Tuesday, 21 May 2013

Shenzhen_Mac 2013: Jalan-Jalan di Dongmen Street

sambungan....

Masih lagi hari 1 di Shenzhen.....setelah berehat2 sebentar, menunaikan perkara wajib. kami pun turun ke lobby hotel. Tony ajak kami makan malam...tak jauh, seberang jalan je dr Garden Inn Hotel tempat kami menginap. Jalan2 santai malam ni sebenarnyer ada 2 agenda. 1, nak mencari tempat makan halal, untuk makan malam, lapooo beb....ke-2, Tony nak kami suai kenal jalan2 dr hotel ke Dongmen Street, supaya nanti ble pg sendiri bila2 masa kalo nak.

amik gambo dulu sebelum memulakan perjalanan....berlatar belakangkan Dongmen Street

Dongmen yang akan kami susuri nanti adalah sebuah  kawasan membeli-belah utama/ popular di daerah Luohu Shenzhen. Ala2 Petaling Street la kiranyer......kalo kat Sabah macam kat Sinsuran n Segama gitu....tapi Sabah kawasannyer tak luas. Menurut sejarahnyer, Dongmen merupakan salah satu tempat yang tertua di Shenzhen. Diitubuhkan kira-kira 300 tahun yang lalu.

Kalo nak mai sini, kiter boleh sampai ke Dongmen Street ni dengan menggunakan metro/ subway. (Bas pun ble kot, tp xpenah lg naik bas) Turun kat Laojie Stesen dan ikut Exit A. Terletak di utara Shenzhen Dong Road. Tidak ada makna lain untuk "Dongmen", ia hanyalah sekadar  "Jalan Dongmen". Merangkumi seluruh siri yang menghubungkan jalan-jalan komersial. Dulunyer jalan ni jalan raya, kete ble lalu, tp sejak 99' Jalan-jalan ini telah ditutup kepada lalu lintas kete.

sahabat aku bergaya spontan di laluan utama Dongmen Street...
Kepelbagaian membeli-belah di Dongmen lebih luas daripada Luohu Commercial City, tapi fokus nyer sama je iaitu pada barangan buatan China dan tiruan. Perkhidmatan salon kecantikan yang sangat popular di Dongmen dan gedung Maoye pun ader. Lokasinyer terletak di kedua-dua hujung jalan ajer. Walaupun lalu lintas untuk pejalan kaki sangat terhad, Dongmen boleh menjadi sangat sesak pada waktu malam, hujung minggu dan cuti, ia memberi rasa seolah2 kiter berada di Nanjing Road, Shanghai. Lambakan jenama tempatan yang dijual di shopping cmpx besar hingga lah ke kedai2 kecil, semuanya ada di sini. Banyak barangan "copyright" dari yg gred A hingga ke gred c ada di Dongmen....Sila la memilih mana yang berkenan di hati..:)

Baru nengok2, belum beli lagi....

kami bersama penolong ketua darjah....:) Safira Rashid



Jalan punyer jalan......Ahernyer...kami bertemu restoran muslim.

Tuan Punyer restoran pakai baju putih, macam Ustaz Azhar Idrus. Kelihatan sahabat aku Cikgu Azizie n rakannyer terkagum melihat roti bakar ori From China...hehheh..itu belum lagi pekerjanyer menebar mie....;) makan sampai tak bersuara beb....:)


sebelah ustaz tu ader meja utk menebar mie....hehheh...aku xsempat amik gambo....
selesai sesi makan2, hari dah gelap malam. kami pun mula menyusuri Dongmen Street....
Itu juga gerai makanan halal. dier jual satey cucuk. Sambil membakar satey dier menari mengikut irama muzik. Aku tak makan sbb maser tu cukup was-was...(sbb br 1st time datang sana). dah balik sini ramai mengatakan ianya sedap....baca blog naramas pun dier makan. sebenarnyer ia cuma sotong panggang. nanti nak cuba la....

sambil berjalan santai ternampak restoran ni, "MODERN TOILET"....hehheh.....kalo nak tgk perkara pelik, aneh, ajaib.....semuanya ada di sini......:) sape nak makan? khas di sini aje....:D
Bangunan ni unik, aku suka. unik pada aku sbb lampu tu, dia akan bergerak macam muzik....

