Saturday, 28 April 2012

Perkhemahan Perdana SMKL

 Turn aku jam 12-6:00pm....So, aku datang lambat sket dlm 12:27pm. Tetiba ader plak CR call katanyer, datang kat garaj ader budak kene sengat tebuan. ingatkan teruk la, upenyer dak jugak. sket je n dr smlm lg. Smlm tak minta ubat....LOL.

Mlm ni plak  CE call. Suh datang sekolah. Mendenyer nak datang, shift aku dh abih jam 6pm td. katernyer drg perlukan ajk kecemasan pompuan. aku suggest CP, dier kan dekat. Balik2 msg aku, mcm style nak pakse je.....aku malas nak datang, dah la jauh. Aihhh...maaf la. Jom skodeng aktiviti maser pertandingan kawad kaki.





Panas wehhhh........

Try Test by C. Nazrin

bdk pompuan tu pndai bg arahan, ghupenyer budak PKBM. ooo...patut la......




I karate u nanti.........







I luv KK........:)

aihhh...kete sape la menyemak kat situ tuh.....

Tuesday, 24 April 2012

1 Ayat Seribu Tafsiran

"belajarlah menghargai
jangan pernah abaikan/membuangnya/menukarnya dengan hal yang singkat
karena saat kelak dia benar2 pergi menghilang
baru kamu sadar betapa berharganya dia untukmu
*nikmati hari2 dengan kesetiaan,kejujuran tanpa kemunafikan bersama peri2 kecilku saja"





Aku tertarik baca serangkap ayat di atas. Kadang rasa macam kena kat aku. hehheh...*perasan mode :p....well, wanita biasa la cepat terasa. Ada 2 makna di situ. Meh kiter tafsir mengikut citarasa sendiri. 1: ditujukan khas kpd orang2 yang "melukai". Masa bercinta bukan main lagi kata, "I luv u so much"....."U jump I jump Jack"....hehehhe...(*ayat tak ble blah). Pastu senang2 je bertukar arus, sbb telah terjumpa orang baru. Yang terluka terus kecewa, kalo dulu bukan main puji melangit, dah putus ditengah jalan. kutuk berabis...hehhehh. Yang jadi mangsa Cik FB la tempat untuk meluah rasa, biar sume orang tau hatiku remuk rendam. Kononnyer......wakakakak......aishhh....biasa begitu kita lihat kan kat dalam fb. Ini umum ye, tak ditujukan pada siapa2. kalo terasa maaf la. 

yang ke-2 ditujukan kepada orang luar (mungkin sahabat) yang datang secara ikhlas, memberi nasihat/pendapat, setia berkongsi cerita. Namun  yang "terluka"....aik heran, apsal dier bg perhatian lebih2 kat aku.? tapi menurut katanya sdh ada yg punya. tapi mana gambar2 keluarga. tak ada. pelik, heran, ajaib. Maka yang terluka menyimpulkan bahawa, "hang kalo dah ada yg punya, elok la setia, menghargai selagi "dia" masih disisi mu. Jangan cuba untuk berpaling tadah dalam masa yg singkat kerana kalo betul dier dah tak der di sisimu, baru hang tau tinggi rendahnya langit itu". Lebih kurang la begitu maksud ayat di atas. heheh.....* ble jd ahli tafsir ni :p

ok serius, kadang kiter ni selalu begitu. kalo kecewa bercinta, mengutuk semahunyer. Kenapa tidak kiter positif. Menerima seadanya. Ini baru putus bercinta, tak meninggalkan/ melekatpun satu gelaran kat dahi kiter. lain la kalo bercerai, dapat la status mak janda, pak duda. Tak der salahnyer kalo kiter terus bersahabat dgn EX kiter. cuba muhasabahkan diri, renung jauh ke dalam diri kenapa hubungan tu terputus di tengah jalan. mungkin ada silapnyer, di pihak kita atau juga di pihak dia @ memang kita tak sehaluan. @ ada banyak masaalah yang berlaku jika hubungan ini diteruskan. 

Kalo kita tak begitu (positif), tak mustahil stress akan menghantui kita berhari hari, berbulan2 n mungkin capai tahap bertahun2. yang kiter dok menyampah, menyindir dier (kat fb la biasanya), elok kalo dier faham. kalo tak faham....org yg tak berkenaan, yg tak tahu hujung pangkal pulak menyampuk. sudahnyer kiter dapat dosa. yang melukakan td, dok enjoy bersama org baru. apa motif sebenarnya bercerita "curheart" (cilok ayat nada cinta) kat laman yang kaku seperti fb? nak org lain tahu jalan cerita hidup kiter? Nak menagih simpati? nak org komen bg kata2 semangat? (kononnyer). Elok ko bawa hati lepak kat pantai. tengok awan biru, laut terdampar luas, mendengar suara ombak, melihat kapal berlabuh di kejauhan. itu lagi ok sebenarnya. atau kalo ko ader kawan baik ble luah padanyer, minta pendapat. atau cari saja org baru dlm hidupmu. 

Pesan kepada kita semua, terutamanya kpd aku juga. jangan la kiter mudah bercerita hal peribadi kat cik fb. Dok menyindir, menyampah kat org yang melukakan. sentiasa berfikir positif, mungkin ada hikmah disebalik perpisahan ini (lagu aizat...hehheh). apapun terpulang kepada individu masing2 nak menangani hal masing2. Ceriakan hari anda dengan senyuman di pagi hari...:)

* Lebih senang bercerita tentang photografi di wall FB......

