Thursday, 25 February 2016

Travelog New Zealand-Australia: (3) Menjejaki Great Ocean Road (GOR)

29 November 2015
Day: 2

Hari yang cerah kini makin jelas....:D, puas aku tunggu sunrise dr bilik hotel. 4.30 masih gelap. Lepas subuh setia lagi bediri tepi tingkap. Emmhhh....lamanyer. Penantian ku berakhir bilamana sinaran mentari sikit demi sikit menyimbahkan cahaya ke alam maya. Tak ada pemandangan yang menarik sangat dari ruang tingkap yang terhad. Aku saja nak tengok cahaya pagi mai dari mana. Tiba2 aku nampak beberapa belon panas....yehaaaa....lucky for me! Holla Melbourne, Morning!


Pagi ni kami akan bertolak awal ke Great Ocean Road. Jam 7.30 dah siap2 turun tunggu bas. Untuk ke sini, kami amik day tour dari http://melbourneaustraliatours.com.au/contact dengan harga pakej AUD 85, termasuk sarapan pagi dan makan tengahari. Yang ini diuruskan oleh Kak T. Dah booking awal dr Mesia lagi. Jarak perjalanan dari Melbourne City ke Great Ocean Road (GOR), lebih kurang 4 jam lebih menaiki bas (1 way). Perjalanan yang agak jauh namun tak membosankan. Kiri kanan perjalanan semua lawa-lawa. Kebanyakan kami yang ada dalam bas ni terdiri dari orang Melayu Malaysia, yang lain ader masyarakat India dan Cina. Dari slang tu aku agak depa pun dari asean.

Isi Minyak dulu, sebelum memulakan perjalanan yang jauh. Stesen minyak yang luas, bersih dan sistematik. Kat sini Uncle Danny beli air mineral. 
Pemandu pelancong kami hari ni, nama Uncle Danny. Orangnya agak berumur, peramah dan baik hati. Dier sorang aje. Sambil memandu dier bercakap disepanjang perjalanan, menerangkan tentang apa saja maklumat tentang GOR. Kalo kita tengok orang yang mai amik pakej dari Melbourne Australia Tour ni, pemandu depa semua yang dah berumur. Depa ni kebanyakannya dah pencen, bukan kata tak cukup makan sebab tu depa kije. Bukan, jangan salah paham na....depa dah biasa kje, jadi untuk mengisi masa lapang amik la kje sampingan sebagai pemandu. Kalo hang tengok sukarelawan depa di Melbourne City pun ramai yang dah pangkat pakcik2, tapi depa gembira dapat jumpa ramai orang. Mungkin ini lah yang dinamakan terapi diri.

Anglesea Golf Club

Pitstop 1 kami ialah di Anglesea Golf Club. Tak singgah, pusing aje untuk tengok kangaroo....:) Aku tak sempat amik gambo, sbb duduk bukan tepi tingkap. Comel aje kangaroo tu....sakai sket sebab tak penah tengok..;p

GOR Memorial Arch

Ahernyer sampai kat pintu gerbang GOR. Uncle Danny bagi kami setengah jam untuk amik gambo. Tapi macam tak cukup 30 minit tu. Biasa la, kalo berjemaah memang akan terlajak masa punya. Sejarah pembinaan Great Ocean Road (GOR) berlangsung cukup panjang. Diibina sebagai tanda penghormatan kepada tentera Australia yang telah gugur di medan perang. Proses pembinaan GOR sejauh 243 km ini mengambil masa lebih kurang 12 tahun dimana ia dibina oleh bekas tentera yang pernah berjuang semasa Perang Dunia 1.

Kalo tak begambaq kat sini macam tak cop pasport pula rasanyer....wekekekk

Sarapan pagi di Lorne.

Lepas tu kami mai singgah breakfast pula kat Lorne. Uncle Danny bawa semua bekalan minuman, air panas, gula, teh, coklat, biskut dan sebagainya. kalo nak, sila buat sendiri. Aku salute dengan Uncle Danny,  semua dia urus sendiri. Kalo aku, abih tunggang langgang mengendalikan 20 orang dalam satu2 masa. Memang tak ble jadi ketua...Kadang2 dlm kelas tebabas juga part kawalan kelas. Kena keluar suara soprano baru pelajar jadi senyap sket. :D 

Sebelum Breakfast, ramai yang amik kesempatan singgah ke singgingroom. Kat bawah tu ader pantai yang cantik. Kami amik gambar sat sebelum naik semula utk bancuh air. Aku pon menyendeng kat org yg suka selfie....:D
suka suki.....jumpa kawan baru. Cikgu juga. Nama dier Cikgu DD (baju pink) dier pergi GOR sorang aje sbb kwn2 travel dier yg lain tak nak p. 
Kenneth River Vacation Park.

Seterusnya kami mai singgah sini pula Kenetth River Vacation Park. Nak skodeng Kaola dan burung Kakak tua, katanya. Si Kakak Tua ni jinak aje, bagi makan terus dier hinggap atas kepala. Untung la kalo burung tu landing atas hang, murah rezeki....heheheh. Tapi aku syukur sangat dier tak hinggap atas kepala aku, sbb... kalo dier mai bertenggek atas kepala aku, kalo tudung tersenget ok lagi, aku takut tudung aku terbang sekali tersangkut dek kuku tajam dier...:D :D..... Nak sampai sini, mengambil masa kira2 2 jam 30 minit dari bandar Melbourne. Terletak ditengah-tengah antara Lorne dan Apollo Bay.

