Sunday, 27 December 2015

Travelog Australia-New Zealand: (1) Budak Kampong Mai Aussie...

27-28 Nov 2015
Jumaat: Day 1

Cuti Sekolah datang lagiiiiiii......horeyyyyy!!!! Alhamdulillah ader rezeki untuk mengembara lagi. Kali ni ke New Zealand pula, tapi sebelum tu mai singgah Melbourne dulu. Dah alang2 transit ambik la masa 2, 3 ari lepak kat sini. Sambil menyelam minum air, katanyer....ble ke guna pribahasa ni? ekekkekek.....Amboiii...tajuk bukan main, mohon maaf kawan2, jangan sentap naa....."Budak Kampong" tu merujuk kepada aku sendiri, tidak melibatkan kawan2 semua, sebab apa, ini la kali pertama aku mai negara 4 musim yang rakyatnya kebanyakannya orang2 putih. Salu tu p juga negara yg ada salji tp rakyatnya yg mata sepet macam aku....hehehh. Jadi banyak teruja aku untuk trip kali ni....:D

dah nak fly ke Melbourne. Byk pulak org msia 1 kapal kali ni.
Geng Trip ke NZ kali ni ramai sebenaqnya. Ader 11 orang....Perghhh ramai, tapi best. Seingat aku ini lah trip kembara aku bersama kawan2 yang paling ramai sekali. Biasanya tak sampai 10 orang. Tapi 11 orang tu dipecah 2 kumpulan. 1, geng aku 6 orang, 1 lagi geng kak T, 5 orang. Kenapa dipecah 2 kumpulan? sebab ini ader kaitannya dengan trip ke NZ nanti. Yang itu kiter citer kendian la, nanti aku ketandusan idea pula bila masuk cite NZ. Geng aku terdiri dari Kak Hasnah, Kak Yan, Kak Siti Hana, Azymah, Kak Nana dan aku. Masing2 dr lokasi yang berbeza. Aku tiba di KLIA2 pd hari jumaat dari Labuan. Zymah dah p lebih awal dan bermalam kat rumah adik, katanyer petang nanti dier mai KLIA2. Kak Nana dari KK, Kak Has, Kak Yan n Kak Siti dr Tawau. Semua pun amik Flight jam 10 (kecuali Kak Yan lewat sket) dr lokasi masing2. Petang tu kami semua dah berkumpul di KLIA2 sbb malam nanti Flight kami ke Melbourne. Dalam kami 6 org ni, Kak Yan dan kak Siti Hana adalah rakan baru, (Kepada aku) kiranya baru kali ni pernah mengembara bersama. Dengan Kak Nana, ini kali ke3, dulu pernah travel sama2 p HK dan Korea. Dua2 Join Agent. Kira ini 1st time dier join kami mengembara dengan bajet ciput. hehheh.....Ok kita tengok cemana nanti...Kak Has & Zymah dah tak payah nak di perkenalkan lagi. 1 Kawan lama, 1 lagi sama tmpt kje. Jun lalu kami sama2 mengembara ke Hanoi...:)

