Tuesday, 24 June 2014

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (3) Bersantai di West Lake (Xi Hu),

Sambungan dari: episod (2)


Seharian di Hangzhou, cuaca redup, sedikit mendung, kdg2 panas, berselangseli renyai hujan. 
Aku yang terbiasa melihat langit membiru dengan tompokan putih awan, merindui suasana itu. 
Mujur dikejauhan ada bukit bukau bak selendang biru melatari pentas tasik.. 
Bangunan2 lama yang masih berdiri gagah membayangkan keperkasaan dinasti lampau, perahu2 kecil berkongsi kegembiraan bersama bot besar menyusuri tasik. 
Sungguh mendamaikan. 
Ia pengubat rindu pada alam, warna biru langit, warna senja yang berserakan di dada langit....

*********************************************************************************

Kak Senth yang sakit kepala tadi dah beransur pulih. Jom gerak.... Ok, seperti yang dah diwar-warkan dalam episod 2 tadi, kat Hangzhou Railway Station ni, Station Metro dier kat bawah. So, turun, beli tiket metro for 3 person, scan bag dan tunggu subway datang. Tambang adalah sangat murah. Dalam 1-2 Yuan sahaja untuk satu2 destinasi. Oh ya, ada pengalaman baru dalam tertib menaiki metro di sini berbanding di shenzhen & Ghuangzhou. Di sini (Hangzhou) setiap kali naik metro kena scan bag. Ia sangat menyulitkan (aku rasa), apatahlagi dikala sedang enak membeli ole2, Maka hati2, peluang utk barang tercicir adalah sgt besar.. Nasib baik bukan di Amsterdam, kalo tak memang dah jadi papa kedana dah. (macam penah p, tapi tak. aku penah tengok rancangan scammer, pencopet dier tahap pro gilerrrr, tu yg aku tau), tapi dah prosedur depa, ikut aje la. Perkhidmatan metro juga (kalo tak silap) 1-2 laluan saja yang baru dibuka. Oleh kerana benda ni baru, kelihatan beberapa orang pegawai sedia untuk memberi tunjuk ajar kepada pengguna dalam proses samada membeli tiket atau apa saja kekeliruan yang melanda yang berkaitan perkhidmatan awam ini.

Nak ke West Lake dari HRS, laluannya adalah seperti berikut.......#matai la formal gilerrrr......hahha

Line 1: Chengzhan/HRS- Ding'an Road- Longxiangqiao Station--> Exit C

Station metro di Hangzhou Railway Station juga dikenali sebagai Chengzhan Station.
Bila dah sampai, ambil arah kanan, jalan terus. Sampai satu persimpangan jalan besar belok kanan lagi. jalan terus sampai nampak tasik. Atau kalo susah2 hang p ikut je orang ramai p mana. senang. :) Kami takde sewa basikal, Kak Lia tak pandai bawak katanyer. so, jalan kaki aje la. Tengok sampai mana kaki larat melangkah.

laluan ke West Lake. Sila ikut arah lelaki baju hitam tu. kalo ikut belakang wanita baju biru, anda pasti tersasar.....:)

Kak Lia n Kak Senth
baru sampai pintu masuk, dah kepenatan......:) Me n Kak Lia
anak-anak kecil bermain buih....
Untung depa 2 org ni, salu ader gambaq candid street...:D
Seni tulisan China yang ditinggalkan di lantai tasik, hanya menggunakan air. Sape paham, tolong translate.....

Add caption




Sebenarnya West lake/ Xi Hu, pada asalnya merupakan sebuah lagun. Menurut catatan sejarah, pada zaman pemerintahan Dinasti Qin, Xi Hu masih merupakan teluk yang bersambung dengan sungai Qiantang. Gunung Wu dan Gunung Baoshi pula yang melatari pentas di utara dan selatan Xi Hu, adalah dua tanjung yang melingkupi teluk ini. Setelah sekian lama, akibat revolusi alam, seperti air pasang dan surut, maka terkumpullah pasir dan tanah di dua tanjung tersebut, maka lama kelamaan menjadi dataran pasir. Sejak itu semakin lama daratan ini bertambah besar ke timur, selatan dan utara. Akhirnya menjadikan gunung Wu dan gunung Baoshi berkoloborasi, bersatu menjadi satu, membentuk sebuah dataran yang luas, menjadikan teluk serta sungai Qiantang terpisah. Teluk berubah menjadi tasik, iaitu Xi Hu.