Saturday, 14 April 2012

Afgan - Bukan Cinta Biasa



Afgan – Bukan Cinta Biasa

Kali ini kusadari
Aku telah jatuh cinta
Dari hatiku terdalam
Sungguh aku cinta padamu
Cintaku bukanlah cinta biasa
Jika kamu yang memiliki
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku
Terimalah pengakuanku
Percayalah kepadaku
Semua ini kulakukan
Karena kamu memang untukku
Cinta ku bukan cinta biasa
Jika kamu yang menemani
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku
Terimalah pengakuanku


Thursday, 12 April 2012

Harapan

Aku selalu ketandusan idea. sbb tu blog jarang update...:) Kdg cite ader tp malas nak type.....

Emm.....ari ni nampak nyer ader kerajinan. Ni cite pasal sorang rakan d fb. Kami Chat macam biasa, cite tentang photografy, tentang tempat yg menarik di tempat dier, alih2 aku ajak dia join percutian kami (aku n rakan2) ke australia ujung tahun ni. Baru plan...hehehheh...jadi ke tidak tak taw g. Kak Nurlia dah ber"iye2 nak gi...tapi aku pulak rasa berat hati. Tau kenapa? Sbb geng yg mmg biasa p tak der dlm trip kali ni, iaitu kak hasnah n kak enai. drg cnfm nak terbang ke japan ujung tahun ni...yuhuuuu..aku rasa macam nak join trip ke japan tp drg ni amik out bnd. tu yg rasa mcm nak ikut ....tak nak ikut. sbb kalo gna agnt dpt la bajet2 kan kos tp ni tak backpacker. tp backpacker nyer ni terlampau ramai org. dengar2 dah 20 org. aishhhh...memang bez p ramai2 tp tang tang hostel tu nanti cene......

ok2 sambung cite kwn aku. aku ajak dier....

aku: "jom la join kami ke aust ujung tahun ni, bawa wife kamu sekali"..... (sbb aku tgk status dier berkahwin)

dia: saya belum berkahwin la....

aku: (ek eleh menipu lagi) eh napa pula, tu status kamu sdh berkwin...

dia: itu saja saya letak. kami (dia n gf) dah sepakat untuk letak status kami begitu.

aku: owh.....ajak la gf kamu

dia: skrg hubungan kami ada masaalah....

dipendekkan cite, setelah aku selongkar2 rupanyer aweknyer org sabah. keje kat salah satu Jabatan di sabah....mamat ni org luar tp dier bukan macam PTI yg ader di sini. dia bekerja d negaranya sebagai polis marine n berpangkat juga. menurut ceritanya dia berkenalan dgn gf nyer tu bila dia buat cover...cover aper nah lupa. buat photoshoot ngan budak tu la lalu jatuh cinta. 

emm.....dia pernah ke sabah bertemu keluarga si gf. n si gf pun pernah ke sana bertemu keluarga mamat ni. kiranya direstui la.....tp kini si wanita mula menjauhkan diri. katanyer si wanita merajuk sbb si bf ni bagi respond pd seorg wanita. emm...cane ek.....? pendek citer, si wanita cemburu la.....sbb bf dier bg respons "hi sis"...pd wanita yg menegurnya. dlm fb tapi...hehheh lucu, kuat cemburu juga dier..

aku suggest kan kat mamat ni, hantar bunga, hantar coklat kat gf dier. katanyer dier dh buat semua tu, call tak angkat, ahernya si mamat ni rasa jauh hati, ditambah lagi bila dier terbaca fb si wanita rapat ngan seorg lelaki di ofis nyer.....eleh dier pun sama cemburu...:D

Tapi mamat ni ok berfikiran terbuka. ble bincang apa saja....err maksud aku bukan bincang cite kotor. maksudnyer kita bincang apa saja topik, semua masuk n dier tak cepat ambil hati kalo kiter tanyakan psl negara dier. 

Sebenarnya, pada pendapat aku...si gf masih tak begitu yakin dgn hubungannyer dgn mamat ni. ye la bukan satu negara. kalo aku pun memang akan fikir banyak kali. Just friends ok la, tp kalo sampai ke tahap hubungan perkahwinan, pikir banyak kali juga. Itu hakikat. kalo yg tak keje tu lain cite. ini gf nyer seorang wanita bekerjaya. 

emm....pengajaran pada aku, n aku memang praktikkan n dah memang sebati pun dalam diri aku. kalo kiter tak yakin dalam hubungan tu, jangan bagi harapan pada dia. tak ada salahnya kita menjaga hati, n tak menguris perasaan org lain, lagi2 kalo dier baik, kalo pun dier org luar. Biar be kawan dulu, kenali hati budi...bagi peluang pada hati n akal untuk berinteraksi, menilai secara diam. kalo yakin n cinta banget....ya sila kan teruskan hbungan anda. baru ble kata "ya saya setuju jadi pacar kamu".....


Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 4: Muzium Teracotta

20 Mac 2017 (Isnin) Hari-3 Salam n Hi Sume.... Hari ni semua bangun awal. Awal2 pun aku subuh gajah juge. Bilik mandi cuma 1 jadi berg...