Mai Aussie & NZ ni banyak persediaannya. Baca kat blog orang yang dah mai sini, rata2 mengatakan, nak masuk 2 negara ni agak ketat peraturannya, terutamanya soal makanan yang di bawa. Tapak kasut pulak tak leh ader sebarang tanah dicelah2 gigi tapak kasut. Depa nak jaga alam sekitar dan haiwan, katanyer....Dah memang kebiasaan bagi kami akan angkut makanan dari Malaysia, walau kemana berpergian kecuali kalo nak p Indon xyah lah, :D, walaupun katanyer kat Melbourne senang je nak cari makanan halal, ada 2,3 buah restoran halal sekitar CDB. Tapi bagi aku yang fakir (amik ayat Hazwan...:D), elok la bawa bekal. Untuk NZ wajib bawa sebab dah dipesan oleh "Tok Guru". Amik nasihat orang, kami pun buat 1 food declaration, sape punya dia buat sendiri. Aku sebenaqnya dok risau bila katanyer sume produk yang diperbuat daripada tenusu, teluq dan coklat tak ble bawak. Ye la aku paham teluq ayam yang ori tu tak ble bawak masuk tapi kan segala biskut malaysia yg ada dipasaran, ramuannya semua ada susu, coklat, teluq.....Haiiiii.....byk kali juga aku kemas, keluaqkan balik, kemas, keluaq balik...bukan apa aku ni habit suka mengunyah, makanya kalo tak dak makanan ringan dalam simpanan, agak gelisah juga la. Fikir punya fikir ader juga, 2...3 ketul biskut coklat aku bantai bawa. Harap2 lepas....Petuanya kena senyum seindah suria, bak kata otai2 yang penah ke sini. ekekekek.....Oh ya 1 lagi Visa- ETA (betul ke ejaan aku?) juga wajib ada, sekalipun kiter hanya transit 4 jam dan cuma lepak di airport je. Yang ini diuruskan oleh kak Hasnah. aku lupa tanya cemana dier buat, samada dari Cik Intan kiter atau website kedutaan Australia sendiri tapi bayarannya cuma  RM20. Ader cakap kalo buat online dr website kedutaan Australia mahal sebab bayarannya guna duit Aud. Dengarnyer kalo buat kat Agent travel ble mencecah ke RM30-RM80, katanyer...Gila mahal!!

Flight kami berlepas pada jam 10.30 malam dan dijadualkan tiba di Tullamarine International Airport pada jam 9.20 pagi (waktu Aussie) pada 28 Nov. Mengambil masa kira2 8 jam 30 minit, perjalanan dari KL. Kalo ikut jam Malaysia kita patutnya sampai lebih kurang jam 6.30 pagi tapi sebab Aussie punya waktu, lebih awal 3 jam ++ dari Malaysia, maka kiter sampai pun agak2 mentari dah menyengat. Bila sampai di Tullamarine Airport, memang betul la kata otai2, agak ketat pemeriksaannya. Sebelum sampai kat imigresen, ader beberapa orang pegawai yang akan check kiter punya borang Ketibaan, Depa akan tanya samada kita ader bawa makanan, jika ada, apa dier. Cakap ajer la aper yg kiter bawa. Depa ni cuma nak pastikan ruangan declare dalam borang ketibaan tu betul ke tidak yang kita tik, kiranya nak memudahkan urusan di bahagian kastam nanti, kalo salah dia akan betulkan. Seingat aku salah satu pertanyaan dalam borang ketibaan tu, ader tak bawa produk/ makanan samada yang dimasak @ belum yang berasaskan tumbuhan. Kami tik pd ruangan "no". Pastu bila pegawai tu tanya kami jawab ader bawa nasi goreng brahim. Apa tu nasi??? Lupa pula yang depa ni org putih...:D Pastu terangkan la nasi tu ialah beras-beras tu datang dr padi....wakakakk....Katanya, lain kali pastikan hangpa tik pada ruangan "ÿes" sbb nasi berasaskan tumbuhan. Baiklah.....:D  Orangnyer tak de la garang, peramah aje. Kemudian p pula cop pasport, amik bagasi kemudian baru masuk kat kastam. Kat sini baru la beg kita di scan  dan borang ketibaan tadi diambil. Depa tengok sekali gitu2 aje (borang ketibaan), kemudian lepas....alhamdulillah....Mungkin depa dah biasa org Malaysia salu bawa makanan. Oh ya, ader juga beberapa org (bukan geng kami) yang kena suh p 1 ruangan, tempat untuk depa selongkar beg. Mungkin dlm borang declare tu depa ada tik diruangan "ÿes" atau dlm beg depa ader kasut, atau mungkin ader bawa ubat2an...Food declaration tu pun depa tak tengok. Tapi sila pastikan buat ye walaupun depa tak minta, sbb bila kiter buat, ini menunjukkan kiter prihatin dan patuh pada depa punya peraturan. Katanya Milo 3 in 1 pun dah lepas masuk skg ni, tp tak penah cuba lg sbb baru tau disaat2 aher. Terbaca dlm blog org yang pegi penghujung 2014. So pastikan semua makanan di satukan dalam 1 beg supaya senang nanti sekiranya diselongkar. Aku Sebenarnyer takut tetiba masa kat kastam tu ader anjing. Gila besaq, tinggi dier punya anjing, bukan ketot mcm kat Malaysia ye....Aku nampak dier mengekor Pak Polisi tu tapi nasib baik jauh.....

