Posts

Showing posts from July, 2014

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (6) Menyingkap Sejarah Qibao Old Town

Image
2 Jun 2014- Isnin. Qibao Old Town

*Abaikan BM aku yang sedikit kucar-kacir. Almaklum lah, broken dengan bahasa Spanyol- made in sabahan..:D
Hari ni hari isnin. Tentunya hari berkerja bagi mereka, dan sudah tentu, kami boleh bergerak dengan aman, santai dan tenang. Cewah......Mengikut plan asal, hari ni kami akan ke Qibao Old Town, antara salah satu bandar lama yang terkenal bagi para pelancong. Semalam kan kami kehujanan, maka plan nak ke Yuyuan & The Bund terpaksa dibatalkan. Jadi hari ni kena ikut dulu iti, yang telah dirancang awal. Lepas tu baru pegi ke Yuyuan & The Bund. Qibao Old Town terletak di tengah-tengah Minhang District of Shanghai, iaitu dipinggir barat, hanya 18 kilometer (11.18 batu) dari pusat bandar. Dengan adanya sistem pengangkutan awam yang sangat sistematik, memudahkan lagi perjalanan kami ke sini.

Keluar dari hostel tadi ambil arah kiri, jalan terus sampai ke persimpangan bangunan yang ada tulisan merah semalam. Bangunan yang ada tulisan merah tu disebel…