Sunday, 12 November 2017

Pameran Seni Visual, Festival Kesenian Murid-Murid WP Labuan

12 Nov 2017
Ahad

Salam n Hi....
Semalam telah berlangsung Festival Kesenian Murid Sekolah-Sekolah WP Labuan bertempat di Anggrik Square, Ruang Legar Ujana Kewangan, Anjuran Jabatan Pendidikan WP Labuan. Ader banyak aktiviti yang dijalankan dan salah satunya ialah Pameran Seni Visual yang melibatkan pelajar Tingkatan 6 SMK Labuan. Oleh kerana anak-anak pelajar Tingkatan 6 Atas sedang bergelut dengan peperiksaan STPM, maka kiter tak kacau libatkan depa. Kiter amik pelajar Tingkatan 6 Rendah yang mengambil matapelajaran Seni Visual. Sebab depa ni ader seminggu lagi untuk bergerak ke "medan perang". Program ni berlangsung pada hari Ahad, maka kiter tak paksa penglibatan depa, kalo nak isi nama, tak nak pun tak pe sebab tak ada apa-apa bayaran, belanja makan dan sebagainya jika ingin join program. Hanya yang kiter dapat janjikan ialah sijil dan sebuah pengalaman berharga.....  
 
Bersama sebahagian pelajar 6RG
Ada 15 buah karya sahaja yang kiter bawa untuk dipamerkan di sini, dan kebanyakan karya tersebut merupakan kerja kursus pelajar semester 3 pada tahun-tahun sudah. Karya pelajar untuk tahun ini kiter simpan dulu sebab ia masih dianggap evidens sulit sehingga keputusan peperiksaan STPM keluar pada tahun depan. Belajar dari pengalaman, kali ni kiter sediakan jadual bertugas untuk pelajar berada di ruang pameran. Antara objektif program ini ialah kiter ingin memberi pendedahan awal kepada para pelajar bagaimana mengurus sesuatu program seni, menanam keyakinan diri kepada pelajar untuk berkomunikasi dengan baik dengan audiens, boleh "bercerita" tentang karya dari pelbagai aspek seni. Secara tidak langsung, program sebegini memupuk rasa taggungjawab, bekerja dengan baik dalam satu pasukan.

antara karya yang dipamerkan
VIP melawat tapak pameran.
Cikgu dari Brunei pun turut sama hadir memberi sokongan.
Cikgu Azizie "bercerita" tentang karya kepada Pengetua SMK Lajau.
VIP melawat tapak pameran
Sebahagian pengunjung yang datang
VIP bersama Cikgu dari Brunei
Sebehagian pelajar 6R bersama Cikgu Azizi dan Cikgu Jamaliah
Terima kasih yang tak terhingga kepada semua pelajar 6Rendah yang terlibat atas kerjasama dan komitmen yang tinggi dalam program ini. Juga kepada Cikgu Jamaliah (KP Seni) yang tak pernah menolak apabila saya perlukan bantuan/penglibatannya dalam apa jua program seni yang kami kendalikan. Saya akan ingat jasa kak Lia.....😊 Jumpa lagi di program akan datang......Bye. 





vvv

Sunday, 29 October 2017

Mengejar Sakura di Xi'an: Part 10: Masjid Agung Xian

24 Mac 2017
Jumaat

Salam n Hi....
Hari terakhir kami di sini. Malam tadi dah kemas barang secara berjemaah. Kena susun bagus2 kalo tak bakalan ader barang yang tertinggal. Jadi pagi ni kami akan melawat Masjid Agung Xian. Rugi kalo tak singgah, sebab kiter dah ader di sini. Paling tidak 1 masjid pun jadi lah. Masjid ni dekat je, ader kat kawasan Muslim Quarter, cuma kiter tak tau lagi kedudukannya secara tepat. Kena cari. Masjid Agung Xi'an atau dalam Bahasa Cina disebut Xian Da Qīngzhēnsì merupakan masjid terbesar di China. Kebanyakan masjid di sini dibina pada awal dinasti Ming dan ia merupakan salah satu tapak pelancongan yang popular. Kini ia menempatkan lebih dari dua puluh bangunan di lima halamannya, dan meliputi 12,000 meter persegi.
depan pintu masuk
Aku tak tau la asal dier ader jarak pulak ni.......πŸ˜‡
sisi lain