Ambik bagasi
Oh Ya kalo korang bawak kotak, kotak tu tak kan berada di tempat yang biasa kita ambik bagasi tu. Masa pegi ni Kak Has simpan barangan makanan dalam kotak, tunggu punya tunggu memang tak ader, takut juga kalo tertinggal atau lepas terbang ke mana2 destinasi. Ini penting.....makanan itu nyawa kita maaa, lari bajet kalo itu hilang! ekekkek......ble je share makanan, lebih dr cukup sebenarnyer tapi ko tak sedih kalo barang hilang. Lagi2 makanan. Dekat kepala ni dah terbayang2 betapa sedapnya makan kuaci di kala kesejukan dalam caravan...;D. Kalo aku, meraung okey sebab aku pencinta makanan! Pastu Kak Has tanya kat kaunter, ohhh rupa2 nyer nak claim kotak lain tempat nyer. Nunnnn...dihujung sana, tempatnya juga agak tersorok. Aku pun tak pandai nak terangkan, tapi kami claim bagasi kat tiang no 4-5, jadi kaunter claim kotak tu dekat hujung tiang no 4 ni. Alahh...payah2 tanya ajer kat kaunter. Senang.

kami tengah tungguh hari siang.....ekekek...tak de, ni sajer tak nak gopah2. Ader yang nak layan wsap, maklum la wifi free.....dan kak Nana pegi toilet agaknyer. 
Selesai segalanyer, kami pun beransur pergi. Cadangannya memang nak naik skybus. Jadi, dari bangunan ketibaan ni, keluar- ambil arah kiri, jalan terus sampai la nampak kaunter tiket skybus yang berwarna merah menyala. Dari jauh dah nampak dah pondok tiket skybus ni, memang tak sesat punya. Kami wakilkan Kak Nana p beli tiket. Untuk lebih jimat, kami siap2 beli tiket return dengan harga (AUD) $30. Kalo beli single tiket akan lebih mahal iaitu $18. Jadi? ko nak jimat ke, nak buang duit?? ekekkeke......Bila kiter dah beli tiket skybus ni, ia sebenarnya dah inc. dengan skybus hotel transfer. Senangkan....takde la bersusah payah kiter naik turun tram dengan memikul beban bagasi di belakang kiter. Itu sangat tak baik untuk rakan2 yang baru nak mencuba kembara bajet ciput.....ekekekke.....Selesai beli tiket, kiter pun tunggu bas. Selang 20 minit akan ader bas datang dan pergi. Perjalanan dari airport ke Melbourne city mengambil masa 20-40 minit bergantung kepada kesesakan lalu-lintas. Skybus ni akan berhenti di Southern Cross Bus (SCB).

Kak Nana jadi wakil berharap.....
Harga tiket ada tertera di hadapan kaunter...
Tengah tunggu bas
Tiba di SCB, turun ajer dari bas, dah terpampang depan mata, kaunter skybus hotel transfer. Letaknyer di sebelah kiri skybus tu landing. Apa  yang perlu kiter buat ialah, pergi ke kaunter tu dan bagitau pada petugas nama hotel kiter menginap. Itu saja, kemudian kiter tunggu la sehingga pemandu bas memanggil nama hotel. Dah depa sebut nama hotel, pandai2 la angkat tangan...ekekekke....kendian naik la bas tu. Perjalanan menuju ke hotel mengambil masa 15 minit, lebih kurang. sambil2 tu kiter jepret la yang mana patut...

