Thursday, 20 June 2013

Nota pagi ini....

Assalamualaikum.......
aku mmg salu bangun awal pagi. well....biase la pompuannnnnnn..........kannnnn..........:) sbb pagi2 kan anta anak2 gi skolah. 4.30 dah kejutkan drg bangun mandi. 5.30 dah gerak g skola. lambat jer...haaa...merasa la. jam teruk jln menghala ke bandar. Salu tu tak mandi lagi....hehheh tp ari ni aku mandi awal suboh sbb mmg dijangka air tak ader, pam air kat beaufort pecah...jd kalo tak mo bau busuk, mandi la awal....:) yg ke-2 sbb ari ni due date utk bayo saman......

den kena saman sbb lupe bawa lesen. biasa mmg bawak n salu tu tak kena tahan kete. ...tapi ari tu nasib tak baik la kot.......kebetulan pulo lesen tertinggai kat printer, aku tgh scan...pah tu lupo amik balik. aihyaaaaaa.......aku geram ngan polis tu sbb tu aku bayo pun lambat2. ari ni ngam sebulan baru bayo. kalo dlm tempoh 15 ari charge dier RM70....kalo lebih dr tu dier naik RM120.....so ari ni bayo jer la......melayang RM120......tp terus terang ni aku tak ikhlas bayar saman ni. mmg salah sendiri la kan tak bawa lesen tp...sumpah aku mmg lupa sangat hari tu. pastu dier siap serkap jarang  lagi...."ker mmg tak der lesen"......aku slumber badak jawab..."En. saya bukan muda lagi sampai tak der lesen"....maaf la aku mmg bagi sumpah berbakul2...

nasib baik cik kerani tu layan baik sangat, sejuk la sket. tp dah sebulan berlalu mmg dah sejuk pun.....
Lepas hantar anak2 g sekolah td, terus je g bandar. nak balik umh jauh lagi....aku g kedai beli barang basah sket....pastu bfast pepsi n bun.......lepak kat tepi laut, sambil menghirup udara tak berapa nak segar sbb jerebu, berteman sekawan burung yg jinak2 merpati, dipegang lari, mengintai, kot2 ader rezeki...ku tabur lebihan bun tak berinti. semua menyerbu. semua dapat. alhamdulillah......:)



Berpuluh2 kapal dagang berlabuh. Rasa macam zaman2 kegemilangan kota Melaka la pulak. :)
 Foto pakai samsung galaxy note jer...tu gambo tak berapa nak tajam.
Lepah antar anak2 sek rendah, g pula Kompleks Sukan. Anak yg sulung: Irfan sek drg ader sukan skolah.......Pah tu aku baru perasan bendalah ni ader. Sejak bila yer....?..........#dah memang jarang ko g sini nanie, cane nak perasan.........wekekekke...... Tapiiiiiii...nampak tak? Kosong kan? Maser kat China, seawal pagi semua taman meriah. Kebanyakannyer warga tua. Ada kumpulan menari, ader senaman taichi, macam2 lagi. Kemudahan yg disediakan diguna sebaik mungkin......Aku tabik part tu utk warga China. Sangat mengutamakan kesihatan....




Sabtu ni, ada program lagi. prog aper ntah, aku tak amik surat lg......br dengar dr kawan. Seminar. aku wakil PIBG. Sabtu ke-2 selepas cuti....arghhhhh.......benci la....aku dah berkira2 utk fokuskan ujung minggu ni pd kje2 mewarna....aku nak join pameran art geng 12 vs 12......Tapi aku terpaksa "SAYA YANG MENURUT PERINTAH"

Sekian......
:)

Tuesday, 18 June 2013

Assalamualaikum.........:)
Mood rindu ni....Rindu pd sape? pada dier ni la...:D:D:D
So comellllll.......aku suka dier senyum.....geram tgk....

Nama dier Aziz Najmuddin.
kalo dier tdo aku salu kacau....hehheh....
Pagi2 aku suka bawak dier jalan2 keluar umah menghirup udara segar pagi....
dier suka tgk ayam.....hehehe
sebulan ni aku tak kn jumpa dier sbb aku tak balik.....rindu dier.......

masa lahir....dier dah memang ada gigi.....:)
tu la yg dier dok pegang...
skg ni suka sangat hisap jari....







Monday, 17 June 2013

Wajah Senja Untukmu....


Photo By: Arief Afandy Yusuf
Jakarta, Indonesia

Sore itu aku duduk seorang diri di tepi pantai, 
memandang dunia yang terdiri dari waktu. 
Memandang bagaimana ruang dan waktu bersekutu, 
menjelmakan alam itu untuk mataku. 

Di tepi pantai, di tepi bumi, 
semesta adalah sapuan warna keemasan dan lautan adalah cairan logam 
meski buih pada debur ombak yang menghempas itu tetap saja putih seperti kapas 
dan langit tetap saja ungu dan angin tetap saja lembab dan basah, 
dan pasir tetap saja hangat ketika kuusapkan kakiku ke dalamnya.

Kemudian tiba-tiba senja dan cahaya gemetar.
Keindahan berkutat melawan waktu dan aku tiba-tiba teringat padamu.
“barangkali senja ini bagus untukmu", 

Maka kupotong senja itu sebelum terlambat, 
kukerat pada empat sisi lantas kumasukkan ke dalam saku. 
Dengan begitu keindahan itu bisa abadi 
dan aku bisa memberikannya padamu.

