Posts

Showing posts from May, 2013

Shenzhen_Mac 2013: Jalan-Jalan di Dongmen Street

Image
sambungan....

Masih lagi hari 1 di Shenzhen.....setelah berehat2 sebentar, menunaikan perkara wajib. kami pun turun ke lobby hotel. Tony ajak kami makan malam...tak jauh, seberang jalan je dr Garden Inn Hotel tempat kami menginap. Jalan2 santai malam ni sebenarnyer ada 2 agenda. 1, nak mencari tempat makan halal, untuk makan malam, lapooo beb....ke-2, Tony nak kami suai kenal jalan2 dr hotel ke Dongmen Street, supaya nanti ble pg sendiri bila2 masa kalo nak.


Dongmen yang akan kami susuri nanti adalah sebuah  kawasan membeli-belah utama/ popular di daerah Luohu Shenzhen. Ala2 Petaling Street la kiranyer......kalo kat Sabah macam kat Sinsuran n Segama gitu....tapi Sabah kawasannyer tak luas. Menurut sejarahnyer, Dongmen merupakan salah satu tempat yang tertua di Shenzhen. Diitubuhkan kira-kira 300 tahun yang lalu.

Kalo nak mai sini, kiter boleh sampai ke Dongmen Street ni dengan menggunakan metro/ subway. (Bas pun ble kot, tp xpenah lg naik bas) Turun kat Laojie Stesen dan ikut Exit A. …

Shenzhen: Day 1: 25 Mac 2013

Image
Assalamualaikum....:)
entry dah lama simpan kat draf..:) br ari ni post...:)

hehhe....ni citer cuti skolah semester 1 mac lalu. Join Geng Kaki Foto. Sebenarnyer ini kali ke-2 aku ke Shenzhen.....ahhhh???? 2x....??? hehheh....Yaaa. 1st time dulu join ngan group cikgu cekgi dari Tenom. aku kenal Kak Inut jer maser tu, yg lain xkenal. Dari Hong Kong terus ke Shenzhen. Yang aku sedih tu, gambo semua hilang sbb HD rosak... Sbb tu aku ke sini lagi. Ke-2 sbb, aku tertarik  nak p Guangzhou, tp disaat aher xjd sbb tiket train xder, abih...so ronda2 ajer la kat shenzhen.

Sblom cite pjg meh kiter mukadimah dulu, sambil2 layan gambo....

Shenzhen


Shenzhen terletak di bahagian selatan Wilayah Guangdong, di pantai timur Sungai Pearl Delta. Berjiran  dengan Pearl River Delta dan Hong Kong, lokasi Shenzhen memberikan ia kelebihan geografi untuk pembangunan ekonomi. Pada tahun 1980, Zon Ekonomi Khas pertama China telah dibina di bandar ini. Sejak itu, bandar ini menjadi kemuncak China, salah satu bandar…

Selamat Hari Guru

Image
Salam..... apa kaba? lama tak jumpe....hehehheh.......lame giler aku tak menulis kan. aderr....tp kan salu simpan kt draf je. giler malas. hehheheh...tunggu aku rajin....:)
Anyway... Selamat Hari Guru kepada semua rakan2 guru walau dimana anda berada.....espcly 2 guru saya dulu kat skolah rendah, skolah menengah, kolej, U, juga adik saya cikgu Naming aka Rosnidah :), abang ipar: cikgu Jumat, kawan baik saya cik am, cikgu N n cikgu Asz....juga Prof. Zul: lecturer kat upsi dulu. Rakan2 kat DPM n SMKL. Terima kasih n Selamat Hari Guru Cikgu...:D.....cewahh....macam kat corong radio ko....:)