kaunter skybus hotel transfer
bas hotel transfer parking depan kaunter tu je. 
muka tak mandi...wekekekkek
Unik. Arca bas terbalik. Mungkin depa buat ni untuk mengenang kembali peristiwa bas terbalik di kawasan ni agaknyer...ekekkek....sowie, main2 aje..;p
Flinder St. Station dan Free Tram No.35
Flinder St Station di waktu siang...
Sepanjang berada di sini, kami menginap di Ibis Hotel. Ditempah awal melalui agoda. Kedudukannya sangat strategik, betul2 berada di jantung Kota. Di hadapan hotel ni pula ader hentian tram. Akhirnya bas menurunkan kami di satu simpang dan menunjukkan arah menuju ke Ibis Hotel. Oh Ya bas ni tak akan turunkan kiter betul2 di hadapan Ibis Hotel ye sebab tak ada parking untuk bas di hadapan hotel. Makanya, pemandu bas turunkan kami di simpang betul2 sebaris dengan hentian tram Elizabeth St., Selang 2 bangunan dari Ibis Hotel. Kami pun berjalan kaki menuju ke Ibis Hotel. Tiba di situ naik ke tingkat 1 sebab kaunter receptionist ada di Tingkat 1. Selesai urusan Checkin, kami diberikan 2 bilik (3 orang sebilik), 1 di tingkat 3, dan 1 lagi di tingkat 5. Depa pilih tingkat 3. Bila tengok Bilik di tingkat 5 ni ader tingkap dan ble tengok pemandangan di luar sana, alhamdulillah ble cuci mata. Bilik di tingkat 3 pula ader tingkap tapi bila tengok luar tingkap sume nampak tembok batu je. Jadi pastikan minta bilik di tingkat 5 ke atas jika berjiwa syahdu macam aku...ekekek....

Ibis Budget Melbourne CBD  
Address: 97-103 Elizabeth Street, Melbourne VIC 3000, Australia
Phone:+61 3 9642 0064


Ihsan Cik Goggle: bangunan Ibis Hotel CDB
Signboard Ibis Hotel CDB-Tiba di sini pusing kiri-masuk dan naik atas
Ihsan Cik Goggle: masuk dalam ni kemudian naik ke tingkat 1
Ihsan Cik Goggle: kaunter receptionist
Ihsan Cik Goggle: mesin jual minuman
Ihsan Cik Google: Komputer tak guna..penah guna sebab nak buat check in tiket airasia kak Nana. Looding tak abih2 sampai duit abih. 1 jam pun tak siap2. Akhirnyer kami turun di Cyber Cafe bawah hotel. Senang je dapat online...urusan tiket siap print selesai dalam masa 1 jam. 



Ruang dapur Hotel di Tingkat 1
Kat Tingkat 1 ni, selain dari urusan checkin terdapat juga bilik penginapan, laundry, dapur, komputer, printer dan mesin menjual minuman. Kat dapur ni ble masak air panas, bakar roti dan sebagainya...kami tak penah lepak kat sini, sebab kat bilik pun ader pemanas air. Dah dapat bilik kami pun beransur naik ke bilik masing2 dan berjanji untuk bertemu semula di tingkat bawah pada jam 2 petang untuk sesi ronda2 kotaraya...Oh ya bilik ni kecik aje, sesuai dengan nama budget tu.....Harga semalam ialah $67. Agak mahal jika kita buat tukaran, jadi tutup mata aje dan andaikan 67 tu bersamaan RM67...Untuk kami kira murah sebab di bahagi 3. Total untuk 4H3M ialan RM270 seorang. Mahal ehhhh?? Ble la tu, sekarang musim panas, harga hotel pun naik mendadak...Ader tandas dan bilik mandi dalam ni. Ruang tandas adelah kecil sangat tapi untuk Kak Nana masih selesa lagi, kan kak?? :D

Ihsan Cik Goggle: Ruang Bilik kami lebih kurang macam ni. Kecik ajer. aku pilih tingkat atas. kak Nana dan Zymah share katil bawah
Ihsan Cik Google: Tandas. Sebelah singki tu bilik mandi. 

