Posts

Showing posts from 2015

Travelog Australia-New Zealand: (1) Budak Kampong Mai Aussie...

Image
27-28 Nov 2015 Jumaat: Day 1
Cuti Sekolah datang lagiiiiiii......horeyyyyy!!!! Alhamdulillah ader rezeki untuk mengembara lagi. Kali ni ke New Zealand pula, tapi sebelum tu mai singgah Melbourne dulu. Dah alang2 transit ambik la masa 2, 3 ari lepak kat sini. Sambil menyelam minum air, katanyer....ble ke guna pribahasa ni? ekekkekek.....Amboiii...tajuk bukan main, mohon maaf kawan2, jangan sentap naa....."Budak Kampong" tu merujuk kepada aku sendiri, tidak melibatkan kawan2 semua, sebab apa, ini la kali pertama aku mai negara 4 musim yang rakyatnya kebanyakannya orang2 putih. Salu tu p juga negara yg ada salji tp rakyatnya yg mata sepet macam aku....hehehh. Jadi banyak teruja aku untuk trip kali ni....:D
Geng Trip ke NZ kali ni ramai sebenaqnya. Ader 11 orang....Perghhh ramai, tapi best. Seingat aku ini lah trip kembara aku bersama kawan2 yang paling ramai sekali. Biasanya tak sampai 10 orang. Tapi 11 orang tu dipecah 2 kumpulan. 1, geng aku 6 orang, 1 lagi geng kak T, 5 ora…

Hanoi (12): Menghabiskan masa terakhir di Pekan Sapa....

Image
6 Jun 2015 Bersambung dari: Part 11
Masih hari yang sama. Selesai aje sesi merembat 2, 3 ketul ole2 dari Sapa, kami beransur pulang ke Hotel. Jam sudah menginjak ke angka 2, ngam2 masa untuk lunch, patut la perut ni dah berkeroncong minta diisi. Sempat pula terserempak dengan mat salleh yang sama2 ke Kg. Cat2 tadi. Depa dah siap mandi2 dan turun untuk meneruskan sesi ronda Pekan Sapa. Kami pula baru nak balik hotel...:D. Kami naik ke hotel untuk mengemas barang. Siap2 mandi, solat, rehat kejap dan makan. Kali ni kami makan kat restoran hotel. Dah siap bawa beg, terus checkout sebab petang nanti kami akan pulang semula ke Hanoi menaiki keretapi malam pada jam 8. 
Hidangannya seperti biasa, maggie cup, nescafe 3 in 1, ikan bilis goreng yang masih berbaki sket :) dan kerang kari tin. Owner hotel bertanyakan kami samada nak order apa2 dari depa. Kami katakan jika tidak keberatan bole bagi telur rebus saja, dengan senang hati depa bagi telur rebus. Oh ya masa kat sini kami dikejutkan deng…

Hanoi (11): Skodeng kampung Cat-Cat

Image
6 Jun 2015 Dari: part 10
Bangun pagi, gosok gigi.....:) Sarapan pagi di bilik sebelah. Semua bedal makanan yang di bawa dari Malaysia. Roti, ikan bilis goreng, maggie, indocafe 3 in 1. Save budget katanyer. Sepanjang berada di Sapa, tak pernah sekali pun kami masuk mana2 restoran, kecuali kat hotel ni, itu pun kami minta nasi dan telur rebus je, minta 4 biji depa bagi 8 biji telur rebus. :D....Yang bagusnyer owner hotel ni sangat memahami. You are mulim? From Malaysia? katanyer.....Oh ya aku ingat depa memang kenal Malaysia sebab insiden penyokong Malaysia bantai penyokong Vietnam.. nampak sangat kiter tak boleh menerima kekalahan. Eh, bukan kiter, mereka yang terlibat aje... Malu wehhhhh......di ari lain kami bertemu pemandu bas yang menghantar kami ke airport Hanoi, yang boleh berbahasa melayu, katanyer Malaysia kalah sama Vietnam  itu ari main bola.....nampak perli kiterkan???? Pada muka kiter dah jadi bahan usikan depa.....
Plan ari ni, akan menskodeng Kampung Cat-Cat yang terken…