sisi3
sisi 4

Masjid Agung Xian ini dibina semasa pemerintahan Dinasti Ming, kemudian di beri penambahbaikan semasa Dinasti Qing. Kompleks agama terdahulu (Tanmingsi dan Huihui Wanshansi) diketahui telah berdiri di atas tapak yang sama, bertarikh seawal pemerintahan Dinasti Tang. Pada tahun 1956, masjid ini telah diisytiharkan sebagai Laman Sejarah dan Kebudayaan yang Dilindungi di Wilayah Shaanxi dan kemudian dinaikkan pangkat kepada Sejarah Major dan Tapak Kebudayaan yang dilindungi di Peringkat Kebangsaan pada tahun 1988. Masjid ini masih digunakan sebagai tempat beribadat oleh masyarakat cina ​​Islam, terutamanya orang Hui sehingga kini
sisi 5
sisi 6
sisi 7
Masjid ini merupakan bangunan berdinding dilima halaman, dengan tempat solat terletak di halaman keempat. Setiap halaman mengandungi monumen tengah, seperti pintu pagar, dan dipenuhi dengan kehijauan serta bangunan kecil. Contohnya, halaman pertama mengandungi pintu dinasti Qing , sementara halaman keempat menempatkan Phoenix Pavilion, gazebo heksagonal. Banyak tembok di seluruh kompleks dipenuhi inskripsi burung, tumbuhan, objek dan teks, baik dalam bahasa Cina dan Arab. Keseluruhan, seni bina masjid ini menggabungkan seni bina tradisional Cina dengan fungsi Islam. Manakala bangunan Cina tradisional sejajar dengan paksi utara-selatan mengikut feng shui, masjid itu diarahkan ke arah barat ke Mekah, sementara masih mematuhi paksi kota kekaisaran.

sisi 8
sisi 9
9
10
Selain itu, kaligrafi dalam tulisan Cina dan Arab ada di seluruh kompleks, kadang-kadang mempamerkan gabungan gaya yang dipanggil "Sini", merujuk kepada teks Arab yang ditulis dalam skrip yang dipengaruhi Cina. Sebahagian ulama juga membuat spekulasi bahawa tiga tingkat, pagoda oktagon di halaman ketiga, yang dipanggil Shengxinlou, pada asalnya berfungsi sebagai menara masjid, yang digunakan untuk azan. Dewan solat pula dibina dengan kayu bersaiz monumen dengan atap berwarna turquoise, enam tiang dan lima pintu. Ia dibina di atas sebuah platform batu besar yang dibarisi dengan balustrades. Dewan solat sangat luas terdiri daripada tiga bangunan bersatu, menetapkan satu di belakang yang lain. Perhiasan dalaman berpusat di dinding qibla belakang, yang mempunyai ukiran kayu bunga dan kaligrafi.

Kebetulan hari Jumaat, orang dah mula datang untuk solat jumaat
pelancong tempatan juga ader
restoran di luar masjid

Orang hantar sarapan
Selesai sesi lawatan kami meneruskan jelajah Muslim Quarter. Hari ni hari terakhir, petang nanti nak balik dah. Jadi di pengakhir siri kembara ni sempat la rembat 2,3 kotak Bepang untuk dibawa balik....Untuk itu aku akhiri cite ini dengan gambar City Wall di waktu malam, dijepret dalam perjalanan ke Airport. Jumpa lagi dalam siri kembara akan datang......😎




