Tuesday, 22 July 2014

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (6) Menyingkap Sejarah Qibao Old Town

2 Jun 2014- Isnin.
Qibao Old Town

*Abaikan BM aku yang sedikit kucar-kacir. Almaklum lah, broken dengan bahasa Spanyol- made in sabahan..:D

Hari ni hari isnin. Tentunya hari berkerja bagi mereka, dan sudah tentu, kami boleh bergerak dengan aman, santai dan tenang. Cewah......Mengikut plan asal, hari ni kami akan ke Qibao Old Town, antara salah satu bandar lama yang terkenal bagi para pelancong. Semalam kan kami kehujanan, maka plan nak ke Yuyuan & The Bund terpaksa dibatalkan. Jadi hari ni kena ikut dulu iti, yang telah dirancang awal. Lepas tu baru pegi ke Yuyuan & The Bund. Qibao Old Town terletak di tengah-tengah Minhang District of Shanghai, iaitu dipinggir barat, hanya 18 kilometer (11.18 batu) dari pusat bandar. Dengan adanya sistem pengangkutan awam yang sangat sistematik, memudahkan lagi perjalanan kami ke sini.

Keluar dari hostel tadi ambil arah kiri, jalan terus sampai ke persimpangan bangunan yang ada tulisan merah semalam. Bangunan yang ada tulisan merah tu disebelahnya ialah bangunan bank. Sampai situ tak payah pergi ke lampu isyarat yang di seberang sana. kali ni kami nak cuba ikut exit 5 pula. pusingkan badan ke arah kanan. ada zebra cross di situ terus menyeberang.


Ini laluan dari hostel nak ke stesen metro. Jalan terus sampai hujung sana. Alihkan mata anda ke sebelah kanan sat, objek hijau dekat pokok tu. Bukan daun ye. Itu ialah bangunan China Post. nampak tak lori china post tu. Setelah beberapa kali berulang alik dr hostel ke stesen metro, kami dah pandai ambil jalan shortcut. Tapi di bawah ni aku akan cite jalan cara skema. :D

Bangunan Oren tu ialah bangunan Hostel Shanghai Blue Mountain. Tempat aku berdiri ni ialah bangunan china post. Semalam kan kami dah sampai jalan kaki kat tempat couple tu. Berteduh kat kedai yg ada tangga tepi tu, tapi kami berpatah balik sebab kami tak nampak nama bangunan oren tu. Ada tembok menghalang pandangan di situ. Jadikan kalo korang, sekiranya nak cari hostel ni, pastikan mencari bangunan berwarna oren....hehhe...

Lepas aje deretan kedai seperti gambar di atas sana, kita akan nampak pintu gerbang ni. yang ni ialah kawasan perumahan. Jalan terus, lepas tu akan jumpa la bangunan bank ni. (gambar seperti di bawah.)

Kedudukan bank ni bersebelahan dengan bangunan yang ada tulisan merah yang aku tunjuk dlm entri sebelum ni. Dari sini, jangan pergi menyeberang ke lampu isyarat depan sana, kecuali kalo nak pergi ke stesen metro exit 2. Sebab ari ni kan nak lalu ikut exit 5. Sampai bank ni Berhenti. 

nampak kuda belang tu? Ok bangunan bank ada di sebelah kiri (kalo ikut dr arah aku berdiri yang sedang memandang ke depan) Ok, jom kita menyeberang dari kiri ke kanan.

ada laluan untuk basikal dan Motosikal. Pejalan kaki pun ble lalu ikot ni tapi jalan tepi sket. takut kena maki.....hehehh

kena abiskan garisan kuda belang ni sampai seberang sana, jangan lupa lalu ikot bawah jalanraya bertingkat ni.  

dah abih garisan zebbra cross, maknanya dah sampai ke seberang sini. laluan ni akan menuju ke stesen metro exit 5. Bangunan di seberang sebelah kiri tu ialah bangunan yang ada stesen metro exit 2.

Ni signboard Beixinjing Exit 2. ada tangga di situ, turun bawah.

jalan terus sampai hujung bangunan. bangunan seterusnya ialah pintu masuk ke stesen metro exit 5.......faham kan?
Tips: Beixinjing- exit 5 (line 2) 11 point untuk sampai ke.--> Century Avenue (sampai di sini, tukar line 9 untuk ke (14 point) --> Qibao = Exit 2

Sebeneranya ada laluan yang lagi dekat daripada yang kami ikut ni.

Beixinjing- Zhongshan Park(tukar line 3)- Yishan Road (tukar line 9)- Qibao-Exit 2. 

10 point je metro ni berhenti. tapi itu la kena 2x tukar line. Jadi Ble je, pilih mana satu suka n memudahkan. senang.




