Posts

Showing posts from June, 2014

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (3) Bersantai di West Lake (Xi Hu),

Image
Sambungan dari: episod (2)


Seharian di Hangzhou, cuaca redup, sedikit mendung, kdg2 panas, berselangseli renyai hujan.  Aku yang terbiasa melihat langit membiru dengan tompokan putih awan, merindui suasana itu.  Mujur dikejauhan ada bukit bukau bak selendang biru melatari pentas tasik..  Bangunan2 lama yang masih berdiri gagah membayangkan keperkasaan dinasti lampau, perahu2 kecil berkongsi kegembiraan bersama bot besar menyusuri tasik.  Sungguh mendamaikan.  Ia pengubat rindu pada alam, warna biru langit, warna senja yang berserakan di dada langit....
*********************************************************************************

Kak Senth yang sakit kepala tadi dah beransur pulih. Jom gerak.... Ok, seperti yang dah diwar-warkan dalam episod 2 tadi, kat Hangzhou Railway Station ni, Station Metro dier kat bawah. So, turun, beli tiket metro for 3 person, scan bag dan tunggu subway datang. Tambang adalah sangat murah. Dalam 1-2 Yuan sahaja untuk satu2 destinasi. Oh ya, ada pengalaman baru d…

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (2) Cerita 2 Jam di sekitar HRS

Image
31 Mei 2014 (Sabtu)

Assalamualaikum n Hi..... Jumpa lagi...;) Selamat Menyambut Hari Keaamatan buat rakan2 yang merai'kannya. Siang agak awal memunculkan dirinya. Hari ni bangun awal, walaupun semalam tdo lambat. Sayang hotel ni tak de wifi free, Kalo tak ble la update...paling kurang pun ig ke, whatsapp ke, wechat ke.........fb toksah cakap la, depa ader weeboo je. hehheh.....Lepas subuh, sambung tido2 ayam jap.......aku nak jepret sunrise sebenarnyer tapi, bilik kami membelakangkan mentari, maka tak de peluang la. Sebelum berpergian kemana-mana, kena beli tiket train ke Shanghai untuk esok. Takut nanti kehabisan. Mengikut iti, ari ni kami akan ke West Lake, mercu tanda bagi Hangzhou. Wajib pergi. Kak Senth sakit kepala. Dier sarankan kami p saja dulu ke West Lake, sebab dier rasa sakit kepala n tak ble join. Bahaya utk org yg ada darah tinggi. Aku fikir2 sat. Emm......rugi. Dier dah p sejauh ini, sayang kalo tak explore Hangzhou. Cuma sehari je, esok dah berangkat ke Shanghai.
&…