-Tamat-

Rujukan: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Mosque_of_Xian

Saturday, 28 October 2017

Mengejar Sakura di Xi'an: Part 9: Muslim Quarter

24 Mac 2017
Jumaat
Salam n Hi...

Cite tentang Muslim Quarter, sepanjang seminggu di sini, memang kami selalu ke sini. Ibarat, ini la dapur kami di malam hari. Sebenarnyer ader je bawa bekal makanan dari Malaysia, biasa la pengembara ciput kena galas beban makanan untuk mengurangkan bajet makan sepanjang mengembara πŸ˜›, cuma yang ini pengimbang bagi depa yang nak rasa masakan china. Surga makanan bagi peminat Kambing, mie original buatan tangan, yogurt dan macam2 lagi. Cara bagaimana nak p sini dari hostel Han Tang tu aku dah cite kat Part 2 ble rujuk kat situ. Bagi yang tak minat, kiter saje ikut cuci mata. Jadi aku rangkumkan citer cari hari pertama hingga la hari terakhir kami berkunjung ke Muslim Quarter ni.
Perjalanan menuju ke Muslim St. Dihujung sana kelihatan bangunan Drum Tower yang kelihatan indah dihiasi lampu neon.
  • Gambar atas: Daging kambing
  • Gambar bawah: Drum Tower dari dek
Muslim Quarter atau dikenali dengan nama Huimin Street ni merupakan hab masyarakat Islam di Wilayah Shaanxi, Xian. Terletak di sebelah utara West Street di pusat bandar dan ia meliputi beberapa blok yang dihuni oleh lebih 20,000 masyarakat Islam. Xi'an merupakan titik permulaan Jalan Sutera purba, 1,000 tahun yang lalu iaitu semasa pemerintahan Dinasti Han Barat (206 SM-9 AD). Sejumlah peniaga dan pelajar luar negeri dari negara-negara Arab dan Persia berhijrah ke Xi'an untuk menjalankan perniagaan atau belajar. Mereka menetap di Muslim St. dan mereka dipanggil masyarakat Hui oleh penduduk tempatan.
satey kambing. 1 cucuk RMB 10, memang puas hati dihiris tebal, dilumurkan dengan rempah ratus asli buatan China
Yogurt dan Jus Delima
kacang-kacangan dan kentang
Terdapat kira-kira sepuluh masjid di kawasan masyarakat Muslim yang mana Masjid Besar di Huajue Lane adalah yang paling terkenal dan popular. Pelbagai jenis makanan, pakaian dan cenderamata boleh di dapati di sini. Pasar Muslim Beiyuanmen yang terletak hanya di sebelah utara Menara Gendang adalah pilihan yang tepat selepas bersiar-siar di pusat bandar. Menganjur dari Selatan ke utara sepanjang kira-kira 500 meter, kiter boleh mulai jelajah ni dari gerbang di bawah Menara Gendang. Jalan ini diaspal dengan batu berwarna gelap dengan pokok-pokok hijau yang memberikan kesan sejuk semasa musim panas. Rekabentuk bangunan di kiri-kanan jalan bercirikan gaya dari Dinasti Ming (1368-1644) dan Dinasti Qing (1644-1911). Beberapa bangunan merupakan restoran; manakala yang lain adalah kedai. Namun sesuatu yang menjadi ciri khas di sini ialah, kedai dan restoran merupakan milik orang Islam. Jadi jangan risau naa....