Untuk tambang subway, jangan risau, tambang adalah sangat murah. 1-2 Yuan saja untuk setiap stesen. Bila dah sampai ke Qibao, keluar dari stesen subway, ambil arah kanan. Jaraknya dalam 250m untuk sampai ke pintu masuk Qibao Old Tawn (QOT) kata dlm cik google la, tapi aku tak pandai sangat agak2 pakai meter ni. Ok, td keluar dr stesen belok kanan kan. Jalan terus saja sampai persimpangan, Dah tu belok kanan lagi, jalan terus sampai la nampak kedai Polo Villae, (gambar seperti di bawah). Dah sampai persimpangan tu (T junction yg depan nya ader kedai Polo tu) , ambil arah kiri, jalan terus lagi sampai jumpa gerbang di sebelah kanan. itu la pintu masuknyer.

Ni td keluar dr bangunan stesen metro- amik kanan- jalan terus sampai 1 simpang, ader signboard kat atas ni tunjuk belok kanan- ok belok kanan- jalan terus sampai jumpa kedai Polo Villae- sampai situ belok kiri- jalan sket je lg baru nampak gerbang di sebelah kanan. itu la QOT
Gambaq ni lagi jelas kot......jalan terus hujung nu, pastu belok kanan.

Deretan basikal sewa. Cantik seragam.

dah nampak dah kedai Polo tu? ok amik arah kiri. setakat yang kami pegi 2014, kedai ni ader lagi, tak tau la kalo akan datang dier tukar nama atau dah tak menjual lagi di situ...:)
Syok sendiri. heheh.......kakak suka beli beg hitam tu, buat simpan bekal pegi keje. Nak berjimat punya pasal. ujung tahun ble jalan2...:D

Di depan sana, lorong ni ialah lorong menuju ke pintu masuk QOT, di sebelah kanan tempat aku berdiri ni terletaknya kedai Polo tadi. Nampak tak lampu jalan macam gambar di atas :)

Jalan sikit lagi, kita akan nampak gerbang ni. Ini lah dia pintu masuk QOT. Masuk je dalam tu, buat macam kampung sendiri...heheheh. Masuk adalah percuma. 

Ku dihalaman rindu....hanya berteman bunga yang layu.....
Oleh kerana kami sampai sedikit awal maka para pelancong belum ramai memenuhi ruang di halaman QOT ni....Sekali masuk.......Nah amik ko. Ramai gilerrrr orang berpusu2 masuk ke dalam ni. Depa ni tak keje ke aper....tak kan pelancong ramai gini?? Lorong ni pula kecik, menambahkan lagi kerengasan badan yang sudah sedia berpeluh. Psssttttt.....jangan lupa bawa bekal diadorant n perfume dalam beg anda. heheh......opppssss......Juga sedikit bekalan air dan kudap-kudapan, untuk menjamin kemantapan tenaga yang berpanjangan. Memang banyak jualan makanan di situ, tak ada masaalah bagi non-muslim.

Kami disambut oleh pahlawan kaku....heheheh

Pengunjung yang maha ramai
Petunjuk arah jalan pulang....

Sampai di pintu masuk yang ramai orang tu, aku terpisah dengan rakan2. Aku kan asyik shoot sana sini, eh sekali pandang belakang, depa 2 dah hilang. Melilau mata cari tak jumpa. Ok tak pe, teruskan perjalanan. Aku ingat, kalo tak jumpa depa sampai balik nanti, aku masih boleh ingat jalan pulang. Ok berbalik pada cerita QOT tadi, QOT ni sebenarnya dibangunkan ketika pemerintahan Dinasti Song Utara pada tahun 960-1126, seterusnya ia berkembang pesat menjadi sebuah pusat perniagaan yang terkenal ketika pemerintahan Dinasti Ming & Dinasti Qing. QOT, Pekan lama China dikatakan telah merentasi sejarah lebih dari 1000 tahun. Kini QOT diangkat menjadi salah satu khazanah berharga, yang lebih dilihat sebagai fosil hidup, hasil gabungan mantap kota purba china dan perancangan bandar moden.