Sejarah nama Xi Hu.

Bagaimana nama Xi Hu lekat pada tasik ni? Menurut sejarahnyer, nama Xi Hu bermula pada zaman pemerintahan Dinasti Tang. Sebelum dinasti Tang, Xi Hu pernah disebut sebagai Wulin Shui, Ming Sheng Hu, Jin Niu Hu, Long Chuan, Qian Yuan, Qiantang Hu dan Shang Hu. Pada zaman Dinasti Song, Su Dongpo ketika tinggal di Hangzhou, memuji keindahan Xi Hu, sehingga beliau mencipta sebuah puisi,

Cahaya riak air terlihat indah, 
pemandangan gunung di kala hujan terlihat remang-remang; 
membandingkan Xi Hu dengan Xi Shi, 
riasan tipis maupun tebal semua sama indahnya.”

Begitu la indahnyanya West Lake sehingga disamakan keindahannya dengan kecantikan wanita jelita pada zaman dahulu yang bernama Xi Shi. 




seni bina boat bercirikan tamadun china. Ambik tang atap je, sudah. Ader apek tu dier aje nak beposing kat situ....xbg peluang langsung...:(
Bunga-bunga yang tinggal. lawa bunga putih tu
kenangan bersama sign love.....;)


Dier nak taruh "Jangan" tapi sbb pelat, tersebut la "Jingan ambil Boat saye"...:D







saja kacau daun...:D



ini la dia penulis tu....



Minion pun ader...
Hello Kitty tak ketinggalan.....bersantai di Xi Hu.....:)

Ni kalo org tengah hangat bercinta, elok la naik bot ni....romantik katanyer......:D
Ramai betul orang p pagoda tu. Aku nak p pun jadi tawar hati, bukan aper takut runtuh...hehheh.....#perasan berat macam dinasour

Aku yang kehilangan dalam diri sendiri
Terkurung dalam bayanganmu.....
Di sini, kami terserempak dengan orang Malaysia. Sekadar senyum & angguk kepala. Melayu. memang begitu. Opppsssss.......! hehheh.......Aku teringat, masa p Shenzhen tahun lalu. Ader orang cina dari Sarawak tegur kami di Window Of The World. Punya la dier teruja bila jumpa orang Malaysia di tempat orang, jelas terserlah kegembiraannya....:) berbeza situasinya ketika bertemu orang melayu di 5 Rams Statue, Guangzhou. Kami senyum, ingat nak menegur. Sekali kakak tu lalu depan kami, buat2 tak nampak senyum pun tidak. Terus senyumku terkaku di situ......hehheh....Juga berbeza situasinya ketika terserempak dengan melayu di Shanghai Science & Technology Museum. Kak Senth yang memang peramah, menegur "banyak shopping", dier senyum ajer tapi tak jawab. Thanx, senyum pun dah cukup bagi saya. mungkin awak tak dengar kot...;)


Nak buat pelaburan besi buruk.....tunggu aku jadi OKB...
Asal muka Kak Lia tu macam org nak nangis??? hhheheh.......sakit kaki dah tu, penat bejalan...
Deretan basikal sewa....
Sebenarnyer kami nak cari Hangzhou Phoenix Mosque. Kalo naik metro, ia terletak selang 1 station aje dgn Longxiangqiao Station. Maknanyer dekat2 aje dengan West Lake. Jalan2 tapi tak jumpa. Akhirnyer kami patah balik ke metro station (Longxiangqiao), beli tiket untuk ke Ding'an Road Station. Ok Jom gerak....ader orang dah nak menangis sebab sakit kaki....:D :D :D

Bersambung.......

