Monday, 14 March 2016

Travelog New Zealand-Australia: (5) Melawat Thomas & Friends di Puffing Billy

30 Nov 2015
Day 3


Hari ke-3 di Melbourne. Masih berbaki 1 ari lagi untuk jalan2 di kota Melbourne. Cadangannya ari ni nak ke Puffing Billy, kemudian ke Brighton Beach. Oh ya geng kak T ari ni akan terbang ke NZ, awal sehari dari kami. Macam biasa kami bangun awal. Masa merangka iti, aku dah siap2 cari info pasal jadual perjalanan dan harga tiket menaiki steam train. Maka aku sediakan Plan A dan Plan B...wah gituuuu...kalo la kan kepingin sangat nak naik steam train. Plan A, agak jimat sket. Naik train tu sampai Menzies Creek saja dengan kos AUD 26- return. Pemandangan biasa2 aje. Asal tak kempunan orang kata. :D... Plan B pula, naik train sampai Lakeside dengan harga tambang AUD 44 return. Dengan harga yang agak mahal, berbaloi rasanyer, untuk menikmati pemandangan semulajadi yang sangat menarik. Tapiiii.....banyak masa terbuang di sini. Setelah di tolak, campur, bahagi....aku kira, lebih kurang jam 5 petang baru kami akan dapat kembali ke Melbourne City. Bincang punya bincang, akhirnya kami memutuskan untuk amik gambar saje di hentian Belgrave tanpa perlu naik steam train. Jimat duit AUD, yang dah sehabis daya aku cuba jimatkan. Hehehhe.....fakir sangat bunyik nyer...:D Bukan apa, aku ader target nak beli perfume...;p

Dari Hotel kami bergerak ke arah kanan menuju ke Flinder's Street station. Sebelum tu singgah 7E dulu beli Myki. Kad: $6 + $10 (topup)= $16. Sempat rembat air mineral dan 2 biji apple. Boleh la... sebenarnyer aku ader bawa bekal. Orang tua la katakan. Bawa air nescafe ye, dan jajan. Dari 7E ke Flinders St. ni tak jauh dah menyeberang jalan aje. Harga tiket train dari Flinders St. menuju ke Belgrave ialah AUD 12 return. Perjalanan mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit. Bila dah touch Myki kami pun turun ke platfm 2@3 (arah kiri), tunggu train d situ. Train akan tiba pada jam 9. 56 pagi. Hentian Belgrave merupakan hentian terakhir, jadi tak yah risau untuk terlajak. Bole sambung tido kalo nak.

kami semua menuju ke platfm 2
menanti train tiba
Tiba di Belgrave. Keluar dari station, ambil arah kiri. Ader arahan disitu dan ader line panjang berwarna biru. Jadi kiter ikut je laluan tu. Apa yang menarik di Puffing Billy??Asal pula tajuk tu ader nama si Thomas pula? aper kaitan?? Aha....Aku suka tengok kartun Thomas n Friends. Bukan aper bila balik kampong, kalo cite pasal TV, mesti kalah ngan anak2 sedara yang suka giler tengok kartun, nak tak nak, aku pun terpaksa join sekali. Lama2 macam best pula, secara tak langsung dier ajar anak2 menyanyi, menari dan ini adelah satu proses perkembangan mental yang positif untuk anak2. Kalo hang penah tengok Thomas & Friends, train dier macam yang ader kat Puffing Billy ni. :)

