Posts

Showing posts from April, 2016

Travelog New Zealand-Australia: (8) Menyusur Sungai Yarra..

Image
Bersambung dari Part: 7
Sungai Yarra
Hari yang sama.

Oleh sebab depa tak naik2 lagi ke bilik, aku amik keputusan untuk mengambil angin petang dan menyusur Sungai Yarra. Jam masih awal lagi dan sangat rugi kalo aku biarkan masa berlalu begitu saja. Nak layan mata mengantuk, bila2 pun ble. Nanti balik Kampong aku cover balik masa tido yang tak menentu kat sini. Cewahh...ble gitu?? ekekke.....

Turun dari hostel, aku pilih haluan kiri untuk menuju ke Sungai Yarra. Aku ble pilih jalan mana yang aku suka, sebab aku dah hafal. Cewahh...agak berlagak kat situ. ekekek...bukan la. Ini sebagai motivasi kepada diri sendiri. Aku bawa bekal pamphlet, jd aku tau kedudukan sungai Yarra beberapa blok dihadapan sahaja dari Ibis hostel ni. Jadi, biar lorong mana ko amik yang penting terus ke hadapan, pasti akan sampai ke tebingan sungai. Cuaca agak mendung, dah terlanjur aku turun, aku berharap sangat...sangat...sangat agar hujan tak turun.

Betul la, dengan cuaca.. bukan lawan untuk kita berkompromi. T…

Travelog New Zealand-Australia: (7) Terjah Hosier Lane

Image
Bersambung dari: Part 6
Hosier Lane
Hari yang sama.

Tiba d Flinder St. masing2 tak nak lagi naik ke hostel. Ingat nak makan2 dulu ke, sebab baki nasi pagi td ader lagi. Tapi depa kata elok teruskan dulu ke Hosier Lane sebab kalo dah naik ke bilik, makan + kenyang pasti dah tak nak turun balik. Mesti godaan bantal itu lebih hebat dari grafiti di Hosier Lane. Emm.... betul juga. Kami pun berjalan kaki menyusur tepian bangunan Flinder St. sampai la ke hujung bangunan menghala ke Sungai Yarra. Menurut pembacaan katanyer Hosier Lane itu letaknyer sekitar Flinder St.- Federation Sq.-Melbourne Visitor Center (MVC) Jadi kena rajin cari. Sebenarnyer hari pertama kami sampai di sini, kami dah cuba "acah2" cari Hosier Lane ni...tapi tak jumpa.

Dah kebetulan sampai di perkarangan Fed. Sq. depa berhenti bersantai kepenatan katanyer.....tapi sebenarnyer nak guna wifi free kan?? Hehehhe.....Okey layan aje. Aku amik kesempatan masuk ke bangunan Melbourne Visitor Center. Kat bawah ni ader b…

Travelog New Zealand-Australia: (6) Mengintai Ikan Duyung Di Brington Beach

Image
30 NOv 2016 Hari ke-3

BRINGTON BEACH
Lama aku berehat dari menulis kan. Susah.. orang banyak hobi ni. Ikut mood. Sekarang ni tengah rajin belajar menjahit. Gigih merencana masa depan katanyer...ekekkeek...Malam ni mesin jahit meragam, jadi kasi rehat dulu sama dia...
Sambung cite kembara (part 5) yang lalu. Kami meneruskan perjalanan ke Brington Beach pula setelah melambai2 riang ke arah Thomas n Friends yang sudah pun meneruskan semula perjalanan ke Menzies. Dari Belgrave kami menaiki train menuju ke Richmond. Turun di Richmond, kemudian pergi ke platform menuju ke Sandringham. Tak yah risau, kat sini ader je signboard menunjukkan arah perjalanan train. Kalo sesat sket2 tu perkara biasa. Kali ni pun sesat juga, balik dari Puffing Billy tu masing-masing mengantuk. Tengah sedap melayan mata mengantuk, train pula bakal berhenti kat Ringwood. Tetiba KH terbangun dan terus bagitau kami akan turun di situ. Dalam hati bukan sepatutnyer turun kat Richmond ke...?? Tapi soalan tu macam berleg…