* Creadit to:
http://www.belajartionghoa.com/asal-usul-xi-hu-west-lake/

Friday, 20 June 2014

Travelogue Hangzhou-Shanghai-Suzhou: (2) Cerita 2 Jam di sekitar HRS

31 Mei 2014 (Sabtu)

Assalamualaikum n Hi.....
Jumpa lagi...;) Selamat Menyambut Hari Keaamatan buat rakan2 yang merai'kannya. Siang agak awal memunculkan dirinya. Hari ni bangun awal, walaupun semalam tdo lambat. Sayang hotel ni tak de wifi free, Kalo tak ble la update...paling kurang pun ig ke, whatsapp ke, wechat ke.........fb toksah cakap la, depa ader weeboo je. hehheh.....Lepas subuh, sambung tido2 ayam jap.......aku nak jepret sunrise sebenarnyer tapi, bilik kami membelakangkan mentari, maka tak de peluang la. Sebelum berpergian kemana-mana, kena beli tiket train ke Shanghai untuk esok. Takut nanti kehabisan. Mengikut iti, ari ni kami akan ke West Lake, mercu tanda bagi Hangzhou. Wajib pergi. Kak Senth sakit kepala. Dier sarankan kami p saja dulu ke West Lake, sebab dier rasa sakit kepala n tak ble join. Bahaya utk org yg ada darah tinggi. Aku fikir2 sat. Emm......rugi. Dier dah p sejauh ini, sayang kalo tak explore Hangzhou. Cuma sehari je, esok dah berangkat ke Shanghai.

"Ok, Kak Senth, hang p bawa tidoq dulu dalam 2 jam. Sementara tu kami p beli tiket train ke Shanghai. Jam 10 nanti kami naik balik, kalo tak ok jugak, baru kami p sendiri."

Aku ingat dier perlukan rehat n tdo yang cukup. Kalo kami masih di situ dier tak ble tdo sbb bising. kan aku ngan kak Lia bersembang.....hehheh.


(1) Kota Hangzhou
Hangzhou merupakan ibu kota bagi wilayah Zhejiang yang terletak di tenggara China. Jarak antara Hangzhou-Shanghai ialah 150 km atau kira-kira satu jam memandu kereta. Berbeza dengan Shanghai yang sentiasa sibuk, Hangzhou terkenal dengan kecantikan yang luar biasa dan keanggunannya. Ada Pepatah Cina yang popular berbunyi begini "di atas ada langit, di bumi ada Hangzhou dan Suzhou." Mengambarkan tentang betapa inahnya bandar Hangzhou.....

Kedamaian, keindahan, ketenangan yang ada di Hangzhou West Lake (Xi Hu) dan bukit-bukau antara faktor yang bertanggungjawab menarik ramai pelancong berkunjung ke sini setiap tahun. Selain West Lake, terdapat juga tempat yang memaparkan kepentingan budaya dan sejarah, seperti Grand Canal dan Six Harmonies Pagoda, alam semula jadi yang menarik, seperti Sungai Qiantang dan Kuil Lingyin. Ini semua adalah destinasi yang pasti menjanjikan keseronokan dan kepuasan berganda kepada anda. :) 

(2) Hangzhou, di siang hari
Depan lift.
Breakfast ala kadar, kami turun. Menurut blogger Khayze, kaunter tiket terletak di luar stesen train. Keluar dari hotel, kami berjalan terus kehadapan. Malam tadi, ketika sampai, aku ingatkan gerai makan kaki lima di hadapan hotel, sbb nampak ramai org,  rupanya tempat tu merupakan ruangan menunggu bas. Kat sini sebenarnyer dah ader signboard arah kaunter tiket. Letaknya di atas, maka kami terus naik. Ramai betul orang, dengan beg2 dan guni2 besaq. Aku syak depa ni meniaga. 

Kaunter tiket.
Amoi yang dok kat kaunter tu, muka masam manjang n kasaq. Siap bagi jelingan maut ok. Dier main baling je pasport n duit lebih. aku dah perati dier dr org yg Q depan kak lia lg. aku syak dier tak sempat lagi join kursus "GIGIT CHOPSTICK" kot. 

Ni dia, Bangunan Kaunter Tiket di tingkat atas, luar bangunan ye.
Selesai. Alhamdulillah dapat tiket jam 11 am, esok 1 Jun. Ader lagi yg lebih awal sebenarnya tapi tak de seat. Maknanya berdiri sepanjang jalan. Kak Lia tak nak. Kalo aku, ok je. 1 jam, kacang. #hamboiverlagak! aikkk....betul aper, ble cepat sampai n banyak masa untuk explore kota Shanghai. Yuyuan Garden menanti katanyer.....hahah...tapi, tak ble pentingkan diri sendiri. Pegi berjemaah mesti bertoleransi. Ingat kawan2......;). Tapi secara jujurnya, pendapat aku, aku lebih suka bertolak awal sebenarnya. Jam 8 adalah yg paling ideal bagi aku. Sebab, aku fikir tempat tu tempat yg tak penah kiter pg. Cepat bertolak, cepat sampai. Maka, akan banyak masa untuk kita mengatasi masaalah sekiranya ada. Aku dapat pengajaran berharga masa trip ke Guangzhou dulu. 1 jam lebih berlegar2 mencari hotel, yang dah ader depan mata tapi tertutup oleh hijab. Itu kelebihan n kebaikan pergi sendiri. Kita belajar dari pengalaman dan cuba untuk memperbaiki setiap kesilapan yang pernah kita lalui, dimasa akan datang. Inshaallah.....:) 