Bersambung......

Friday, 25 December 2015

Hanoi (12): Menghabiskan masa terakhir di Pekan Sapa....

6 Jun 2015
Bersambung dari: Part 11

Masih hari yang sama. Selesai aje sesi merembat 2, 3 ketul ole2 dari Sapa, kami beransur pulang ke Hotel. Jam sudah menginjak ke angka 2, ngam2 masa untuk lunch, patut la perut ni dah berkeroncong minta diisi. Sempat pula terserempak dengan mat salleh yang sama2 ke Kg. Cat2 tadi. Depa dah siap mandi2 dan turun untuk meneruskan sesi ronda Pekan Sapa. Kami pula baru nak balik hotel...:D. Kami naik ke hotel untuk mengemas barang. Siap2 mandi, solat, rehat kejap dan makan. Kali ni kami makan kat restoran hotel. Dah siap bawa beg, terus checkout sebab petang nanti kami akan pulang semula ke Hanoi menaiki keretapi malam pada jam 8. 

Hidangannya seperti biasa, maggie cup, nescafe 3 in 1, ikan bilis goreng yang masih berbaki sket :) dan kerang kari tin. Owner hotel bertanyakan kami samada nak order apa2 dari depa. Kami katakan jika tidak keberatan bole bagi telur rebus saja, dengan senang hati depa bagi telur rebus. Oh ya masa kat sini kami dikejutkan dengan insiden tanah runtuh di puncak gunung Kinabalu. Kesian. Takziah kepada mangsa yang terlibat.

menu rutin jika travel...
Selesai makan, aku dan zymah turun semula, untuk sesi merembat kasut Hiking, katanya nak mendaki gunung Kinabalu, satu hari nanti.....:D. Kak Hasnah sempat berpesan balik semula pada jam 4 sebab jam 5 nanti van hotel akan hantar kami ke Lao Cai. Tengah leka tengok2 kasut terjumpa la pula Ham Rong Tourist Mountain, salah satu tempat tumpuan pelancong. Pada asalnya kawasan ni merupakan sebuah resort, kemudian di tukar fungsi kepada kawasan pelancongan. Ble tengok seluruh kawasan Pekan sapa dan Gunung Fansifan dari sini. Menurut kata Supermeng, bayaran masuk adalah 70, 000 dong. Oleh sebab kami kesuntukan masa, kasut pun tak dapat lagi, kami tak singgah pun. Tengok2 gitu je dari bawah, nampak macam semakin mendaki. Kat sini pun bayak orang jual2 pakaian, cenderahati, makanan dan sebagainya. Tempat ni dekat je sebenarnya dari tempat kami menginap, belok kanan jalan terus. sepanjang perjalanan tu tengok2 la setiap lorong di sebelah kanan, kalo nampak ramai orang berjualan di situ la tempatnya.



Peta Hamrong Resort
Bayaq dulu kalo nak masuk
beg

nampak mamat baju hitam duduk tepi tembok tu? kat situ la tangga menuju ke kampung cat2. Jalan pintas dari hotel yg kami menginap.
aku rembat salah satu kasut ni. sama pulak tu dgn zymah punya. harga usd 20
Dah dapat kasut kami kembali ke hotel. tepat jam 4.30, ada masa lagi utk rehat2 jap. tepat jam 5 dah ada van hotel sampai untuk menghantar kami ke stesen keretapi Lao Cai. Pada awalnya kami dapat tiket train menuju ke Hanoi pada jam 9.20, tapi ditukar lebih awal sebab takut terlambat sampai ke Hanoi pada keesokan harri nya sebeb flight kami ke KL akan berlepas pada jam 10.