Qibao ni dalam bahasa china tau. Makanya Qibao bermaksud "7 khazanah/ harta'. Terdapat 2 teori yang menyokong penjenamaan tersebut. Pertama: dikatakan nama tersebut berasal dari Kuil Buddha yang terkenal dengan reputasi cemerlang/baik. Aura inilah yang menyumbang kepada pertumbuhan perniagaan dan perbandaran yang sebelum ini malap dan kurang diketahui umum (merujuk kepada beberapa tahun selepas pembukaan kota ini iaitu pada zaman pemerintahan Dinasti Song Utara). Namun masyarakat tempatan pula percaya bahawa nama tersebut sebenarnya merujuk kepada motos "7 khazanah' yang tersembunyi di kawasan tersebut. "7 Khazanah"yang dimaksudkan, termasuk sebuah patung besi Buddha yang dihasilkan ketika pemerintahan Dinasti Ming, loceng gangsa dari era yang sama, kitab yang ditulis oleh seorang gundik diraja abad ke-10, pokok Catalpa berusia satu ribu tahun, kapak jed, Ayam Emas dan sepasang penyepit jed. Daripada keseluruhan jumlah tujuh khazanah ini, hanya empat yang pertama boleh disahkan kewujudannya (Patung besi buddha, lonceng gangsa, kitab, dan pokok catalpa) dan daripada 4 khazanah ini, hanya kitab dan loceng sahaja yang terselamat sehingga ke hari ini.


Restorant
Walaupun bandar ini telah diasaskan kira-kira 1000 tahun yang lalu, ia mula terkenal hanya ketika era pemerintahan Dinasti Ming dan Qing. Oleh itu, bangunan yang kita lihat hari ini adalah bercirikan seni bina tipikal tempoh pemerintahan 2 dinasti tersebut. Kawasan ini telah mula diletakkan dalam pasca pemulihan yang ketara sejak kebelakangan ini, dari segi struktur perrancangan bandar. Walaupun begitu, kita masih boleh menemui beberapa bangunan asal/ lama  di celah-celah bangunan moden.


Hari ini, QOT terkenal sebagai salah satu tempat pelancongan yang harus dikunjungi. Setiap hari penduduk tempatan dan pelancong perlu berselisih bahu untuk berjalan melakukan aktiviti harian/ lawatan di laluan utama yang sempit yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan tradisional. Jalan utama ini dipenuhi dengan kedai-kedai dan restoran-restoran yang menarik, menjual makanan tempatan dan cenderamata. Daya tarikan Qibao sebenarnya bukan pada rasa pada pengalaman membeli belah di sini tetapi ia terletak kepada rasa kagum terhadap bangunan2 tradisional dan jambatan indah yang menyeberangi terusan di Old Town. Rumah teh lama yang berdiri teguh dengan pemandangan indah sepanjang terusan mengamit rasa selesa untuk berehat sambil menghirup udara petang di tebingan terusan.




siput



Tak tau apa benda, tapi kalo di Sabah, aku penah tengok gamat yang telah dikeringkan. bentuknya lebih kurang macam ni.

Kelapa dengan straw berwarna warni.
Aku tak penah jumpa lagi kat malaysia kasut yang ada jari macam ni. Stokin pernah tengok. Segalanya ada di China...:)
Salah satu manisan..
kalo anda tersesat atau terpisah dengan kawan-kawan, jangan takut atau panik. Laluan/ lorong yang kami lalu di pintu masuk tadi sebenarnya merupakan kawasan tengah atau jantung QOT. Bayangkan badan seekor burung. Laluan utama tadi ibarat badan burung dan dia ada sayap kiri dan sayap kanan. kalo rasa dah jauh terlajak, pulang la ke jalan utama, pasti tak sesat. Di sebelah kanan akan ada petunjuk arah pintu/ laluan keluar menuju ke stesen metro Qibao. Oleh kerana aku belum rasa nak balik, aku cuba meninjau ke sayap kiri. Rupanya kawasan di setiap lorong/ sayap kiri (sayap kanan aku tak tau sbb aku tak pegi) sungguh mendamaikan, lenggang dan kurang orang.






Klasik

karya seni arca timbulan di dinding pagar sebuah kawasan perumahan


akhirnya aku jumpa juga depa ni, ada la juga seketul, 2 gambaq aku di sini. 

Tengok jambatan kat belakang nu, punya la ramai orang.....



Klon Kawan kami Tony Mandy......hehheheh....Dah berapa tahun beku di sini tuan??? :D






Untuk mengelak dari di kenakan royalty kepada empunya nama ada baiknya ditukar sedikit nama artis tersebut kepada Lady KAKA.......Esok2 aku harap ada kedai di sebelahnya dengan nama LADY KIKI.....:D

tertarik dengan promosi si penjual


Gambar adalah sangat banyak, kena buat entri lain......lepas drai QOT ni kami akan ke Yuyua Garden & The Bund......harap2 ble jumpa.....Bye......



**Rujukan & Terima Kasih:

Kak Hasnah & Kak Lia, atas sumbangan gambar.
www.travelchinaguide.com

www.chinahighlights.com/shanghai/attraction/qibao-town.htm