Sunday, 16 June 2013

Shenzhen_Mac 2013: Menghabiskan hari2 terakhir di Shenzhen....

Assalamualaikum.....
Jumpa lagi....:)

Hari ni kiter nak bg gambar bercerita....:)

di perkarangan hotel. Rutin hari2 sebelum bergerak ke destinasi, berkumpul dulu di laman hotel, sementra tunggu rakan2 yg lain masih bfast @ still dlm bilik.....





hotel tempat kmi menginap. 













sebelum balik baca doa perjalanan dulu. agar perjalanan balik lancar. doa di ketuai oleh ustaz. 

kami sume......geng ke shenzhen Mac 2013. tengok beg galas 4 kat depan ni.......hehheheh. Ustaz n cikgu Mazri punya. nasib baik lelaki. ble angkat dua2.....:) 
naik beskal depan hotel jew......


tangga serbaguna. 

makan kopok di beli di kedai Halal food Shenzhen.....sementara nunggu kapal tibe...

kak hasnah cari aper??? wekekkek.....smpai tak menyempat carik kerusi.....tu tengah jalan beb....hehehe

Klik2....cari reflection....









aku tinggalkan korang dengan pic teraher kat Happy Spring..............




wekekkekek......mus kata "over"..........
 Tamat sudah maraton entry Shenzhen Mac 2013 hari ini. Alhamdulillah.....Uhhhh...lega. Selama seminggu di sini, mata sentiasa memerhati jalan, nama stesen, pintu masuk, amik gambar....takut sesat. hehehhe......Pada pendapat aku melancong hanya di satu tempat saja selama seminggu terlalu lama n sedikit rugi. Tapi kalo fokus pada shopping, tempoh itu sungguh memadai. Teringat kembali selama seminggu di sini. seronok juga.....cuma macam tak puas hati masa kat wow....hujan turun dgn lebatnyer menyebabkan kami terkandas di pondok di negara australia dekat sejam. kiranya nak datang balik hari ke-4. sekali balik hotel tgk poket....duit tak cukup untuk masuk semula ke sna. telan air liur je la........Juga macam sedikit kecewa sbb tak jadi ke Guangzhou. Tempat ni juga merupakan salah satu sbb aku nak join trip ni. tapi apa kan daya.......tiket train habis.....

Rasa2 macam ader yang tertinggal.........aku diam ajer. Balik mesia seminggu berlalu kak hasnah call,

"Weh...jom balik Shenzhen"....
"bpe org?"
"kiter 2 je"
"agent?"
"nope..kiter cuba, main redah jer, berani?"
"ok, yakin je. study lebih tempat ni. releks jgn cepat panik n tak menyalahkan antara 1 sama lain."

hehheh..........sikit intro sblm citer Mei masuk. aku dah syak bukan aku saja yg nak balik semula tu. kak hasnah pon.....ok jumpa nanti Shenzhen-Guangzhou: Mei 2013....
Bye....

Shenzhen_Mac 2013: Lagi Foto di Dafen Oil Painting

Assalamualaikum n Hi.....
Lagi ole2 dr Dafen. Yang ini From my lens....



aku syak kak hasnah tak ready lg tu...hehheh. Photogrfr: si adik ....:)

Bergambar kenangan di hadapan Huaqiang North Station.....Nak bergerak balik ke 2 destinasi. Dafen n  1 group lg balik hotel....

Dafen Station




realistik! Tabik pok.....


Dier seorang artis.....


aku sebenarnyer nak amik gambar dgn duduk kat tayar basikal mamat tu...tp xjd....takut kena halau.



yg ini aku rasa design terbaru.......glamer bulan ni kot sbb aku nampak ader beberapa buah kedai yg ada pamer lukisan paten gini. ader juga yg tgh dlm proses penghasilan......










Motif? pegang2 tangan? hehhehehh.............aku tgh gelak sampai amik gambar terpotong sblh badan kak T

Kak T tengah meneliti, menilai, mungkin juga mencabar kebolehannyer meneka maksud tersirat disebalik karya beraliran abstrak ni.....

karya ni menginggatkan aku pada 1 hasil seni yg dijual d  pesisir tebingan sungai Pearl,  Guangzhou.  Sikit lg aku nak beli. Ia sebuah tempat mengantung kunci diperbuat drpd dawai n spring. bentuknya seperti pokok......



Bagus untuk dibincangkan bersama pelajar t6






kat kedai ni la kami beli kekuda. harga lebih kurang ajer, yg besar ke yg kecik. sama je. Kat sini juga kak enai beli topeng untuk projek pelajar.

cantik tempat baby tu








arca patung merah ni...kebanyakan kedai memilikinya.  mungkin bermaksud mengalu-alukan kehadiran pelanggan



























masing2 terkagum memandang mercu tanda Dafen.....:)




kak enai dgn topeng nyer



tamat untuk entry Dafen........
Jumpa lagi pd entry teraher Shenzhen_Mac 2013
Bye.....

Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 4: Muzium Teracotta

20 Mac 2017 (Isnin) Hari-3 Salam n Hi Sume.... Hari ni semua bangun awal. Awal2 pun aku subuh gajah juge. Bilik mandi cuma 1 jadi berg...