stesen keretapi Lao Cai yang baru tapi masih belum digunakan. Jika dah siap sepenuhnya, ia hanya berhadapan dengan stesen bas



kami menanti train sampai
Tiket kami
Kak T sakit kepala
naik train

masing2 muka penat


dalam train

katil bawah
dalam train
Malam tu semua tidur lena dalam train. Kepenatan setelah 2 hari mengerah tenaga berjalan kaki menikmati keindahan alam semulajadi di Sapa. Kami tiba di Hanoi, pada subuh 7 Jun. Hujan renyai2 menyambut kami. Tak lama kemudian tiba si comel menyambut kehadiran kami dan menghantar kami pulang ke May De Ville Hotel. Mandi manda, sarapan dan kemudian dihantar pulang menaiki van hotel ke Airport, pemandunya boleh berbahasa meleyu sedikit sebab katanyer pernah bekerja di Malaysia.

Pemandu bas yang peramah dan boleh berbahasa melayu.
pagi di airport Hanoi
Terima kasih daun keladi kepada rakan2 sepengembaraan kali ni, yang memberikan kerjasama yang sangat tip top. Trip kali ni sangat enjoy, penat...hehehheh, dan tidak ada sebarang keluhan dari mulut masing2. Semuanya menerima dengan hati terbuka setiap kekurangan yang ada. Walaupun kita dapat penat tapi dibayar dengan turunnya berat badan....;p. Serius beb balik dari sini aku turun 3kg. alhamdulillah....Mohon maaf sekiranya terkasar bahasa, tersilap laku sepanjang trip ini.

Jumpa lagi di trip akan datang...

-TAMAT-

Hanoi (11): Skodeng kampung Cat-Cat

6 Jun 2015
Dari: part 10

Bangun pagi, gosok gigi.....:) Sarapan pagi di bilik sebelah. Semua bedal makanan yang di bawa dari Malaysia. Roti, ikan bilis goreng, maggie, indocafe 3 in 1. Save budget katanyer. Sepanjang berada di Sapa, tak pernah sekali pun kami masuk mana2 restoran, kecuali kat hotel ni, itu pun kami minta nasi dan telur rebus je, minta 4 biji depa bagi 8 biji telur rebus. :D....Yang bagusnyer owner hotel ni sangat memahami. You are mulim? From Malaysia? katanyer.....Oh ya aku ingat depa memang kenal Malaysia sebab insiden penyokong Malaysia bantai penyokong Vietnam.. nampak sangat kiter tak boleh menerima kekalahan. Eh, bukan kiter, mereka yang terlibat aje... Malu wehhhhh......di ari lain kami bertemu pemandu bas yang menghantar kami ke airport Hanoi, yang boleh berbahasa melayu, katanyer Malaysia kalah sama Vietnam  itu ari main bola.....nampak perli kiterkan???? Pada muka kiter dah jadi bahan usikan depa.....

Plan ari ni, akan menskodeng Kampung Cat-Cat yang terkenal dikalangan pelancong. Pemandangan yang cantik dengan sawah padi berteres, melihat dan merasi aura kegiatan harian penduduk kampung dan sebagainya. Tak lengkap pakej jelajah Sapa, kalo tak mai Kampung Cat-Cat, katanyer.....:D Oh ya, walaupon, kampung ni diletak nama Cat2, ia tak bermakna Kg. ni banyak kucing, sepertimana Hazwan, aku pun tak nampak walau seekor pun kucing....:D. Alhamdulillah kerbau pendek pun tak jumpa, Hazwan.....hehehhe.

Kampung Cat2 ni terletak 2 km dari Pekan Sapa. Terletak di kawasan lembah. Lagi ke bawah daripada hotel yang kami duduki. Oleh sebab kami dah masuk dalam pakej, dah ader tour guide yang akan membawa kami ke sana. Orangnya kecik molek, gadis Hmong, aku ingat umurnya masih muda dalam belasan tahun. Boleh berbahasa Inggeris, tapi tidak seperamah si Minah semalam. Yang ini kita panggil dier si Milah. Oh ya si Minah sempat berpesan pd kami semalam, minta kami charge energy lebih sket kalo nak mai Kg. Cat2 sebab katanyer perjalanan ke sini berbeza dengan perjalanan ke Kg Ta Van semalam. Di Kg. Cat2 kiter kena naik bukit turun bukit.......okey baik untuk senaman kaki. 

