Wednesday, 26 October 2016

Kembara New Zealand (9): Menguji kecekapan memandu "Mustang" Di Cardrona Valley Road....:p

3hb Dec 2016
Hari-2

Ke Cardrona ka Kiter??

Uhhhhh.......lama betul nak abis citer hari ke-2 ni. Seronok sangat tempek gambar di setiap satu lokasi. Skip karang tak best pula sbb setiap lokasi tu punya cerita/ kenangan tersendiri. Jadi tak pe, meh kiter tempek gambar banyak2, satu hari nanti ader juga benda yang boleh kiter (merujuk kepada aku & rakan sepengembaraan) jengok balik, kiter baca, kiter senyum dan jadikan rujukan,  (inshaallah) kot la mana tau satu hari nanti nak buat versi balik kampong Vol-3 pula kan...Inshaallah..

25km lagi...chayo...chayo
Bunga kuning tumbuh liar menghiasi tepian jalan
Pokok tirus 
1 jam (lebih kurang) di Wanaka Lake, En. Azli dah roger2 semua geng Trip Kekawan untuk bergerak meneruskan perjalanan menuju ke Queenstown. Kerana katanya ada banyak perkara yang perlu diselesaikan di Queenstown nanti seperti mengisi minyak, dumping, beli barang dapur (kalo nak), sebab bandar Queenstown ni lebih besar dari Wanaka. Dan ada beberapa aktiviti yang boleh dilakukan di sini, salah satunya ialah tengok Haka Show dan Queenstown skyline. Oh ya sepatutnya di Wanaka ni kami perlu buat dumping, tapi oleh kerana kami tak guna tandas jadi abaikan dulu. Buat nanti di Queenstown. Kali ni driver dah bertukar. Kak Yan pula punya giliran. Aku macam biasa jadi Co-Pilot...:D Co- Pilot yang berebut tempat ngan Kak Hana.... Aku harap kak Hana tak simpan dalam hati. Maafkan saya Kak Hana. :D

Cantiknya Hijau-Kuning
Apa ada di hujung sana........
Ku lihat nun di sana gunung ganang megah berdiri....
Padang ragut. Patutlah kambing biri2 gemuk2.....
En. Azli mengingatkan agar memandu berhati2 kerana kami bakal melalui Cardrona Valley. Cardrona Valley ni katanya jalan utama yang tertinggi di New Zealand, yang mana ia bergabung dengan laluan di Banjaran Crown sepanjang 1121 meter.  Jalannya berbukit bukau, berliku-liku dan agak ekstrem. Tapi aku percaya kami memang mempunyai pemandu yang cekap lagi berhemah. Inshaaallah... Bekas Pemandu Mustang di Formula 1- Highway Tawau- Kalabakan/ Kundasang-KK: Kak Yan kiter memang tak gentar menghadapi cabaran ni. Relx aje dier corner baring. Kami yang jd anak kapal ni pula diam tak terkata dibuatnya. Masing2 pegang kerusi, takut tercampak keluaq. Wekekek.... (Ok itu tipu). Sebenarnya sepanjang perjalanan ni memang banyak port menarik untuk mengambil gambar tapi oleh kerana jalan ni dipinggir laut jadi agak bahaya untuk berhenti. Jadi ikut saja di mana depa berhenti nanti. 

ok dah mula dah naik kawasan tanah tinggi
Nun lembah di bawah sana. kalo tgk dalam gambar tak de tinggi giler kan, tapi ader satu2 kawasan yang agak bahaya, lalu di lereng2 gunung. Ala macam kat kundasang tu...
Ok yang ni kitorang tak singgah. Cuma melintas aje. Ha sape singgah tu.....
Pakaian dalam berwarna warni di gantung di situ
Ok yang ini pula "The Cardrona Bra Fence". Kalo nak tengok pameran bra berwarna warni dan pelbagai saiz, kat sini la tempat nya.. Free tak payah bayar. Nak amik pun ble, kalo sanggup dan tak malu la. ;p. Nampak janggal dan agak aneh bagi kiter kan, tapi ia dah menjadi salah satu daya tarikan pelancong walaupun penuh dengan kontroversi. Terletak di Central Otago, New Zealand, dalam perjalanan antara Wanaka ke Queenstown. Ianya bukan sesuatu yang dirancang sebenarnya. Bermula pada tahun 98-99, entah macamana ada pengembara yang mengantungkan branya di pagar yang terletak di rizab jalan raya. Sampai hari ni orang tak tau kenapa dan siapa pelopor kepada kegiatan nakal ni. Perkara ni dapat liputan meluas pihak media di seluruh negara. Makin dapat liputan, makin banyak pula bra digantung di situ. Bukan tak ada usaha untuk membuang semua tu. Ada...tapi biasa la geng2 nakal ni, tak lama kemudian akan ada balik. Ye la depa pun pandai malu juga. Lagi2 pagar tu berdekatan dengan litar lumba kereta, agak terbuka sikit. Kiter orang Malaysia jangan buat na. Tengok aje tp jgn gantung apa2 yang agak sensetif kat sana ya .:D :D :D

