Posts

Showing posts from April, 2017

Mengejar Sakura di Xian, China : Part 3: Bermulanya Sesi Mengenal Jalan...

Image
20 Mac 2017 (Isnin) Hari-2
Bell Tower & Drum Tower
Selesai semuanya, maka pada jam 3 petang kami bergerak memulakan sesi mengenal jalan. Di kaunter hostel KH bertanyakan ke mana arah menuju ke stesen metro. Kenapa perlu cari stesen metro? kena naik metro lagi ke? Cari stesen metro sebab di situ la punca arah menuju ke Bell n Drum Tower. Kebetulan Han Tang Inn Hostel tempat kami menginap ni terletak berdekatan dengan kedua2 bangunan bersejarah ni. Jalan kaki je.

Ok jom pg cari stesen metro….
Keluar aje dari pintu hostel amik arah kiri. Jalan kaki sampai hujung lorong. Sepanjang lorong kecil ni, kiter boleh nampak sebelah kanan ader kedai makan kecik2, sebelah kiri pula ader kedai dobi, kedai buah, kedai runcit, pun kecik2 juga. (Kat hujung lorong ni ader nama jalan “Nan Xin Jie”, sebelah kiri ader kedai runcit kecil.) Bila sampai hujung lorong, ambil pula arah kiri lagi sekali. Jalan kaki sampai hujung simpang. Bila tiba hujung simpang, kat depan tu kiter akan nampak logo jenama “a…

Mengejar Sakura di Xian, China : Part 2: Pagi di Xi'an

Image
20 Mac 2017 (Ahad) Hari 2
Hi…. Blackout malam tadi tak alang2 ye, dibantainyer sampai pagi tak de elektrik. Pagi ni pula, kami dikejutkan lagi dengan tak de air. KH dan KL p bawah dengan muka tak mandi (heheheh….) p minta air mineral, untuk cuci muka dan yang sewaktu dengan nyer. Tak yah mandi sebab sejuk. 2x tak mandi, nasib baik suhu sejuk, kalo panas, maunyer bau semerbak menguasai diri. Ok tak pe, sembur perfume dan pakai deadorant lebih sket smbil berdoa moga2 di Bandar nanti akan ader air. Keluar dari hotel pagi tu untuk tunggu teksi, aku sempat amik gambar di persekitaran hotel. Tapi.....
Ya Allah, rupanyer setting kamera tertukar pada painting. Mulanyer tak perasan, hari ke-2 baru tau...aduh. Jadi nikmati la gambar2 yang berupa painting ni....:D


Pihak hotel panggilkan teksi untuk kami ke Bandar. Oleh sebab kami ber-6 maka, hotel dapatkan 2 teksi. Kos tambang ke Bandar menaiki teksi ialah 30Y (Yuan) Seorang. Kalo teksi tu muat untuk 4 orang, walau penumpangnyer hanyaada 2 oran…

Mengejar Sakura Di Xian, China : Part 1

Image
19 Mac 2017 Sabtu Hari-1 Salam n Hi korang…

Cuti sekolah datang lagi, yehaaaa. Ke mana kiter?? Kali ni ke Xián pula. Dah lama rasanyer tak ke China. Kali terakhir 2014 kami ke Shanghai. Kali ni pergi 6 orang. 2 rakan baru. Visa Mai buat, kiter tinggal pos passport, borang dan bankin duit je. Iti kak Has buat. Aku releks aje kali ni. Hari ni kami dijadualkan akan terbang ke Xián jam 6.15 petang. Jadi jam 3 tu semua dah ader kat KLIA2. Nasib baik semalam dapat tidur yang cukup kat umah kak Shima (kawan Kak Lia), alhamdulillah, tak perlu dah tdo macam udang kesejukan di KLIA2…:D

Dalam flight, bersama kami ramai warga China yang balik dari melancong di Malaysia. Ader juga 2,3 kumpulan orang Melayu termasuk kami. Sampai diXián jam 11.15 Malam. Kami disambut dengan suhu yang sangat sejuk… Teringat pula Mai cakap, masa kat KLIA2 ader org tu tegur Mai kenapa pakai baju sejuk, kat Xian suhu macam kat Cameron aje. katanyer. Ok meh kiter tengok 2,3 ari akan datang.

Dalam flight, bersama kami r…