Monday, 29 July 2013

HENING INI BENDANG



Original Photo By: Rosdi Li
Facebook

HENING INI BENDANG

aku berdiri antara padi bendang
sunyi aku 
tiada berteman
kawan ku jauh di pergunungan
tapi akulah 
si pohon rendang
ranting ku lebat
hinggap burung bersiul-siul
angin pupuk padi menguning
petani girang

YATIM AHMAD
putatan


Friday, 26 July 2013

China_Mei 2013: (3) Ghuangzhou Kami Datang.......:)

30 Mei 2013

Assalamualaikum n Salam Sejahtera.......:)

Semalam dah plan untuk bergerak dalam jam 11.30 pg ke Luohu, nampak awal sangat tp takpe la....biar kiter tunggu train jangan ditinggal train sudah.....haruuuuuuu...........................Selepas subuh aku tido balik. Ala.... penat semalam tak abih lg dan ari ni kami hanya bkfst kat dlm bilik, makan aper yg ader. aku bawa bekal maggie 1 bungkus, 2 bungkus besar bubur (dlm ader 12 paket), biskut, nescafe 3n1, keropok (wajib ni, aku kan suka mengunyah). Pengajaran untuk aku, lain kali kena bawa:  Maggie tu patut bawa banyak, bubur sket je.....aher nyer punyer payah aku nak abihkan bubur tu sbb terlalu masin....necafe kena bawa 30 paket sbb aku jenis bawa bekal sbb tak suka minum air sejuk.

Oleh kerana sampai awal sangat maka kami ble la round 1 bangunan stesen Luohu....:). ader banyak masa untuk klik2...:)


tempat beli tiket. belah kanan sekali yg ader orang galas beg hijau tu waiting room. dah masuk tak ble keluar dah. (abaikan kekaburan wajahku)

Petunjuk arah semua mesra pengguna. Insyaallah sampai, ikut je arahan..

Kagum dengan keberkesanan produk ni.....bayangkan dr wanita bertudung bertukar menjadi lelaki macho.......ko mampu???????...............heheheheehehehheh...................................(jan marah Kak H. Gurau jak pok...)
begini caranyer.......

Oleh sbb dier ensem, aku pun sudi amik amik gambar ngan dier....wekekekekk




K.H cari isotonic, minuman berkhasiat yg mampu melegakan sakit kepala. tapi mcm tak ader......
Dah puas keliling Luohu, kami pun masuk kat waiting room. Dalam ni sejuk sket, ader mesin pemanas air, nak makan maggie ble jer amik air ni. Tp beli siap2 maggie cup, mudah n tak cerewet. 



Bila masuk kat sini kiter dibekalkan dengan air mineral. Tibet Spring kater nyer. mula2 KH pegi dier ble amik sendiri. siap amik 4 botol lg untuk kami 1 sorang. Eh, 1 botol tak cukup, so aku pg lagi nak amik, sekali mamat penjaga tu hulur 1 jer. aku tunjuk jari nak 3 lagi. dier geleng kepala. Pastu buat muka bodo....Kedekut!!


aku suka botol ni sbb kecik je....Ringan.

si polo tu rakan baik aku yg selalu aku bawa pg jengjalan.  aku suka dier, slim. poket banyak. tahan lasak....eh tak berapa nak lasak sbb zip dah rosak n ader koyak...hehhehe. yg biru tu aku bawa dier kali ni sbb pengajaran travel mac ari tuh, kena beli beg pula sbb tak muat. dapat free masa pegi HK-shenzhen dis 2010 from agent travel jetabout travel....:)

KH makan kacang yg dibeli d Halal Food Dongmen Street. Rasanyer sedap. ader macam rasa herba sket. 

Nampak tak ramai org berpusu2 ni?.....drg ni dah dipanggil masuk. Drg sedang menuju ke tempat train berada. So D7172 tu no train. Mula2 aku pelik apsal drg ni berlari, mcm tak sabar je. Owh.....rupanya dr tempat ni nak g tempat train landing tu, jauh juga. tak la jauh giler. ader la dlm 3 n kiter kena cepat takut ditinggal train. dier bergerak tepat pada masa nya. pastu bagi kami yg baru ni sila masuk ikut gerabak. nanti masuk kat gerabak lain...payah pula nak mencari..hehheh....




