Posts

Showing posts from July, 2016

Kembara New Zealand (6): The Wrinkly Ram & Lindis Pass

Image
3hb Dec 2015 The Wrinkly Ram

Dari Salmon Farm tadi kami memulakan perjalanan menuju ke destinasi seterusnya iaitu di The Wrinkly Ram (TWR), sebuah tempat penternakan kambing biri-biri. Kat sini kiter ble tengok bagaimana cara depa mengetam bulu kambing, bagaimana depa menguruskan kambing yang bilangannya beratus2 lemon dengan bantuan anjing dan kuda. Eh kuda?? Kalo anjing aku tak heran kalo dier digunakan untuk memburu, tapi kuda tu aku agak pelik sket. Heheh.....aku tak penah tgk kuda dari dekat itu la tak tau. Dan kemudian kalo kiter bercadang nak membuka ladang ternakan biri2 ble lah mendapatkan info berguna di sini. Kalo nak tengok depa mengetam bulu kambing, kena booking dan cornfirmkan lebih awal dalam 2, 3 hari sebelum nak p tu, sebab biasanya depa tak buat depan org ramai, buat pertunjukan hanya pada group yang request saja. Pertunjukan mengetam bulu kambing ni depa buat jam 9 pagi. Bayarannya ialah NZD25 (dewasa), kanak2 pula: separuh harga. 
Address: 24-30 Omarama Ave Omarama …

Kembara New Zealand (5): Pagi Di Twizel Campsite

Image
3hb Dec 2016 OMARAMA-WANAKA-QUEENSTOWN Hari Ke-2
Aku bangun awal. Mulanya agak mamai2, "eh, aku kat mane.....aku kat mane?? Asal sejuk gilerrr ni??" #dengangayataufikbatisah....... 3 minit baru la pandangan mula jadi cerah, fikiran mula kembali normal. Ohhhh...aku kat oversea rupanyer. Holla New Zealand....sambil mengeliat manja....ekekek....Cehhh, tak yah la minta puji sangat. Bila teringatkan bilik mandi yang dikongsi bersama aku terus ambil tuala dan toiletries dan terus g mandi. Alhamdulillah nasib baik gelap lagi, kalo tak malu tengok dek org. Geng2 aku ader yg dah bangun, aku je kot terlambat :D. Lagi sekali rezeki aku, sampai ajer terus dapat bilik mandi kosong. Nasib baik ader ayaq panas, kalo tak mungkin aku dah jadi beku kat sini. :p ;p

Pagi tu baru nampak jelas persekitaran campsite ni. Kawasannya tak begitu luas, tapi masih boleh memuatkan 20 motorhome. Antara perkhidmatan yang diberikan ialah bilik mandi lengkap dengan hot water, dapur, power supply dan pili air …

Kembara New Zealand (4): Dari Rakaia Ke Lake Pukaki...

Image
2hb Dec 2015


Walau dapo kami tadi pada mulanya agak bingung2 (maklum la jumpa tuan baru, tak serasi lagi ;p), tapi alhamdulillah dah nyalakan dier dengan mancis, tak meragam dah. Sempat la juga memanaskan air dalam periuk. Aku pula hantu nescafe, sesuai sangat la dengan cuaca sejuk2 manja gini. Terasa nikmat...Orang lain pun sama, masak untuk makan tenghari. Di kesempatan yang ada, kami buat apa2 yang patut sebelum bergerak semula ke destinasi seterusnya. Amik balik beg yang di letak di bawah, bawa masuk dalam motorhome, (letak bawah nti camane nak amik barang. Sukar sungguh rasanya). Dah susun2 dengan baik, ok dah.., susun makanan, kumpul duit. Oh...ya kami memang dah setuju sebulat suara dari Malaysia lgi untuk kumpul duit NZD. Sepatutnya dalam $268 sorang. Tapi sebab kami tak bercadang untuk masuk mana2 tempat yang berbayar, so jumlah dikurangkan. Sape teringin nak masuk mana2 tempat yg dicadangkan oleh Trip Kekawan, ble je masuk dan bayar sendiri

Bayaran Awal: $260

Motorhome Aut…