Posts

Showing posts from March, 2016

Travelog New Zealand-Australia: (5) Melawat Thomas & Friends di Puffing Billy

Image
30 Nov 2015 Day 3

Hari ke-3 di Melbourne. Masih berbaki 1 ari lagi untuk jalan2 di kota Melbourne. Cadangannya ari ni nak ke Puffing Billy, kemudian ke Brighton Beach. Oh ya geng kak T ari ni akan terbang ke NZ, awal sehari dari kami. Macam biasa kami bangun awal. Masa merangka iti, aku dah siap2 cari info pasal jadual perjalanan dan harga tiket menaiki steam train. Maka aku sediakan Plan A dan Plan B...wah gituuuu...kalo la kan kepingin sangat nak naik steam train. Plan A, agak jimat sket. Naik train tu sampai Menzies Creek saja dengan kos AUD 26- return. Pemandangan biasa2 aje. Asal tak kempunan orang kata. :D... Plan B pula, naik train sampai Lakeside dengan harga tambang AUD 44 return. Dengan harga yang agak mahal, berbaloi rasanyer, untuk menikmati pemandangan semulajadi yang sangat menarik. Tapiiii.....banyak masa terbuang di sini. Setelah di tolak, campur, bahagi....aku kira, lebih kurang jam 5 petang baru kami akan dapat kembali ke Melbourne City. Bincang punya bincang, akhir…

Travelog New Zealand-Australia: (4) Puisi Cinta Untuk Mu, Si Batu Tunggul...

Image
Si Batu Tunggul

Nun jauh di sana
batu tunggul berbaris sepi
mengalunkan tabik rindu pada musim dingin
yang enak bersantai di hemisfera utara

Dia si batu tunggul
gigih berdiri,
walau perit dipanah bahang
walau kaki terketar-ketar
diusik nakal si ombak yang sengaja menghambat lututnya

Dia si Batu tunggul
tabah bertahan, bertongkatkan tebingan
agar tidak ranap di gigit ombak seperti nasib teman-temannya
yang telah lama bermakam menjadi batu kelikir
terhampar derita di pukul ombak

















Terima Kasih Daun Keladi...atas sumbangan gambar

cc: Kak T/ Azymah/ Kak Nana