Ahernyer.....selamat tiba n masuk dalam gerabak 5. Dalam skrin ditunjukkan perjalanan train dr shenzhen-Guangzhou. Gerabak 5 ni tak panjang sangat. selesa n tak ramai org. Oh ye...dalam ni juga ada pramugari train....yg akan menghidang minuaman (yg dibeli) macam dlm flight, siap ada unifm, ada topi, berkasut, ader bag lagi. cantik. tapi aku tak amik gambo..tak sempat.






dalam perjalanan ader beberapa kali berselisih dengan train lain, samada yg mengangkut penumpang atau angkut barang.


aku ingat ini train jenis lama yg bermula dengan huruf Z. ader juga tempat tido. 
Train ni akan berhenti dibeberapa buah stesen. dan ianya akan ditunjukkan di dalam skrin. kalo nak, kowang ble check kat travelchinaguide. 
 ada sesuatu yang menarik kami jumpa....nak tau apa???
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.

.
.
.
.
.

.
taraaaaaaaaaaa.....................................

ensemnyer mamat ni. kami jumpa dalam train. gerabak 5. kalo korang nak jumpa dier, ble cari dlam poket tempat duduk depan kiter tu. hehhehehehe........belek2 majalah tu. dier ader duduk dlm tu. hehehhehhe......gigih aku amik gambo dier. snap gambar majalah pulak tu...wekekkekek



panjang dah. jampa lagi kat entry akan datang. misi mencari hotel. Penuh drama. penuh kejutan......cewah......:D....

ok bye
Salam ramadhan...

Wednesday, 24 July 2013

Kemantapan Vokal Cakra Khan


Assalamualaikum n Selamat malam.....:)

Tadi tengah cari lagu2 best kat 30 lagu terhangat HotFm, untuk masuk dlm pendrive. Aku peminat setia HotFm kononnyer.....dulu maser kat KK, pagi2 maser nak g keje mesti buka Hotfm...Sekali pindah pulau, rasain lho....sunyi sepi tanpa dia...wekekekek.....! terus kan, Jumpa lagu ni terus tengok kat YT....best ker tak sblm dpwnload kat 4shared. Ehhhh.......sape ni.....? handsome nyer sora. Sora macho....terus aku terjatuh chentha.....hahahahah.......punyer la jarang dengar radio. Kesiannnnn betol.....




Oleh kerana aku dah jatuh chenta kat sora dier, dengan gigihnyer aku cari biodatanyer...Cowok ini asalnya Indonesia ya......cewah...tetiba slang indo. wekekekk......

Baca sendiri la...

Nama Lengkap     : Cakra Konta Paryaman
Nama Panggilan  : Cakra Khan
Tempat Lahir       : Pangandaran
Tanggal Lahir      : 27 Februari 1992
Penyanyi Favorite : Cakha Khan
Twitter                : @cakrakhanz dan @cakraholic
Pendidikan        : Mahsiswa di STIMB, jurusan Vocal Classic, semerster 6.
Single                : Harus Terpisah


Muda lagi.....sora hebat, seksi, serak2 basah. Ader rupa ble tahan.....mcm korean pon ader jugak. Muka dier smetimes mcm muka.....eh ader pelakon mesia tu, lupa la. kalo dapat buayafrenz bersora emas macamni, tiap2 ari aku suh dier nyanyi untuk aku.....wahahaha......

banyak cakap pon tak guna, meh la kiter layanz YT dengar lagu2 dier.....:)



ader lagi.....tapi ini lagu2 yg aku minat...arghhhh......mengantuk la pulak. nite.....

Monday, 22 July 2013

China_Mei 2013: (2) Tersalah Station dan Misi Mengenal jalan......

29 Mei 2013

Sampai aje ke Lohou Station, kami pun menapak keluar. Aku tanya KH, betul ke kiter turun di sini..? KH kata, seingat dier bukan di Lohou, tp kena tukar line 1 lagi, baru sampai ke hotel tu.....mcm ader bunyi shaibu...heheheh....ok...ok...tak pe. kiter tgk dulu aper ader kt sini, sbb aku tgk alamat hotel tu, ader perkataan Luaho.