Mercu tanda Dongmen.........hehehhe.....(main2 je la) tp kat sini mmg banyak mercu tanda. Tiang  (kat gambar atas), ader arca.....banyak la. aku xpaham tulisan cina kalo tak ble translate.
1 yang aku terkagum sangat ngan masyarakat china ialah budaya bangsa mereka masih kukuh terpahat diminda, dihati, seterusnya diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Contohnyer bangunan KFC ini masih lagi mengekalkan identiti masyarakat China walaupun dikiri kanan dikerumuni oleh bangunan tinggi bereka bentuk moden. Namun ia tetap berdiri megah. Salute!

Arca timbul mengambarkan tentang sejarah masyarakat China di zaman dinasti.....dinasti aper? jangan tanya.... aku pun xtau....hhehehh...ader dier punya penerangan tp dlm tulisan cina. aku tak paham..








Bergambar kenangan dengan kete polis peronda. Polis tu pun sporting, bagi kami amik gambo kat  kete dier....

aku heran ngan kwn aku sorang tu, suka sgt amik gamba sendiri2...tgk,.....dier tgh amik gambo dier sendiri la tuh...:D

Malam itu, sebelum pulang ke Hotel penginapan, kami bertemu penjual mug. Seorang muslim. Ada 2 troli, rasanyer troli 1 lagi ada hubungkait saudara dgn wanita ini. Sahabat aku kak enai membeli. Dier mmg suka mengumpul mug untuk disimpan di rumahnya. 

Wanita bertudung unggu adalah penjual Mug. Aku sekadar melihat2....Mug itu setelah tiba di bilik digunakan untuk minum2 oleh kak enai...

Kak Enai dengan mug nyer...


belakon ni......hheheh
okehhh.....jumpa lg pd entry akan datang.............bye...

Sunday, 19 May 2013

Shenzhen: Day 1: 25 Mac 2013

Assalamualaikum....:)
entry dah lama simpan kat draf..:) br ari ni post...:)

hehhe....ni citer cuti skolah semester 1 mac lalu. Join Geng Kaki Foto. Sebenarnyer ini kali ke-2 aku ke Shenzhen.....ahhhh???? 2x....??? hehheh....Yaaa. 1st time dulu join ngan group cikgu cekgi dari Tenom. aku kenal Kak Inut jer maser tu, yg lain xkenal. Dari Hong Kong terus ke Shenzhen. Yang aku sedih tu, gambo semua hilang sbb HD rosak... Sbb tu aku ke sini lagi. Ke-2 sbb, aku tertarik  nak p Guangzhou, tp disaat aher xjd sbb tiket train xder, abih...so ronda2 ajer la kat shenzhen.

Sblom cite pjg meh kiter mukadimah dulu, sambil2 layan gambo....

Shenzhen


Shenzhen terletak di bahagian selatan Wilayah Guangdong, di pantai timur Sungai Pearl Delta. Berjiran  dengan Pearl River Delta dan Hong Kong, lokasi Shenzhen memberikan ia kelebihan geografi untuk pembangunan ekonomi. Pada tahun 1980, Zon Ekonomi Khas pertama China telah dibina di bandar ini. Sejak itu, bandar ini menjadi kemuncak China, salah satu bandar yang terkenal dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat.


Lebih daripada tiga puluh tahun yang lalu, Shenzhen hanya sebuah perkampungan nelayan kecil yang dikenali sebagai Baoan County. Pada tahun 1979, ia telah dinamakan semula dengan nama Shenzhen City.