  •  Ramai beratur nak beli kebab. Namun harus diingat, ramainya orang tidak menjanjikan makanan itu sedap ye. Sudah terbukti 2 rakan ku yang mengilai kebab akhirnya kecewa bila kebab yang dibeli rupanya biasa2 je.
  • Malam yang meriah di Muslim St.
Penebar gula untuk dijadikan Bepang
manisan dan satey kambing.
Beiyuanmen @ Muslim Street mempunyai sejarah yang panjang. Dari sisi lain, dikatakan bahawa pada zaman dahulu, utusan diplomatik asing dan peniaga tinggal di sini dan kemudian mereka berkahwin dan mempunyai anak-anak, sehingga secara perlahan-lahan generasi mereka berkembang. Hari ini, kebanyakan penduduk di sini adalah keturunan yang berhijrah. Semua masyarakat Islam di sini adalah para pengikut Islam yang soleh dan taat, sehingga mereka membentuk masyarakat yang ketat, yang mengekalkan budaya dan tradisi mereka sendiri hingga ke hari ini walaupun dalam kalangan masyarakat moden. Masyarakat di sini sangat mengenali antara satu sama lain kerana mereka adalah sahabat, jiran dan teman sepermainan sejak kecil hingga la mereka berkeluarga.
antara barang2 yang dijual di Muslim St.
Jumpa pelancong tempatan yang gembira melihat kami
Jus Delima dan Kuih piring. Kuih ni besar gilerr, ble makan ramai2. Atasnyer ader kuaci. Kalo cuaca sejuk diluar, makan kuih ni cicah dalam sup panas dengan secawan kopi, perghhh....πŸ‘πŸ‘
  • atas tu kentang yang digoreng
  • bawah ni kaki kambing yang ku sangka kaki ayam pada mulanya.....πŸ˜†πŸ˜πŸ˜‚ rabun betul agaknyer mata ku ni, aku nampak 2 jari macam kaki ayam hehheh...
Apa yang menjadikan Muslim St. ini terkenal sebagai tempat jualan makanan adalah kerana barisan restoran yang pelbagai dan gerai makanan, daripada jual kek, buah-buahan, roti kering, hingga lah kepada jualan daging panggang, sup dan banyak lagi. Kiter juga boleh lihat orang yang membuat gula-gula secara manual. Gula-gula Xian boleh dibeli dengan harga RMB 25-50 sekotak bergantung kepada jenis nya. Aku beli Bepang, sejenis manisan kekacang, RMB 100- 6 kotak (1 depa bagi free) jadi dapat la 7 kotak. Salah satu hidangan paling terkenal di Xi'an ialah roujiamo - daging lembu atau kambing digoreng bersama rempah ratus kemudian dimasukkan di dalam bun yang baru dibakar. Satu lagi hidangan tradisional Uygur yang terdapat di sini ialah roti ngarou paomo - roti pita yang direndam dalam sup kambing. Di Xi'an juga terkenal dengan mi sejuk, yang boleh dibuat dari beras atau dari tepung. Di Muslim St. ini terdapat puluhan gerai mi, di mana kiter boleh meminta hidangan mi sejuk, pasti tak menyesal katanyer. tapi kiter tak penah lagi minta mi sejuk. Pe ke jadah nak makan mi sejuk di saat suhu di luar sana mencecah 10'C.
  • Atas: pagi di Muslim St.
  • Bawah: Last day, makan di restoran mahal katanyer...
  • Atas: beli oleh2
  • Haji ni tulis nama KH dalam tulisan jawi
Bawah: Bepang yang sangat ku minati
Mencari rezeki halal
Penebar gula yang handal...
ehsan cik goggle: cara nak p Muslim St.
Bersambung....


Rujukan:
https://www.chinahighlights.com/xian/attraction/muslim-street.htm

Sunday, 17 September 2017

Mengejar Sakura Di Xi'an: Part 8: Xi'an Botanical Garden


23 Mac 2017
Khamis
Salam n Hi sume.....
Hari ni kami ke Botanical Garden. Tentunya meriah dengan bunga-bungaan kat situ. Xi'an Botanical Garden sebenarnya mempunyai dua tempat. Yang lama terletak berhampiran Big Wild Goose Pagoda. Tetapi ditutup operasinya sejak 2016 untuk kerja-kerja pengubahsuaian dari segi infrastruktur dan sebagainya dan ia dijangka dibuka semula pada tahun 2018. Tapak Botanical Garden yang baru pula terletak di Daerah baru Qujiang dan ia dibuka kepada orang ramai sejak 1 oktober 2016. Kami tak tau pun yang Botanical Garden tu ada tempat baru, yang kami tau tapak lama tu. Jadi kami pun tunggu bas No. 37 depan Bell Tower. Tunggu punya tunggu bas No. 37 tak kunjung tiba. KM dengan bahasa ayam itiknya bertanyakan sesuatu pada orang sebelah dier macamana nak p sana. Orang tu kata bas No. 12 pun akan pergi ke sana. Kira yakin aje la sebab orang tu tengok google map. Dipendekkan cerita, kami pun naik bas No. 12, agak lama juga rasanya berada dalam bas tu, akhirnya driver bas tu suruh turun sebab dier bagi isyarat bas ni akan balik semula ke bandar. Pastu KH tunjuk kad dier yang ader tulisan Botanical Garden dalam tuliasan mandarin. Dier pun tunjuk arah mana nak ikut.