Dongmen Central Road Garden Inn

2066 Dongmen Middle Road, Luohu-Dongmen, Shenzhen, China 510100



Kan......?? Kami keluar ikut kata hati (hehehhe.......) keluar di pintu D.....ehhhh...sekali kan.....pandang kiri kanan, pandang KH, KH pandang aku...dua2 gelak...kak macam tak penah nampak ni jalan kan? iyaaaa.....betul la nanie d shaibu tu, aku ingat sdh.....ok...ok ndapa kita duduk2 dulu sini. Hehhe......kalo stesen tu betul, sepatutnyer kami menapak keluar ikut tangga tinggi then keluar nampak pokok2, bangunan2. Yang ni tangganyer ader signboard HONG KONG.......dah sah salah. Tapi ader baiknyer juga kami tersalah stesen ni. Sbb aper tau......maser tgh lepak hilangkan penat tu kami nampak bangunan Shenzhen Railway Station. Di tingkat atas, bersebelahan ajer dgn bangunan Luohu Station ni. Atleast kami tau di sini letaknyer SRS utk ke Ghuangzho esok...:). Tapi ntah......nape tak beli terus tiket.....Hehhehe.....sbb kami ader beg kot, malas nak mengangkut sana sini. berat.


Dah hilang penat kami pun mengalas beg masing2 untuk membeli token baru. Urusan pembelian token dilakukan oleh KH. Aku tukang gambo. yg 2 org lagi pengawal bertauliah.....hehheheh....joke je, jan mara ye....Kali ni kami beli tiket dr. Luohu terus ke Shaibu. Harga tiket ntah aku tak ingat....tp tak mahal mana.....setiap 1 stesen tu Y1/ Y2 aje.

Luohu-Laojie (sampai Laojie kena tukar line 3 (Blue: Longgang Line)- Shaibu

Walaupun masyarakat China kebanyakan nyer tak leh cakap Bahasa Inggeris, tapi kiter tak yah risau giler pasal subway ni, sbb kan....kat stesen ni masih ada signboard dlm BI. Kiter ikut jer laluan, insyaallah sampai...:). Kalo kiter tengok kat SS. Map ni ader beberapa stesen khas untuk pertukaran line atau dlm bahasa mudahnyer nak betukar subway. Contohnyer stesen Laojie ni. Oleh sebab itu la, pd waktu puncak, stesen ni sangat padat dengan orang. Poning kepalo den deh, tengok orang berlari n berjalan pantas.....uhhhhh... 


Dari Luobou Line (Hijau), kami bertukar ke Longgang Line (Biru) untuk dapatkan metro ke Shaibu. Gambar atas ni adalah laluan menuju ke Longgang Line. Sangat menarik, stesen metro di Shenzhen ni bertingkat2. Nak menuju ke satu2 line, senang je....samada naik atas atau turun bawah. lagi satu kat lantai ader banyak petunjuk arah siap dengan warna Line. Jadi tak sesat punyer......
Nampak je stesen ni bertingkat2 kan...tapi kami langsung tak dengar bunyi bising metro sedang lalu atas gerabak. Sungguh moden...Bangunan ni dibina dibawah tanah. Maka tak heran la kalo nampak tangganyer tinggi giler.....Patut la org china kebanyakan slim2 belaka. kaki pula cantik je sbb tiap ari senaman naik tangga....:) Akhirnyer kami sampai ke stesen Shaibu...:) Horeeeeeyyyyyyy!!!


nak g hotel Garden Inn tu klua ikut pintu A1



cilok from goggle. Ini la hotel Garden Inn tu.

Ader 3 jejantas kat area ni, dr stesen Shaibu td. Kalo tak silap ini jejantas pertama. Dalam keadaan kiter pandang PHut tu, belah kiri ader 2 lagi jejantas. Memudahkan para pengguna menyeberang jalan dengan selamat untuk pg ke Dongmen Street.
Nak cari Hotel ni senang je. Dah sampai stesen Shaibu, klua ikut pintu A1. Pastu naik tangga tinggiiiiiiiiiiii. Dah kluar nampak bumi.....jalan terus je hala ke depan. Jalan dlm 5 minit kalo gaya santai. kalo gaya laju dikejar anjing...ader la dlm 3 minit. heheheh........Kalo tak jumpa juga hotel ni, sambil korang jalan tu, tengok ke kanan, kalo dah nampak Pizza Hut, Watson......dah dekat dah tu n cepat2 tgk kiri pula. hotel ni berdepanan dgn Pizza Hut n Watson, dipisah jalan raya je. Betul2 depan hotel ni ader Bus stop n tangga jejantas....