1. Kafe Kaola, kami tak singgah pun, takut terjebak membeli...:D
2. Nun dihujung sana bas kami tengah baek punya landing.
Uncle Danny tak bawa pun kami sampai hujung nuu, nak menjimatkan masa punya pasal. Kat sini pun ader Kaola tapi tak banyak, ada 2, 3 ekor itu pun malu2 kucing....

Itu amoi baju biru banyak ong ooooo... si kakak tua itu salu hinggap dekat dia. 

1. Tengok, itu burung suka sama itu amoi...
4. Nak cari toilet tapi kunci pula, jadi..begambaq aje la depan toilet...:D

Gembira kakak ni dapat burung hinggap kat tangan..;)
Makan Tengahari Di Iluka

Tengahari tu kami singgah di Iluka. Sebuah restoran halal di sini. Depan pintu restoran memang ada di paparkan sijil halal yang depa dapat dari pihak berkuasa Australia. Tapi kalo dalam hati ada rasa ragu2 adalah lebih baik jangan sentuh makanan yang dihidangkan. Tak banyak pilihan untuk menu halal, ader nasi goreng, ikan goreng yang besar, kacang, kentang & salad. Aku pilih ikan goreng yang nampak sangat menyelerakan, dan ianya digoreng ketika itu juga. Segar dari ladang katanyer... Selesai makan tengahari kebanyakan dari kami mengambil kesempatan untuk solat di ruang lapang. Di ruang parkir yang tak ramai orang, di belakang restoran pun ada...


sporting ajer pekerja restoran tu, goreng ikan pun cekap..
Ikan goreng yang nampak sangat menyelerakan tapi...ya allah tawar sangat!
sebahagian dari kami. 
The Twelve Apostles 

Ini yang ditunggu2. Tempat yang selalu kiter tengok dalam majalah, dokumentari, dalam blog dan sebagainya. Tak sangka hari ni kami berpeluang untuk jejakkan kaki ke sini. Alhamdulillah. Pemandangan yang sangat cantik dengan batu tunggul, tebing tinggi yang berwarna kemerahan, pantai yang terhampar cantik bak emas kekuningan, laut biru dan hijau tumbuhan, sangat menenangkan hati. Menurut ceritanyer, kawasan ini pada zaman dahulu dinamakan sebagai Sow & Piglets, namun sebab nama tu tak glamor, pelancong pun macam nak tak nak ajer singgah.... maka pada tahun 1922, namanya telah ditukar kepada The Apostles. Cuba punya cuba, masih lagi tak sedap ditelinga nama tu, jadi depa tambah lagi perkataan "12" kat depan menjadikan namanya "12 Apostles", agar nampak ader jenama dan lebih umhhhh (macam teh lipton pula...:D). Tapi jangan heran ehh, walaupon namanyer ader perkataan 12 di situ, namun batu tunggul yang terdapat di situ hanyalah 9 buah sahaja. Kemudian pada tahun 2005, salah satunya telah runtuh, diikuti pada tahun 2009, menjadikan batu tunggul yang tinggal berbaki 7.

Kena ikut arahan. 












Loch Ard George (LAG)

Merupakan sebuah kawasan tebing tinggi atau ngarai sempit yg ada di kawasan 12 Apostles ni juga. Bersebelahan aje. Namanya diambil bersempena dengan nama sebuah bahtera yang terkandas di kawasan ini sekitar tahun 1878. Dikatakan bahtera yang terkandas itu sedang dalam proses menamatkan pelayarannya selama 3 bulan dari Inggeris ke Melbourne. Dalam ramai2 anak kapal, hanya 2 yang terselamat. Kami menyempatkan diri untuk turun ke bawah, berjalan2 di pantainya yang cantik. Dikatakan di pantai ini lah Tom dan Eva (2 penumpang yang terselamat) bertemu.



Bole juga ambil pakej naik heli untuk tengok pemandangan GOR dari udara tapi bayarannya agak mahal. Jadi...tak payah!
Dalam Perjalanan pulang
Ladang gandum, serba kuning. 
Selesai pengembaraan ke Great Ocean Road untuk hari ni. Perjalanan yang sangat mengembirakan. Tapi kalo ada ruang, peluang, keberanian, aku sarankan agar kita2 ni sewa la kete dan drive sendiri. Ambil masa 2-3 hari untuk bermalam. Inshaallah akan banyak tempat yang boleh dijejaki tanpa rasa tergesa2. Kalo sewa kete dan bermalam, perjalanan boleh di teruskan ke Philip Island. Kami tak p pun London Bridge tu sebab Uncle Danny kata tak sempat sebab kami tak menepati masa. Heheheeh...bagi masa 45 minit untuk singgah ke satu2 tempat, mesti terlajak masa ke 50 minit. Okey salah kiter....Maaf kan kami...:(. Akhirnya kami sampai di hotel pada jam 9 malam. Beberapa kumpulan yang ada dalam bas tadi akan kembali ke Malaysia malam tu dan depa di turunkan di satu tempat dan akan di bawa ke airport dengan bas lain. 

Jumpa lagi di cerita akan datang....")


Rujukan:
http://jejakvicky.com
blogerpensil

**Terima kasih kepada rakan2 atas sumbangan gambar....


Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 4: Muzium Teracotta

20 Mac 2017 (Isnin) Hari-3 Salam n Hi Sume.... Hari ni semua bangun awal. Awal2 pun aku subuh gajah juge. Bilik mandi cuma 1 jadi berg...