Sebelum berangkat, sempat amik gambar. Kak Lia tak join trip kali ni, dier cuma menghantar kami ke airport...dier la yg tolong amik gambar ni

Air port Shenzhen,  rekabentuknyer mungkin terilham dr naga.....Sebahagian kawasan masih lagi dalam proses pembinaan.
Keluar dari airport meuju stesen metro...uhhh...jauhnyer....

Sesi suai kenal.....ni Ketua darjah Trip kali ni...Tony Mandy. Sabahan tp rasanyer menetap d sjung....Baru penah jumpa   face 2 face. Sino Kadazan kot.....dier ble cakap cina...so banyak membantu pd sesi shopping beberapa hari akan datang...:)

Jauh, tak nampak lagi jalan keluar....

lenggang je kan.....tp sebenarnyer tak...ramai ni tp dah beransur surut sbb ramai dh klua...


Amik gambar depan Hotel Garden Inn..:)
hehhh....klo ingat balik hotel ni, teringat bebrapa kisah.......nanti kiter citer ye....

Kiter stop dulu...dah azan maghrib....Jumpa lagi. bye.....

Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru

Salam.....
apa kaba? lama tak jumpe....hehehheh.......lame giler aku tak menulis kan. aderr....tp kan salu simpan kt draf je. giler malas. hehheheh...tunggu aku rajin....:)

Anyway... Selamat Hari Guru kepada semua rakan2 guru walau dimana anda berada.....espcly 2 guru saya dulu kat skolah rendah, skolah menengah, kolej, U, juga adik saya cikgu Naming aka Rosnidah :), abang ipar: cikgu Jumat, kawan baik saya cik am, cikgu N n cikgu Asz....juga Prof. Zul: lecturer kat upsi dulu. Rakan2 kat DPM n SMKL. Terima kasih n Selamat Hari Guru Cikgu...:D.....cewahh....macam kat corong radio ko....:)




Tadi petang. cikgu cekgi diarak masuk dewan. tu baju batik sekolah yg baru punyer. aku punyer lom siap. :)

cikgu cekgi dok kat tepi....


cilok dr fb kawan......:)
eh....lupa. Selamat Hari Guru Juga kat Ex- Boipewen aku. hehheheh.......baru teringat. tadi dier msg ucap selamat. wekekkek........kejam aku kan. emm......tetiba teringat blk, nape kami ble break eh? ntah. macam belum isytihar lagi aku terima nikah akad yg menyatakan aku sah jadi girlfriend dier dulu. tak sampai setahun pon kami kawan. dalam tempoh tu mungkin nampak di sana sini yg tak serasi. Pada aku kalo tak serasi kenapa nak terus kan. lebih baik berterus terang daripada terus memberi harapan palsu pada org lain. Jahat namanyer tu. kan.....Jadi masing2 xterikat oleh rasa2 or andaian2 palsu aka. andaian2 yg sebenarnyer lebih kepada ayat penyedap ati (sbb berinteraksi dgn hati sendiri). kalo kiter ni faham bahasa (bahasa kasor tp belapik...:)), kalo org cakap "saya dah kawen"...tp sebenarnyer belum.....so tak yah la sibuk2 tanya, suami/isteri awak keje mana? kat mana dier skg.....Paham2 sendiri la kan. macam la juga kalo kiter nak minang anak org...tetiba mak nyer ckp..."duit hantaran Airbus A380 sebiji....." memang sah2 la dier sebenarnyer tak terima kan. Jadi cuba2 la paham. kalo xserasi tak elok tu kalo diteruskan. nanti kawen lagi tambah panas. Cuma aku ni positif sket orangnyer, cewah....masih membuka ruang untuk sebuah persahabatan....kiter masih boleh jadi kawan/sahabat baik. asalkan ko tak cakap soal hati (antara ko dan aku).....kalo cite soal hati antara ko ngan org lain, ok aku ble jd pendengar setia....:D

Untuk si Dia.....Moga awak jumpa orang lain yang jauh lebih baik dari saya......:)

Bye.....:)