Klo korang dah nampak Pizza Hut tu cuba toleh belakang pula, kat situ la letak nyer Garden inn Hotel. Betul2 depan tangga n Bus Stop tu.....
oh ye, kami booking hotel ni guna agoda. Mudah. Tak nak tanggung risiko, bilik hotel penuh. Kali ni dapat bilik tingkat 6. Sangat bagus sbb dapat wifi free. Dulu dapat tingkat 9, tapi line wifi tak berapa nak bagus. Hotel ni antara yang termurah dan dekat sangat dengan Dongmen Street. Seberang jalan dah sampai Dongmen Street...harga bilik semalam dalam RM 88- RM 109 (belum termasuk charge perkhidmatan agoda). Ruangan dalaman bersih, selesa. Kategori 1-2*. ble la....cuma pintu bilik mandi hanya guna kain lagsir...hehhh. Sebenarnyer ader banyak hotel sekitar Dongmen. Sunon Hotel pun dekat juga. Yang ini mungkin 3-4*. Sangat selesa n mahal sket.

Setelah berehat2 sebentar n menunaikan perkara wajib, kami pon turun semula. Nak membeli tiket train ke Guangzhou katenyer...... Pengalaman mbaca blog org, maka dinasihati mbeli tiket lebih awal, takut tiket habis n adalah sangat penting untuk kiter tau jalan nak ke stesen tu spaya esok tak la kelan kabut lagi mcari. Train d China bertolak tepat pada masa nyer ye. So, jan amik risiko...:) Ntah cemana bole kami pegi sampai Futian Checkpoint utk beli Tiket Train. hehheheheh.....Tambang ntah berapa xingat. Yang bez nyer tu, setiap pertukaran line, tak perlu lagi beli token baru, janji masa beli tu kiter click destinasi terakhir yg nak dituju.

Shaibu- Hongling-Huaxin-Lianhuacun-Children's Palace (Tukar subway ke Longhua Line: Merah) - Gangxia North- Convention & Exhibition Center- Fumin- Futian Checkpoint



Di Stesen Futian Checkpoint.
Oleh kerana Futian Checkpoint ni dibahagian penghujung destinasi maka tak ramai sangat org kat sini. kami tanya kat kaunter CSC, kat mana beli tiket. katanya di Luohu. So, kami pun berpatah balik. salah2 jalan macamni ader baiknyer juga. Ble tgk kawasan lain dr yg biasa kiter pg. kalo ikut agent tak merasa la pg jauh sampai Futian ni. hehehe.....aku rasa ader sesuatu yg menarik di sini sbb aku ader nampak pamplet tentang kesenian China. Cuma kami tak singgah meneroka sbb tujuan utama, urusan pembelian tiket Train perlu diselesaikan dahulu sblm tibanya malam....

Shenzhen North Station tu satu line dgn Futian tp kami tak singgah di situ, sbb minda dah terset nak beli tiket d Luhou. Tak berani beli kat situ sbb takut nanti sampai Guangzhou kat stesen lain pula. Payah pula mcari jalan g hotel. Perjalanan semua ikut buku....xberani lg nak corner sana sini.....:D!

Futian Checkpoint- Fumin- Convention & Exhibition Center (tukar Luobao Line: Hijau)- Gangxia- Huaqiang Rd- Science Museum- Grand Theater-Laojie-Guomao-Luohu.

Tak ramai org di kaunter pembelian. Mungkin bukan musim perayaan atau bukan musim cuti sekolah...
Sampai je kat Luohu, tak yah kluar dr bangunan. Dlm ni ader kaunter pembelian Tiket Train ke mana2 destinasi seluruh China. Cewahhh......Nak beli tiket kena guna pasport ye.....Tambang Shenzhen-Guangzhou berharga Y79.50 (RM39.75). Perjalanan mengambil masa kira2 1j30m.

Boss tengah bagi2 pasport setelah dapat tiket. alhamdulillah.......

Yahoooooo....sdh dapat tiket. Huruf D tu jenis train. O5= mksdnyer gerabak 5. nti nak naik train sila pastikan kiter berada di gerabak yg betul. 

 Menurut aper yg aku baca, Train di China terbahagi kpd beberapa jenis mengikut kelajuan. Ia dimulakan dengan permulaan huruf, yang mana huruf ini merujuk kpd kelas yang berbeza.