Dataran Tinggi Tibet Cardrona
Ok ini tinggi. kalo nak cuba ble juga turun jalan kaki je...pasti turun lemak 2kg pastu. 
Ini lah dier puncak paling tinggi kata nya. Nampak macam tak tinggi kan.. Gambaq lain tak dak sebab masing2 terlopong tengok ketinggian dan tangan sibuk pegang kerusi takut tecampak, (I tipu) xsempat nak jepret banyak2. Tapi ble tengok kat Cik Goggle mmg cantik laluan ni... Kat atas ni agak berangin kuat. Mengigil2 aku dibuatnya. Al- maklum la I kan tak biasa sejuk2 macam ni, dan di sini lah bermulanya batuk2 menyerang. Hang jangan kata aku tutup mulut tu style ya, tak ada nyer. Tu tengah menahan batuk. Kak Hasnah pun dah jadi suara Ella masa ni.  Haahaha....Ella pun kalah. Semua kitorang geng Trip Kekawan berhenti di sini, amik gambar 2, 3 kali. pastu setengah jam kemudian kami bergerak semula menuju ke Queenstown yang oang kata super cantik pemandangannya.


Koloborasi Group Mawar Berduri & Group Kembang Setaman.....
Perghhh nama bukan main klasik.....nama2 zaman saloma ni.
untung duduk sebelah orang kaki selfie. 
Aku sebenarnya agak tertarik dengan nama Cardrona ni. Esok ader anak nak buh nama ni kat tengah. Mana tau sempena nama omputeh tu, wajahnya pun ader iras Mat salleh. Tak wajah, mata biru-hijau pun jadi la. ;p Khabarnya Pak Cik J. T. Thompson yang letak nama Cardrona kat tempat ni. Mengambil nama salah sebuah perkampungan di Scotland katanya.  Kawasan ini mula dibangunkan menjadi sebuah bandar emas pada tahun 1860an. Kawasan ni lebih cantik dilihat ketika musim sejuk dimana hamparan salji putih menyelubungi segenap lantai bumi. Tapi tak dan la nak p musim sejuk. Kalo la...kalo aku bukan seorang sifu......


free style katanyer. padahal mengigil tu angin kuat giler. sampai aku terbatuk2 dibuatnyer

seronok kan jalan ramai2...

Lambah Cardrona.
Bersambung.....

Saturday, 22 October 2016

Kembara New Zealand (8): Wanaka Lake

3hb Dec 2016
Hari Ke-2
Wanaka Lake
Setelah berjaya mengharungi jalan berliku dan berbukit bukau akhirnya kami tiba di laluan rata menuju ke Wanaka Lake. Alhamdulillah... Hujan mula renyai. Renyai2 manja gitu...Dengarnya cuaca memang begini jika tiba musim paanas. Sekejap hujan, sekejap panas. Lokasi ni memang dah ader dalam iti Trip Kekawan, tujuan utamanya (aku rasa) untuk memberi ruang dan peluang kepada sesiapa yang ingin mengisi perut sebab kat sini ader Restoran halal: Snack Turkish Kebab. Antara kami 6 orang, hanya Kak Nana je yang p beli kebab. 1 Kebab kongsi 6 orang. Wekekekek...Kedekut giler! Ehhh...bukan kedekut, Ini lebih kepada langkah penjimatan, katanyer. Lagipun ini New Zealand bukan Malaysia ya, pasti rasa kebabnya lain macam bukan seperti di Malaysia ya. Terbukti bila kami cubit2 sket rasanya tersasar 90* daripada rasa kebaab Malaysia. Jadi agak memabazir disitu ya sekiranya kami membeli 6 biji kebab. (cover line #kedekutz) :p....ehh aku broken spanyol la, abih la kena kecam kalo orang tu baca. ;p ;p

maasuk ke bandar Wanaka. Nampak tak tasik tu?
Sangat cantik, tenang dan mendamaikan. Antara salah satu negara pilihan sekiranya diberi peluang untuk memilih tempat untuk berhijrah :D