Sekitar Hangzhou Railway Station. 
Laluan untuk brg kargo.
Aku ajak kak Lia explore dulu bangunan station train ni. Aper2 hal senang, tak kelam kabut. lagipun byk masa lagi sebelum jam 10. 

Soft Seat Waiting Room. tp aku tak nampak org masuk ikot pintu ni. 
Turun bawah ni station metro, juga bas dan teksi.
penunjuk arah memudahkan segalanya.

kalo nak naik metro, bas, teksi di sini lah tempatnyer. Di tingkat bawah ni juga, ruangan ketibaan bagi penumpang2 keretapi dari pelbagai destinasi. 
Ok selesai. Jom Kak lia kita p tengok tempat bas kiter berhenti semalam. Aku nak tau berapa jauh kami berjalan kaki semalam. 


kat mana2 saja, akan ader kamera. nampak tak mata iguana tu? ;)

Ni dier bangunan hotel tu. Hotel ni sebenarnyer ader 2 sayap. sayap utara n sayap selatan. Gambaq atas ni sebelah utara iaitu di bilik tempat kami menginap. 

laluan yang kami tempuh. malam tadi tempat ni gelap, menakutkan tapi ader juga org yg lalu,  ketakutan mengendur sket
Lagi bangunan hotel n kawasan persekitaran HRS. Yang tinggi tu hotel, depan bangunan yang sama tinggi dengan KFC tu la station train. Dekat kan. Patut la dlm agoda tu dier tulih 0 km saja jarak hotel dengan station. 


Ketika tengah jepret2, ader sorang apek ni tengok kami. Aku ingat dier nak tolong ambil gambar kami. Aku pun bagi kamera kat dier. Dah set ni, bagi dier nampak muka kami kat skrin kamera. Hasilnya.......






























Ek elehhhhh.........Apa la Apek ni....abih dipenggalnyer kepala aku. Sabotaj ke aper? Pastu Apek ni cakap dlm bahasa mandarin, suh tunggu. Dier pg ke satu tempat. "Kak Lia, jom kiter blah jom. ntah2 nak jual barang......" Pastu aku nampak Apek ni datang berlari2 anak sambil cari2 kami. Laaaa......rupanya nak amik topi dier. Kesian la pulak. Kami kembali semula. Dier nak begambar dengan kami ni. Ok Pakcik, tengok cemana saya amik gambo...

Amboi begaya pakcik ni. Tadi pakcik penggal kepala saya, sekarang saya amik badan pakcik je.......adil. kaki bagi makan kat ikan. hahahha....... 
Bak Merpati 2 sejoli......:D
Sebagai kenang-kenangan. Kak Lia n Pakcik. Yang ni aku rasa lawak giler, perasan tak depa berdiri cemana. hahah......Kak Lia tu sebenarnya berusaha nak menjarakkan diri. Tengok tu dah jadi minah senget. Tapi Pakcik ni makin dekat. hehhe.......Tak pe la Kak Lia, bukan selalu...:D. Pakcik ni ader cakap pasal topi tu tapi tak paham, dier speaking China. Pastu dier cakap dier keje kat....tunjuk kat logo baju dier. Ok Pakcik kami pergi dulu......Bye...

Sungainya yang bersih. Perasan tak ader orang tdo kat kerusi tu...


Dah lama tak jumpa public phone, tu yang rasa teruja

Bangunan Zhijiang Railway Hotel kelihatan dari jauh. Nampak sayap utara n sayap selatan. Kami duduk di sayap utara tingkat 7. nampak tak yang 3 segi tu. itu lah bangunan station ketapi.

menanti 30 jam sebelum jam 10 untuk naik ke bilik....:)
Bersambung.......