Hari mendung, nasib baik tak hujan.
Sib baik sejuk
Kami pun jalan kaki ikut arah yang dier tunjuk.......pusing punya pusing, tak jumpa tempat tu. Gaya2 taman tu ader, pagoda pun nampak tapi mana satu dier berada? Sampai satu ketika kami jumpa pintu masuk, tapi sebab bercakap dalam bahasa isyarat, Pak Guard tu tunjuk arah belakang dan kami anggap ia maksudkan "ko masuk pintu belah sana". Kami pusing lagi. Tak jumpa juga. Sampai la penat kaki, sampai terfikir nak balik semula ke Bell Tower naik metro, tapi stesen metro pun tak jumpa, signboard ader, cari2 tak jumpa. Disepanjang jalan kaki tu ader juga tanya2 kat orang, ader yang layan, ader yang tak. Biasanya orang muda akan layan dengan membantu kita mencari laluan menggunakan goggle map di hp mereka. Akhirnya kami perasan, kami sebenarnya tawaf ditempat yang sama banyak kali. Allahuakbar... Ya Allah Ya tuhanku, ampunilah dosa-dosa kami, tunjukkan la kami jalan yang sebenar.....Begitu kami melantunkan doa di dalam hati. Terus masing2 duduk di hentian bas. Merenung nasib katanyerr...heheh..

Akhirnya kami sepakat untuk ambil teksi untuk dihantar ke Botanical Garden. Depa, KH dah dapat teksi dan pergi dulu. Aku, KM dan KL tunggu lagi, akhirnyer ader satu teksi yang berhenti, drivernyer wanita. Bila bagitau nak p Botanical Garden dier marah tak nak hantar, katanyer dekat aje, boleh jalan kaki. Dier cakap bahasa mandarin tapi boleh paham dier punya gaya tangan. Kami tolak KM jadi jurucakap. Driver tu cakap cina, KM balas cakap melayu broken Spanyol dier...hahahah. Setelah puas beradu suara, Makcik tu pun mengalah, hantar juga sambil membebel2. Alih2 dier hantar tempat pintu masuk kami jupa awal2 tadi. Terkejut beruk kami dibuatnyer, sambil mencari2 kelibat KH dan rakan2 yang lain. Bila nampak depa kami pun turun. Makcik minta tambang RMB4-5, kalo tak silap. Memang la dier marah sebab, mebazir minyak je, dekat gilerr.
Dalam tersesat tu jumpa arca ni
Ini la pagoda tu
Ada cerita disebalik pembinaan arca ni, sudah tentu berait dengan sejarah lampau Xi'an
Dipendekkan lagi cerita, KH jumpa beberapa orang wanita tempatan. Depa pun nak p Botanical Garden juga. Katanyer Botanical Garden pindah tempat baru. Kena naik Teksi. Jadi kami ambil teksi berasingan dan p tempat baru tu. Harga tambang teksi ialah RMB 36 sehala. Dah duduk dalam teksi, kami pun menarik nafas lega. Alhamdulillah....Terima kasih Ya Allah, akhirnya Allah SWT permudahkan urusan kami hari tu.
sampai dah...
Kat depan pintu masuk
Masing-masing kesejukan sebab hujan renyai2. S tanya ader Glove lebih tak.
Bangunan bulat di tepi tasik tu restoran sebenarnyer tapi tutup masa tu.
bangunan 4segi tu toilet.
Bayaran masuk ke Botanical garden ni ialah RMB 10 sahaja pada hari biasa. Tapi kalo misim bunga bayaran masuknya ialah RMB 20. Kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah masuk adalah percuma. manakala kanak-kanak berumur 7- 18 tahun dapat separuh harga. Masa operasi pula ialah bermula jam 8.00 pagi- 6.00 petang sahaja. Botanical Garden yang baru ni meliputi kawasan kawasan seluas 43 hektar (106 ekar), 2 kali ganda dari saiz tapak yang lama. Pada ketika ini, Xian Botanical Garden merangkumi lebih dari 4,000 spesies dan terdiri daripada 11  kawasan iaitu Silk Road Garden, Qinling Garden, Children’s Garden, Forgotten Garden, Hundred Flowers Garden, Water Garden, Rose Garden, Vine Garden, System Garden, Herb Garden, and Rock Garden.