Rumah dipinggir bukit menghadap ke tasik yang sangat cantik. pusing2 mencari parking..
pandangan dari dekat....
Kalo pegi ke New Zealand wajib datang ke Tasik ni kata cik goggle. Rugi kalo tak mai, sebab Tasik Wanaka ni duduk di tangga ke 4 dalam rangking tasik terbesar di NZ, dengan catatan jarak sepanjang 42 km dan meliputi 193 km persegi. Jadi kena sampai sini untuk menyaksikan dengan mata kepala sendiri. Tapi aku agak banyak kecewa sbb tak jumpa "Lone Tree" yang hangat diperkatakan oleh ramai pengunjung. Kenapa si Lone Tree ni glamer ye? Sebab kebolehan dier tumbuh sendirian di tengah tasik itu yang mengkagumkaan hati para pelancong. Dan sebagai seorang penulis blog (yang tak berapa nak pandai mengarang), merangkap photographer cabuk ni, aku berikrar untuk kembali berkunjung ke sini di masa akan datang dan dapat mengabadikan Lone tree dalam Blog aku yang tak seberapa ni. Tunggu...:p

Itik liar berenang riang...
Tasik Wanaka berlatar belakangkan Gunung Cook yang puncaknya dilitupi awan.
dari sisi 2
Wanaka Lake sisi 3
Bandar Wanaka ni terletak di selatan Tasik Wanaka je. Kami parking di tepian tasik setelah berpusing 2, 3x. Alhamdulillaah akhirnyer dapat. Rezeki.... Wanaka antara kawasan yang dikelilingi oleh deretan gunung ganang yang sangat indah. Merupakan pintu masuk ke Taman Negara Gunung Aspiring iaitu salah sebuah tapak warisan dunia. Dengan bentuk muka bumi yang bergunung ganang, banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini, dari aktiviti santai hinggalah aktiviti ekstrim. Berbasikal, memancing, berkayak, berenang dan sebagainya. Salah satu faktor tarikan pengunjung ke Wanaka ialah ia antara lokasi yang menikmati 4 musim dan semua aktiviti pelancongan tidak akan terhenti setiap kali pertukaran musim berlaku. Tapi kalo cerita tentang sejuk, tok sah cakap musim panas pun sejuk jugeee....sbb tu aku salute pada geng2 yang tak pakai baju tebal, ini aku panggil sebagai badang lemak sebab kebal dr kesejukan.. ;p....

Sebenarnyer aku ketandusan idea ni, nak cite aper lg eh?? Tolongggggggggg.......
Idea oh idea....dimana kah kau idea...
tgk gambar je la dulu, nanti dah ader idea aku update eh. :D 
aku yang acah2 Badang...
Zymah berdiri di Tasik Wanaka
Di bawah rimbunan pokok
Panas berangin. Angin datang dr puncak gunung. 

Tuan tanah....
Taiko Tawau...:)
Sape hilang tangan?? meh cari sini..
lagi Wanaka Lake

bot
Tak ader burung pula msa ni...ke sebab kami tak de roti nak bagi, burung pun tak nak dekat.
Kami
Lagi Wanaka Lake dari sisi lain
Itik liar
Sempena Gegar Vaganza 3, aku up kan lagu Zur Eda "Kelmarin"..... 
Ditujukan kepada rakan2 sepengembaraan....
agar kalian teringat kembaali kenangan semalam :D


Monday, 19 September 2016

Kembara New Zealand (7): Wanaka Puzzling World (PW)

3 Dec 2015
Wanaka Puzzling World

Ini dalam perjalanan keluar. Cuaca dah mula panas. Untung depa yang baru sampai. Rezeki depa, alhamdulillah
 Hujan renyai menyambut kami setibanya di Wanaka Puzzling World. Lantai basah, macam malas nak turun tapi rugi pula kalo duduk aje dalam motorhome ni. Tiba-tiba hati bermonolog: "uiiittt.....nanie, hang tak buang duit hanya untuk duduk dalam van tau"...."Okey..." Muhasabah diri....:D. Kami berlari2 anak menuju ke bangunan berbumbung yang paling dekat. Benda pertama yang aku nampak ialah Mural 3D Tandas Gaya Roman. Nasib baik aku masuk kalo tak, rugi tak nampak ni. Kalo sekadar masuk ke ruang lobi, kedai cenderahati, guna tandas semua tu free. Berbayar jika kita nak masuk illusion room atau cuba nak mencabar minda kat great maze saja. Aku masih mempertimbangkan samada nak cuba salah satu tempat ni atau tak. Kalo masuk kena keluarkan NZD16. Hanya untuk masuk ke salah satu bilik saja. Aku agak keberatan , fikir punya fikir aku putuskan tak masuk, rakan2 yang lain pun sama. Zymah berminat tapi tak de kawan jadi dier pun tak jadi nak masuk. Akhirnya dia lepak aje di lobi menyelesaikan masalah negara puzzle yang di sediakan di atas meja. 