G=High Speed Unit. Ketapi berkelajuan tinggi untuk perjalanan jauh. Cth Shanghai-Nanjing. Lajunyer ble mencapai 350km/h....bayangkan! hebat tak hebatnyer. minta2 la jangan berlaku apape. Berkecai beb.....

C= Intercity EMU. Pun laju juga tapi digunakan hanya untuk perjalanan yang lebih dekat. cth, Beijing-Tianjin.

D= Electric Multiple Unit (EMU)/ Hexiehao/Harmony atau juga dikenali keretapi peluru di China. Sederhana laju walaupon digelar keretapi peluru. Lajunyer tak la mcm peluru.....hehhehe. aku rasa dia compare dgn train Z tu. kalo tu mmg patut la dier kalah laju. sbb Z tu train jenis lama. ok yg ni la yg kami naik. kelajuannya hanya 250km/h. Tetapi jadual perjalanan sangat kerap untuk pergi ke destinasi bandar2 utama. cth, Beijing-shanghai. Shanghai- Suzhou dan lain2.

Z n T= Direct express n Express. Masing2 mempunyai kelajuan 160km/h- 140km/h. salah satu train yg ble digunakan sekiranya train moden atas tu dah abih.


Selesai urusan pembelian tiket kami balik semula ke shaibu. Kali ni pegi makan di restoran Pak Aji (Kembar Usz. Azhar Idrus). Letaknyer di sekitar Dongmen Street. Menu yang aku pilih tak lain tak bukan nasi putih bersama telur masak tomato. Kenyang je perut terus kami berjalan santai d Dongmen Street. Tujuannyer untuk memberi gambaran kpd Kyan n KNoor tentang selok belok DS, supaya nanti drg ble g sendiri shopping apape yg patut...:) Memasing tak nak beli lg sbb nak k Gz esok. Satu hal pulak nak mengangkut barang...

Kepenatan melanda, kami terus balik hotel untuk berehat. Esok bersedia untuk menempuh perjalanan ke Gzh. Tempat yang tak penah dijejaki.....harap semuanya ok. Jumpa nanti di entry akan datang. 
Salam Ramadhan........

* Malas tepek gambo rest muslim Pak Aji, sbb dah ader kat entry sblm nye.....kalo sudi jom le singgah ke (KLIK)....Makaseh...:)




Saturday, 20 July 2013

China_Mei 2013: (1) Bercuti ke Shenzhen seperti Balik Kampong.....

Assalamualaikum n Salam Sejahtera.....

29 Mei 2013

Dah masuk Julai yeee??.......hheheh....ok, yg ni cite Mei lalu. Flight from KK 9.30 am. Ini kali ke-3 aku ke sini. Selepas balik dari Shenzhen Mac ari tu. Cuti sekolah bulan Mei mmg xder perancangan nak ke mana2. Kak Hasnah nak join Kak Nurlia ke Vietnam, aku belum lagi teringin nak balik semula ke vietnam sbb dah p hujung tahun 2012. Kecuali kalo aku dh nak naik pelamin nanti, baru berkira2 akan ke sana beli kain....:) amboiiiii.....besaq hajat......^____^. Kak Enai pula nak p Umrah. So aku akan lepak di Kampung. Beberapa minggu berlalu, kak Hasnah call, tanya nak x g Shenzhen, terus ke Guangzhou, katanyer nak beli LCD comel. Aku pula bila sebut nama Guangzhou terus teruja, sbb hajat ke sana tak kesampaian Mac lalu. K. Hasnah kata kiter cuba main redah aje, tak yah guna agent travel. aku pon ok je. janji yakin n berani.....kami pon mula dating ngan en. google, belajar aper yg patut ttg shenzhen-Ghuangzhou.

Kota Raya Shenzhen dari udara. Perghhhhh...tengok tu bangunan tinggi2 tersesun cantek....
Tak ramai sangat orang dlm flight menuju ke Shenzhen. Rata2 masyarakat cina (Sabah) Malaysia yang "balik kg"..:). Mungkin cuti kali ni ramai yg g Indo @ Vietnam. Jiran 1 kapal sempat menegur maser kiter Q nak cop pasport, "pandai juga kamuurg pigi China a".....:). "Balik kg" kali ni hanya disertai oleh kami ber4: Aku, Kak Hasnah, Kak Yan (kazen KH) n Kak Noor (kawan K.Yan). Mula2 jumpa kat Airport, aku ingatkan Kak Yan kje Imigresen. hehheh....Sebab aper tau......