Geng Mat Salleh. Kali ni geng kami yang dah veteran. Perjalanan dari hotel kami ambil arah kanan
Untuk ke Kampung Cat2 dari hotel yang kami duduki, ambil arah kanan. Jalan terus, dalam perjalanan kiter akan melintasi farmasi. Kemudian jumpa satu tangga di sebelah kiri, di mana terletaknya sebuah pasar basah. ketika kami tiba di sini, pasar basah ni masih dalam proses baik pulih, jadi tak ader sebarang aktiviti perniagaan dijalankan di sini. Ker ader lagi pasar basah kat atas dekat gereja tu Hazwan? Tiba kat tangga tu, turun tangga jalan terus aje.....ia akan membawa kita terus ke pintu gerbang Kampung Cat-Cat, tapi jauh lagi. Kalo dah nampak ramai orang berjalan kaki menuju ke sana, betul dah tu......Klo korang menyewa hotel di kawasan berdekatan gereja, terus aje turun ke bawah melepasi dataran (gambar dlm entry sebelum ni).

akan melalui farmasi ni.
Pasar basah yang sedang dalam proses baik pulih
Turun tangga ni
Jalan terus aje
Lepas dari pasar basah tadi akan tiba di lorong ni, jalan terus aje.




Mak cik Hmong menjual barangan
Kalo naik bas, bas akan berhenti sampai kat sini aje...berhadapan sapa Summit Hotel. lepas tu jalan kaki
Sepanjang perjalanan sebelum sampai ke pintu gerbang kampung Cat-Cat, terdapat banyak kedai di kiri dan kanan jalan. Kaki2 hiking kalo nak cari barangan hiking yang murah di sinilah tempatnya. Kalo tak nak beli, di sewa pun ader, tapi aku tak penah jumpa. Lambakan jenama The North Face dan Deauter, merambangkan mata. Sempatlah di hati pasang niat nak rembat 1, sebagai kenangan.....bukan sekarang, karang masa nak balik.

Batu Tanda

kami yang gigih menurunkan berat badan.
 Akhirnya kami tiba di pintu gerbang cat2. Uhhhh....penat juga ye. nasib baik cuaca kat sini sejuk2 manja, tak la sampai migraine naik. Bayaran masuk ke sini ialah 4000 dong. Guide kami yang aku panggil si Milah, dah beli siap2 tiket, dier p tunjuk ajer tiket kami, ble la kami masuk. Selepas pintu gerbang ni, akan jumpa 2 simpang. Simpang sebelah kiri tu ialah pintu keluar apabila kita balik nanti. Jadi si Milah suh ambil simpang kanan. Perjalanan mula menuruni tangga berbatu. di kiri kanan terdapat gerai2 menjual cenderahati. Menariknya di sini ialah setiap kedai dan rumah ada tadahan air yang diperbuat daripada kayu. Bila penuh aje air dalam kayu tu akan masuk dalam longkang. mungkin fungsinya supaya air yang turun dari atas bukit tidak membasahi laluan utama.

tiba di pintu gerbang Kampung Cat2
peta 
Mulakan perjalanan

anak2 Hmong
sawah padi berteres
pemandangan cantik
kedai menjual cenderahati
Lelaki menanam padi
Di sepanjang perjalanan ada kalanya kami terserempak dengan anak-anak Hmong, kali ni tak ada yang meminta2 duit atau menjual cenderahati. Kanak2 di sini leka bermain bersama rakan2. Kat sini juga tak jumpa wanita Hmong yang akan mengikut kita sepanjang perjalanan seperti di Kg Ta Van semalam. Kelihatan juga lelaki Hmong sedang bekerja di sawah mereka. Wanita Hmong pula akan memainkan peranan menjual barangan cenderahati.


pakaian tradisional
sisi lain di Kg. Sapa
hampir tiba di jambatan
Perjalanan ini akan berakhir di kawasan sungai berdekatan air terjun. Oleh kerana masa kami p tu hujan turun renyai2, maka airnya juga berwarna kekuningan. Di sini ada sebuah dewan, dimana kita boleh menyaksikan persembahan tarian masyarakat Hmong, tarian buluh, mendengar alunan muzik tradisional Hmong dan para pelancong juga di minta menari tarian buluh bersama mereka.