creadit Photo: www.puzzlingworld.co.nz
Puzzling World merupakan sebuah permainan/ pengalaman berbentuk ilusi yang memerlukan ketajaman minda, kekuatan mental dan emosi, tidak mudah terpengaruh dengan godaan ilusi...(Perghhh.....ayat!) Terletak Berhampiran pekan Wanaka, menjadikan ia sebagai salah satu tempat yang harus dilawati sekiranya berkunjung ke Wanaka. Bangunan pertama dibina (1973) hanyalah single maze. Tahun demi tahun ia mula dikemaskini, ditambahkan beberapa bangunan bermula dengan penambahan Jambatan dengan rekabentuk maze,  ruang lobi dimana para tetamu boleh lepak dan mengerah minda dengan mencuba beberapa teka-teki, lima bilik besar ilusi optik, Menara Condong Wanaka dan beberapa tarikan lain (seperti bilik mandi Roman) dan banyak lagi...Jika berminat untuk mencuba, ble la terus ke sini, rasanya tak perlu booking kot. Datang dan terus bayar. Kat sini aku sertakan alamat dan sebagainya untuk rujukan bersama.. 

Adress:
Puzzling World
188 Wanaka- Luggate Hwy, Wanaka 9382

Phone:
+64 (03) 4437489

Email/ website:
info@puzzlingworld.co.nz/ http://www.puzzlingworld.co.nz/

Bayaran masuk 
Dibuka setiap hari dari jam 8:30 am- 5:30 pm (summer), 8:30 am- 5:00 pm (winter), Hari Christmas 10:00 am- 3:00 pm.. Anda di nasihatkan tidak memandu selepas memasuki illusion room atau mencuba permainan great maze, sebab akan ada rasa pening2 lalat.

Sejarah Pembinaan Puzzel world ni bermula apabila Stuart dan Jan Landsborough mendapat idea untuk  membina maze. Untuk merelisasikan impian ini, mereka tekad menjual rumah untuk  membeli 7 ekar tanah yang tandus di sebuah bandar yang hanya ada 800 orang. Satu keputusan yang pastinya memerlukan satu pertimbangan waras, juga doa barangankali, moga ditunjukkan jalan yang benar... Pada mulanya ramai yang mempersoalkan apa rasionalnya tindakan mereka. Namun idea diluar kotak rasional itu membuahkan hasil bilamana, Puzzling World megah berdiri hingga ke hari ini dengan menerima pelancong luar dan dalam negeri setiap tahun. 

Creadit Photo: www.byestella.com
Ruang lobi yang menempatkan beberapa permainan teka teki. Yang ini tak perlu dibayar
Lukisan Mural 3D...Cuba teka depa buat apa?
Kak Nana, buat apa tu? Mo ekek ka? hehheh
Creadit Pic: www.go4travelblog.com
Ruang cafe
Oleh sebab hujan kami tak berpeluang untuk sesi jelajah keseluruhan bangunan ini. Kami menghabiskan masa untuk merakam kenangan di halaman Puzzling World. Bila tengok dalam intenet, macam best pula masuk illusion room tu tapi memandangkan $16 perlu dikeluarkan macam kena fikir 2x. Ini yang aku agak malas bila terpaksa membuat pilihan....ekekke...tak pe Dec 2016 aku bakal ke sana lagi untuk siri "balik kampong-Vol2"....aku dah kumpul tin banyak untuk dijual semata2 untuk membolehkan aku masuk ke salah satu bilik ilusi katanya.....:p

Ruang Parking. Masih banyak yang kosong, mungkin sebab masih awal atau cuaca agak mendung
3 Taiko Tawau....hehheh
Rumah comel..agaknya ini rumah tuan punya PW


KH & KN
Menuju ke Wanaka Lake...

Bersambung....

Million Thanx To:
www.byestella.comwww.go4travelblog.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Puzzling_World
www.puzzlingworld.co.nz/