1) aku teringat citer KH, drg baru sampai pg tadi naik bas dr Tawau mlm. Aku heran sbb KH jarang  naik bas. Katanyer KYan ader kje yang perlu disiapkan. Sbb tu tak leh naik flight, kena btolak lewat sket.

2) Aku tengok pakaian KYan, seluar biru, tudung biru, baju je hitam mcm unifm imigresen. dlm hati, oooo......dier ni balik kje terus ke stesen bas tawau (xsempat tukar baju).

Rupanyer....sangkaan aku jauh sangat meleset. hehhehe.......sape suruh pandai2 tafsir. KYan Tauke Sawit. haaaaa......jgn main2. Boss tu.....KH kata, kje KY yg dier mksdkan tak siap lg tu ialah, KY nak bagi gaji kat pekerja dier sblm dier bcuti....Salute pada kewibawaan seorang wanita..\--/

Ok sambung......elok je turun dr pesawat, ader bas menunggu untuk mbawa penumpang ke bangunan airport (kalo nak jalan kaki ble juga, tp jauh gilerr menapak n tak der dibuat dek pelancong....nti tak pasal2 digelek tayar pesawat....hehhehhe) selesai urusan cop pasport & amik bagasi, kami pun menonong keluar menuju ke stesen metro Airport East. Senang je nak cari, tgk sign board ader dlm bhs inggeris ataupun kluo je dr bangunan ketibaan tu, belok kanan untuk ke stesen metro....:). Pasal bagasi ni aku teringat 1 cite. lepas je cop pasport, memasing g singing room, kecuali aku terus g amik bagasi. Maser tu org dh kurang. aku cuma amik beg aku n beg KH. itu je aku kenal. maser tgh tgu drg kluo dr singing room, tu ader la sorg pak guard dgn seekor anjing. si anjng ni pula suka sangat hidu2 1 bagasi yg diletak tgh2 jalan. aku heran la juga apsal bagasi tu ader tgh2 jalan, aku syak ader org salah amik then tak letak balik kt tempat bagasi tu. Rupa2 nyer itu bagasi KY. xlama lepas tu ader la pegawai Imigresen tu dtg amik bagasi KY n terus bawa ke ruangan pemeriksaan. Aku tanya ader bw makanan ke? hehheh......selongkar punya selongkar, dier tak jumpa aper benda pun melainkan pakaian2 luan n dalam.....Lega!



WELCOME TO.....................................arghhhhhhhhhhh!!!!!!!! tak nampak Shenzhennyer!

Perjalanan kami santai sajer, tak ader nak rushing mcm dikejar anjing. hehhehe......Nak beli token metro tu, kena guna duit kecik..:). Jadi kena cari Customer Service Center untuk pecahkan duit besar...:)



Dah dapat duit kecik, kiter pg pula beli token kat mesin ni. Mesin ni cuma ble terima duit Y5 dan Y10 ajer. Pun tak susah mana, ader arahan dlm bahasa Inggeris. Tambang dari Airport East ke Lohou Station, berharga Y9 (RM4.50) n perjalanan mengambil masa 90 minit, beh kurang.


comel je token....


 Dari Airport East tu lenggang je org dlm subway. Kiter pon mudah dapat tempat duduk. Sekali....tgk gambar di bawah. Dah mula penuh, baldi pon masuk...hehheh...


sementara menanti 90 minit utk sampai ke destinasi, elok kiter tido dulu, charge tenaga. Lepas ni kiter akan jalan cari stesen keretapi untuk ke Guangzhou esok. Dalam tido2 ayam tu, minda merangka perjalanan untuk hari ini dan mengingat semula perjalanan mac lalu. Tiba2.....eh betul ke Garden Inn Hotel tu letaknyer di Stesen Lohou????? arghhhh........nanti fikir. hehehhe......

ok jumpa nanti dalam citer tersesat stesen...:) Salam ramadhan..


Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 4: Muzium Teracotta

20 Mac 2017 (Isnin) Hari-3 Salam n Hi Sume.... Hari ni semua bangun awal. Awal2 pun aku subuh gajah juge. Bilik mandi cuma 1 jadi berg...