Sunday, 20 May 2012

Dari Layangan Ke Manikar












Andai kau bosan, tertekan...
berkawanlah dengan laut
mendengar suara ombak
memijak butir pasir halus
pasti kau senang dengannya.....


Tuesday, 15 May 2012

Happy Teachers Day

Selamat Hari Guru untuk Saya: Cikgu Nanie Amat :), Guru pertama saya (My Mom n My Dad), Mantan Guru2 saya di SRK Delima 1 Brunei, SK Gadong, SMK Seri Patiambun, SMK Limbang. Mantan Lecturer saya: Prof Zulkifli Yusof, En. Hassan Ghazali, Dr. Johari Hamid. Rakan2 seperjuangan saya di UPSI, SMK Datuk Peter Majuntin, SMK Labuan. My Brother in Low: Abang Jumat Tamin, My Sis: Rosnidah Amat.....

Saya sentiasa mengingati jasa kalian. Semoga Terus sukses dlm mendidik anak bangsa. Terima Kasih Cikgu........

Monday, 14 May 2012

Idea Adalah Cerita Tentang Impian

Aku suka baca tentang Kisah kejayaan seseorang. Seseorang yang telah berjaya. Rata2 yg aku baca, mereka bermula dr "0". "0": Tiada pengalaman, miskin tetapi diiringi oleh satu aura positif menyebabkan mereka terus berjaya. Baru2 ni aku baca artikel tentang rahsia kejayaan Air Asia. Seriusly, selepas aku baca macam semangat aku naik 100%. Eh...aku bukan org biz ye.......tp ia ble diaplikasikan dlm segala hal. Ia benar2 memberikan motivasi. Di akhirnya aku dapat simpulkan begini:-

Idea "Gila/Bodoh/Tak Masuk akal" itu biasanya akan jadi Deboommm....Bilamana ia dilakukan secara:-

1) Teliti, jujur, ikhlas, bersungguh2/ Semangat/ serius, Tdk mudh Putus asa
2) Berani menghadapi cabaran (Sentiasa berfikiran positif)
3) Berfikir di "luar kotak"
4) Konsisten MEMBINA JENAMA
5) Berani membuat keputusan.

Orang yang tidak ketawa bila diajukan sesuatu idea GILA, adalah rakan yang ble dipercayai, yg ble diajak bekerjasama, yg akan ada bersama2 dikala susah n senang n yg pastinya Tidak kenal erti "KEGAGALAN"!

dan sangat paling aku suka kata2 Dato' Seri Tony Fernandez ialah............

"Idea adalah Cerita Tentang Impian"..... 

Klik sini: http://mynewshub.my/2012/05/13/mari-baca-kisah-kejayaan-air-asia/

Wednesday, 9 May 2012

Gila Pelupa!

Aku sket bengang arie nie.......Putus cinta tak jugak...Org kata bz giler, pun tak juga, still ble kawal..(Cam tak biase!) aku benggang sbb pelupa giler....ble aku tak ingat mana aku letak kunci kete!!!


Foto: Ehsan cik Goggle

Biase tu, kalo time balik. aku dah tak pandang kiri kanan. terus mecut g kete then balik umah. ntah apa di kejar kat umah xtaw la. kalo ader org kat umah tak pe la juga nak berebut balik. Ni, alahai, mengalahkan org dah bekeluarga. Tp tadi macam 1st time aku tutup lampu, kipas staffroom, sbb aku jenuh cari kat mana kunci kete. siap erna tunggu, kalo tak der kunci dia tolong antar balik.

2,3 kali aku selongkar pencl case, bag laptop, pas tu duduk lg mengingat kat mana aku transit untuk arie ni. Pun tak juga jumpa. Last2 aku check bag laptop lagi sekali, la rupanyer ader kat anak2 beg. rasa nak baling jer kunci kete tu. tp kalo balik rosak pulak, kang tak pasal2 aku g keje naik bas mini!!

arie tu lg dasyat. arie minggu lalu aku rasa. aku duduk kat taman tunggu cik jah. lama gilerr tunggu aku pun bangun g kete, sampai kete cari2 kunci tak jumpa. patah balik g tempat duduk kat taman. dah la panas. siap singgah lagi kat kedai reload, kot2 la tinggal kat situ. sekali dr jauh nampak kunci tu duduk elok jer. nasib baik la tak hilang. GILERR!!!! selalu tu aku kalo bangkit dr tempat duduk mesti tengok dulu tempat duduk, tapi ntah arie tu aku ble lupa kebiasaan.

macam dah tua tapi belum. Jangan salahkan semut kalo selalu lupa. aihh....kena cari kismis pasni.

Tuesday, 1 May 2012

Saje....suke2

Tengok tajuk tu.....saje suke2. boring sbb Fb ori yg aku salu dok lepak tu buat hal. tak tau aper sbb tiba2 jd patung. Kaku semacam. nak update status, gambar, like pic org....sume tak ble. Tak taw la. kalo ader sesiapa tau psl ni, mohon ajarin sy dong baik pulih fb nya. 

emm....ari nie cuti pekerja. 1 Mei 2012. Ingat nak p tgk org lumba basikal, tp terlewat bangun so xjd. tp ptg td kuar ke pantai sbb cik Jah ader, nanti dier boring plak. dah la klo tghari panas gilerr umhni. elok la kuar amik angin laut china selatan.

oh yer...minggu lalu aku beli tiket. kompom balit minggu depan tok. yeahhhhh......mo ngambik kanvas kat kk ba...Jom lyn cerita pd gambo2...


Dpt tiket balik 5-7 mei n 27 mei

aku suka garisan pada pokok tu

lagi blajaq tentang komposisi

O...ni Tuan punyer tanah sedang kutip batu...:)

Masjid kat tepi pantai tu....banyak kali snap. n  ini rasa yg paling ok...:)

noise berterabur, miring etc......