Posts

Showing posts from September, 2014

Traveloge Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (8) Bersendirian ke Suzhou

Image
2 Jun 2014 Selasa Kalo ikut Itinerary, hari ni kami akan ke Suzhou. Pergi ari je. Semalam dah bincang ngan depa 2 org, tapi depa rasa keberatan nak p, sbb kurangnyer maklumat. Perkhidmatan metro kurang, aku ingat mcm 2 line je baru siap. Iti yang aku buat ni pun naik bas, jadi depa kurang yakin. Okey, tak ble paksa2 orang tau. Berbekalkan sedikit keyakinan, aku putuskan utk pergi sendiri melawat kampung halaman nenek moyang aku......wahahhahah.....

Nape aku teringin sangat nak p Suzhou? Sebab Suzhou merupakan satu wilayah lain. Katanyer lebih sejuk berbanding Shanghai. Wujud sejak 2000 tahun lampau sekaligus mengangkat Suzhou menjadi salah sebuah bandar tertua yang terbentang bersebelahan Sungai Yangtze. Terkenal sebagai pusat perdagangan dan tenunan sutera sejak abad ke 10, apabila terusan besar yang menghubungkan delta Sungai Yangtze dengan Beijing di buka. Ader banyak taman di sini yang kebanyakannya berkonsepkan taman air. Aku study sket2 dgn buat rujukan dalam blog orang yang pe…