kalo musykil boleh tanya kat kaunter tu

Beberapa station yang bakal disinggahi oleh steam train
kaunter tiket. kalo nak naik steam train kena beli tiket kat sini dulu
menikmati keindahan alam di Belgrave
Hi Uncle....
Kat sini terjumpa balik ngan Uncle Danny (tour guide GOR), dier bawa pelancong lain. Bila tengok dier terfikir aku, berapa jam ajer dier tido semalam? sebelum dihantar balik ke hostel, kami singgah ke McDonalds. Ader pasangan Chinese nak ke toilet. Lama giler kami tunggu dalam bas, tak kan nak membuang sampai setengah jam?? Rupanyer depa p makan kat McD. Hampehhh.....Uncle Danny pun hantar kami balik dulu. Itu pun jam dah 10++ pm. Lepas tu pastinyer Uncle Danny balik semula ke McD.. Aku agak, dalam jam 12 baru Uncle D ble letak kepala atas bantal dalam keadaan bersih (mandi & makan). Kesian kan....Demi sesuap nasi. Teringat ayah kiter kan, hargailah mereka selagi mereka masih ada. Sob...sob...sob. Sebak pula :(

Kami dan pekerja Puffing Billy
Train dah sampai.....
sonoknyer depa bole juntai2 kaki. Train dah nak bergerak...

Puffing Billy merupakan sebuah kereta api wap yang sangat popular di Australia dan ianya antara salah satu daripada kereta api wap terbaik di dunia yang masih terpelihara. Sampai sekarang pun Puffing Billy masih lagi beroperasi untuk membawa para pelancong yang ingin merasai pengalaman menaiki keretapi wap, bermula dari Belgrave hinggalah ke Gembrook. Train ini akan membawa kita melalui hutan, ladang dan desa (macam lagu sudirman pula...:D) yang sangat menarik. Pada asalnya ia dibina untuk membangunkan kawasan luar bandar. Namun pada tahun 1953, berlaku kejadian tanah runtuh menyebabkan landasan yang menghubungkan belgrave ke Gembrook rosak teruk dan tidak dapat dignakan. Oleh sebab depa mengalami kerugian yang besar maka operasinya ditutup setahun lepas tu. Melihat kepada potensi besar kawasan ini kepada sektor pelancongan, juga atas dasar kepentingan awam, maka laluan ini dibaik pulih dan akhirnya landasan ini dibuka secara berperingkat-peringkat, dari Belgrave- Menzies Creek- Emerald- Gembrook.






Di Sabah pun ader sebenarnya steam train ni. Dari Tanjung Aru menuju ke Papar. Aku tak penah naik tapi pernah nampak. Tiketnya aku rasa agak mahal. Kalo nak rasa naik ble juga tapi aku syorkan kalo bajet seket, tapi nak merasa naik train, elok amik train biasa. Laluannya pun sama aje dan harga tiket juga jauh lebih murah. 

Tu bukan aper, nak update insta...:D
comelnyer si Koala....
tong peti surat. Sekarang ni macam susah nak tengok benda ni kan...
bersama pekerja di Belgrave. Eh macam aku pegang tangan dier kan.....bukan ye, aku pegang kamera tu je. 
Lagi...Yang ini tak bergerak. macam dapur kat sini ni.
Zymah n Thomas...ekekekk...

Vrommmm....Vrommmmm....


Ok dah puas, ketapi pun dah lama pergi, kami pun balik meneruskan perjalanan ke Brington Beach tengok Ikan Duyung...;p 

Bersambung.....

Saturday, 12 March 2016

Travelog New Zealand-Australia: (4) Puisi Cinta Untuk Mu, Si Batu Tunggul...


Si Batu Tunggul

Nun jauh di sana
batu tunggul berbaris sepi
mengalunkan tabik rindu pada musim dingin
yang enak bersantai di hemisfera utara

Dia si batu tunggul
gigih berdiri,
walau perit dipanah bahang
walau kaki terketar-ketar
diusik nakal si ombak yang sengaja menghambat lututnya

Dia si Batu tunggul
tabah bertahan, bertongkatkan tebingan
agar tidak ranap di gigit ombak seperti nasib teman-temannya
yang telah lama bermakam menjadi batu kelikir
terhampar derita di pukul ombak

















Terima Kasih Daun Keladi...atas sumbangan gambar

cc: Kak T/ Azymah/ Kak Nana