Posts

Showing posts from July, 2012

Pameran Belut

Image
Assalamualaikum.  Hari ni 1 Ramadhan. Oleh kerana berpuasa, maka macam rajin sikit nak menaip. Kalo tidak jap2 jengok dapo, mana2 yang dapat dikunyah, dirembat saje. Asyik nak makan je.... Bukan lapar sangat pun tapi habit dr dulu zaman2 blajaq, mesti nak mengunyah..:) Nasib baik badan tak naik sama, kalo tak jenuh juga nak menurunkan balik...;) 
Ok cite pasal Pameran Belut. Aku pegi...bila ye? Tak ingat tapi dalam awal bulan julai rasanyer. Tapi ceritanya timbul ujung bulan ye? hehehh....nampak sangat malas. Bukan malas....tapi busy....;p (ayatcoverline).....
Pameran Belut ni diadakan di Muzium Marin Labuan. Kalo yang tak tau tu, letak nyer di belakang Kompleks Sukan Air Labuan. Belakang sekali, kecik je tapi 2 tingkat. Belakangnyer lagi...laut...:). aku pegi soarang. Sebenarnyer saje.....takut nanti adik aku tanya, eh ko dah p......muzium marin? taman burung....? ble...bla...bla??????? Malu weh.....tak p. dier dah sampai. hehheh.......Eh...tapi aku tak tau masa aku pegi tu ader Pam…

Taman Botanical, Labuan

Image
Aku pegi pada 8 Julai (ahad) selepas hari koperasi. Ingat nak menebak sunset tp awal sangat lagi, makaaku pun pusing streng ke sini.....emm.....skg bulan 7, maknanya dah bulan 7 aku di sini n baru bulan ke-7 aku merasa menjejakkan kaki ke Taman Botanical. Dashyattttt...PE-MA-LAS...wekkekekkek......Biase gitu la kalo dah duduk kat tempat tu salu je, nanti2 la.....org bercuti lain, macam adik aku cuti sekolah baru ni drg datang sini, abis drg keliling n jelajah Pulau Labuan ni, drg kata la. Sampai Muzium Chini. Aku tak penah lagi sampai Muzium Chini. Nasib baek Taman Burung dah p....hehheheh.

Ok meh kiter tengok2 gambo. bez sket. Sebenarnyer aku tak abih round lagi sampai belakang. Takut wehhh...maser tu pg sorang. Tak lama tu ader plak pak guard ajak sampai part bunga raya. ehhh....ape ke jadahnyer aku nak ikut. Buatnyer dier buat pekara tak senonoh, abih......dah la sunyi belakang2 tu. aku pun cakap, tak pe la. Nanti saya pg dengan kawan. tetiba tanya pula dah kawen belum.....eiiiii.…

Sahabat baik

Image
Ni Kawan aku, nama dier Monica Ak Tambi. Baik orang nyer, lemah lembut. Kami sama-sama baru berpindah ke SMKL, tahun 2012. Dier dari Tambunan, aku dari penampang..:) Bezanya dier pindah sini ikut husband (org sini), aku pula pindah sini ikut SUKA....hehheheh :P

Tadi dier call aku, katanyer dier MC arie ni sbb dr pg td jam 3 dier rasa sakit perut sangat2. Tapi dalam padi sora dier sayu2 begitu sempat lagi risaukan kelas dier tingkatan 3 arie ni. Pastu risau lagi pasal budak2 perbarisan yang nak dibahagikan hamper. Itu lah cikgu berdedikasikan, walau sakit2, minda masih memikir tentang anak2pelajar. Budak2 jer yang kadang nakal tak dengar cikgu cakap.

Emm....Petang td Moon Call. kater nyer dier dah masuk wad. Doktor kata dah ada tanda2 bersalin, tapi Dr bg dier makan ubat supaya dier tak rasa sakit nak bersalin sbb kalo dier bersalin skg, baby tak cukup bulan.

To Moon: Moon, iboh wisau2, pasal hamper aku dah sattle kan. dah berik  kat sidak ya sume. tinggal gik ader bape bungkus miak 6h…

Coretan Hati 1

Image
Coretan Hati 1


cahaya itu kini telah berangsur redup,
langit biru telah tergantikan jingga dan merah cerah dari sisi barat...
senja telah tiba,
sang penerangpun telah siap memberikan tongkat estafetnya kepada bulan
lalu beranjak pergi menerangi sisi lain bumi ini.
kala itu aku sedang duduk santai diatas deck kapal sambil menikmati roti bakar dan coffee susu sembari mengikuti irama merdu angin dan ombak laut yang lembut di kepulauan Anambas...
ah, sore ini begitu indah...
semoga malam ini akan menjadi malam yang syahdu..

Arief Afandy Kepulauan Anambas, Indonesia

Tembok Belantara Kau Mengamit Cinta

Image
Tembok Belantara Kau Mengamit Cinta
Lihat lah Tidakkah kau cemburu kepada tuhan Menghias aku dengan langit biru lalu kebiruan itu turun ke dinding pergunungan dan dedaun yang dekat kepadamu kehijauan menyejuk mata? Kemudian lembah itu menyanyikan  lagu kedamaian dan kau terpana kerana kami selalu berkata-kata kepada matahari dan bukan pada bulan, Kerana apimu adalah cinta dan jangan kau ikut bakar kami seperti tangan manusia memetik marah
Aku bukan gunung atau perbukitan itu Juga bukan lembah atau si warna biru atau hijau Tetapi aku naluri insan yang selalu mengintip pada mata batin Yang terkadang bosan Lalu mencuri helaan nafas Kalian untuk bebas menjadi angin dan terbang di belantara

Yatim Ahmad Kota Belud
3 Julai 2012


Unggu Karmilla

Image
Unggu Karmilla
Kau itu antara tempat singgah bisikan angin yang berlegar-legar manja dicelah lalang segar
dan pagi kau adalah kuntum yang sejuk antara celah hati yang kagum melepaskan semua  gusar mimpi malam
sore ini ku mengharapkan kau terkatup layu bersama tibanya kabut malam ku tunggu, namun hampa lalu ku hayunkan kaki meninggalkanmu sungguh! aku kecewa
Moga saja mentari esok bisa menyibak sebuah sangsi tentang hari ini, esok dan seterusnya kau berikan harapan untuk suatu kembangan yang wangi


Yatim Ahmad/ Nanie Amat Malaysia 1 Julai 2012