Dewan besar di tepi sungai





penari Hmong
tarian Hmong
salah seorang penari.
Mok Cu ni pun pelancong juga tapi dia p pakai bju tradisional Hmong. Yang aku tergelak tengok Mok cu ni beria2 dier p naik pentas menari tarian buluh. Aku tgk penari lelaki tu pun dah macam malas nak berpasangan menari ngan Mok cu ni....Lawakk..:D

Kawan dier


pelbagai cendera hati
anak ayam kesejukan
Kerbau pendek yang ni saya jumpa la Hazwan...:D
laluan pulang. Kat sini kita akan melalui rumah orang kampung. tapi rumahnya berjarak agak jauh antara 1 sama lain. dan di sini dah jarang jumpa kedai menjual cenderahati. 
Kalo dah tak larat berjalan kaki, boleh minta orang ni tolong antar dengan bayaran USD2
laluan pulang akan melintasi jambatan gantung

chayo2 kawanku......
padi berteres

sudah tiba semula di laluan utama. dari sini masih agak jauh untuk kembali ke hotel
pagi tadi kawasan ni berkabus. tak nampak pemandangan. 
sebuah rumah di lereng bukit
kayu yang diukir menyerupai manusia
Dari atas
Bab 1 yang sedang di panggang
Selepas aje melalui kawasan air terjun tadi, amik gambar sat dan tengok persembahan tarian Hmong, kami pun beransur pulang. Laluannya bukan berpatah balik tapi ada laluan khas. kalo kita tengok peta tadi, Kampung Cat2 ni, laluannya membentuk bulatan. kiranya pusing 1 kampong. Di laluan pulang ni dah tak banyak gerai menjual cenderahati, ada tapi tak banyak, 1 atau 2 saja. Geng Mat Salleh tadi dah tak nampak bayang, depa dah balik dulu kot. Rumah penduduk kampung juga tak banyak kelihatan, agak berjarak kedudukannya antara 1 sama lain.

Selepas jambatan gantung, ader banyak motosikal sapu menanti para pelancong yang dah tak larat jalan kaki. Depa boleh hantar sampai ke pekan dengan bayaran USD 2. Aku kagum dengan semangan kental Kak T dan Kak Hasnah yang mampu berjalan kaki hingga ke hotel. Chayo2......Kesimpulannya di sini ialah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan....:D ble pakai tak pribahasa tu??? Dalam perjalanan balik tu, seperti yang sudah diangan2kan awal pagi tadi, aku sempat rembat seluar berjenama The North Face dengan harga USD18. Nipis tapi xla sampai nampak tiang bendera bila pakai, juga ringan. sesuai di bawa kalo nak travel. Mai sini aku tak tukar pun duit dong, sbb depa juga terima duit USD. leceh kira banyak gler dier punya 00000....

Jika di bandingkan antara Kg. Ta Van & Kg. Cat2, aku lagi suka Kg Ta Van, suasananya segar, luas mata memandang, pemandangan cantik dengan sawah padi berteras yang saujana mata memandang, bukit bukau yang menghijau, cuma sedikit merimaskan bila ada wanita Hmong yang akan mengikut kiter sepanjang masa. Selagi tak beli barang depa selagi itu dier tak berenggang. Tapi kalo dah beli, inshaallah depa akan tinggalkan kiter. Nasihat aku, kalo nak p Kg. Ta Van @ Kg. Cat2 bagi yang muslim bawa la sedikit jajan dan air buat pengalas perut. Memang payah nak cari makanan halal. tapi kalo lalu kat tekak, ble juga minum kopi.

Bersambung.....