gambar. Alang2 lalu singgah aje la, lagi pun rugi tak singgah. Salah satu tempat yang punya aura yang menarik. Gitu....Eh bukan sume ke ceruk South Island tu lawa?? Kalo korang ader bajet lebih, dan jarang2 naik bot (:p) aku syorkan korang naik jet boat ni. Tak nyesal punyer. Sungguh... yang gegirl pastikan tudung pin dengan kukuh ye... Apa2 pun korang ble p jengok website dorang kat sini: http://www.discoveryjet.co.nz/. Dalam ni ader macam2 aktiviti yang ble kiter join bersesuaian dengan keminatan dan bajet... Bajet ciput macam aku memang tak naik la, lagipun kat Malaysia aku dah puas tengok sungai dan laut. Naik bot, naik feri semua dah penah. Cewahhhh....berlagak!! #ayatcoverlinesebabtakmampunakbayo

Wehhh...jom2 dah nak sampai dah Rakaia...Tengok kat bawah sana, Masya Allah, cantiknyer....Aku kagum la dgn rumput kat sini, semua pendek. Mungkin sebab pengaruh cuaca kan, sebab tu rumput tak tumbuh tinggi. Dari jauh tengok cantik, kemas tersusun ajer. 

Pemandangan dari atas menuju ke sungai Rakaia
uhhh...panas...nasib baik membelakangkan mentari kalo tak I jadi minah sepet....:D
Best la tumpang kamera org ni...hhehe....al maklum la hp kite rosak...:( Mana2 gambaq yang nampak kami ber-4 tu maknanyer aku pinjam dr kawan...:D macehhh kawn2...
Bunga liar tumbuh cantik...
Baru sampai. Ingat nak santai2 kat sini, makan2 ke....tapi tak jadi. Angin kuat sangat...heheh. Asal aku nampak tempat ni dah nampak lain dari tahun lalu ehh? Dulu kami lepak lama sket kat sini, macam dalam 1 jam juga aku rasa. Sempat lagi makan2 dalam caravan, nak masak air panas tapi api tak nyala. Sakai betul rasanyer masa tu, siap panggil En. Azli lagi minta tolong nyalakan api. Macam2 je masalah mula2 naik caravan tu dulu. Kerusi nak tukaq jd katil tak ble, sampai ke petang wehh....nak tak nak tebalkan muka je minta tlg adik sebelah tu tolong kami. :D :D 

ok itu cite lama, cite ari ni, kitorang kejap je kat sini dalam 30 minit aje. Kemudian kami pun blah,,,

Kat sini la pangkalan untuk sesiapa yang ingin naik jet boat. Kebetulan masa tu ader group bdk2 remaja nak naik bot
Tebing sungai, tinggi weh. Kesan dari hakisan angin, menambah keunikannya. Bahasa org geo...;p
Berlatar belakangkan jambatan Rakaia Gorge..
Silau...

Macehh Sara & Zymah atas sumbangan gambar...

Bersambung....

Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 4: Muzium Teracotta

20 Mac 2017 (Isnin) Hari-3 Salam n Hi Sume.... Hari ni semua bangun awal. Awal2 pun aku subuh gajah juge. Bilik mandi cuma 1 jadi berg...