Sojukkkkk....
Itu lah mereka gadis yang membantu kami. Yang baru merah tu ble berbahasa Inggeris.
Bila kiter melangkah ke pintu masuk barat tadi, kita akan jumpa Taman Air, yang dikelilingi oleh air bersih dan cannas yang menawan. Tanaman yang paling popular di kawasan ini adalah Victoria amazonica yang hanya mekar selama 3 hari. Taman ini terdiri dari teratai, akuatik dan lain-lain. Manakala di kawasan taman laluan sutera pula terdapat imej unta sebagai model. Di kawasan ini terdapat tumbuhan tempatan seperti tumbuhan tradisional cina seperti pokok teh, mawar Cina dan pokok mulberi. Kawasan tanaman gurun:  untuk kendyr dan tamarisk yang tumbuh di sepanjang laluan Sutera, dan Kawasan untuk tumbuhan Eksotik untuk sayur-sayuran barat, buah-buahan dan bunga yang dibawa ke China melalui Jalan Sutera. Ketiga3 taman ini, melambangkan gabungan budaya barat dan oriental.
Kami bersama si Tulip
pemandangan kat depan masa mula masuk tadi
Nak p tengok tulip
Bila baca balik sejarah penubuhan Taman Botanical ni, rupanya ia dibina sebagai tempay penyelidikan asas terhadap aplikasi tumbuhan, pengenalan tumbuhan dan tumbesaran, pemeliharaan plasma nutfah, dan mempopularkan ilmu tentang botani. Kalo perasan, kebanyakan gambar yang ader kat sini cuma kami bertiga, sebab depa yang 3 lagi kesejukan. Memang kawasan ni agak sejuk, kalo pun tak hujan. Sebab tu bunga boleh tumbuh dengan baik.

Sikit masa lagi, pokok2 yang togel ni akan mengeluarkan bunga 2 yang menawan.
JUmpa juga sakura walaupun tak banyak
Teruja jumpa tulip
Satu lagi taman yang ada di sini ialah Taman Qinling. Gunung Qinling, yang terletak di selatan Shaanxi, adalah garis pemisahan geografi penting di China. Gunung ini mempunyai tumbuhan yang paling pelbagai dan terkaya di kalangan semua kawasan lain di latitud yang sama. Taman ini terutama menanam tumbuh-tumbuhan yang jarang, terancam, dan endemik di kawasan Qinling. Taman kanak-kanak pula dibina seperti berada di dalam cerita dongeng. Taman ini terdiri daripada Taman Visual, Taman Taktil dan Taman Olimpik, di mana kanak-kanak boleh mempelajari dan mengetahui tumbuh-tumbuhan dengan menonton, menyentuh dan menhidu bau bunga. Selain itu, ada juga tumbuhan digital, yang boleh memberi inspirasi kepada kreativiti kanak-kanak.

Waktu Terbaik untuk berkunjung ke Botanical garden ini ialah pada musim bunga. Ada beberapa program atau aktiviti yang dia adakan disini, contohnya Tulip Show pada musim bunga, Lotus Show pada musim panas, Chrysanthemum Show pada musim gugur, dan Plum Flower Show pada musim sejuk. Mesti hebat bila berada di tengah2 rimbunan bunga-bunga yang berwarna warni kan.... Untuk datang sini ada beberapa cara, bole naik bas, metro dan teksi.

 Bas:
1. Ambil bas 37, turun di Stesen Botanical Garden dan kemudian masuk melalui West Gate.
2. Ambil bas 270, 602, 607 dan turun di Changming Road - Third Ring Ring South Station.
 Berjalan ke timur sekitar 4 minit ke Pintu Timur Xian Botanical Garden secara langsung.
3. Ambil bas 701 dan turun di Stesen Miaojiazhai. Kemudian berjalan ke arah timur sekitar 1 km (0.6 batu) ke Pintu Barat taman.

Metro:
Ambil Metro Line 3 dan turun di Stesen Yanxingmen. Keluar dari Exit C dan tukar ke bas 351. Turun di Kolej Sains dan Teknologi Shaanxi. Perhentian itu hanya bersebelahan dengan Pintu Timur taman.
Xian Bus / Metro Search

Dengan teksi:
Ambil teksi dari pusat bandar dan kos CNY 25 atau lebih.


Kat luar Botanical Garden ni ader Bus Stop, So tunggu kat luar. Bas yang berderet ni salah satunya akan ke bandar mengikut giliran. Bas akan terus ke Bell Tower
Lenggang
Akhir sekali tuan tanah nak mengundur diri..........😝
Bersambung....

TQ: KM/S-atas sumbangan gambar
Rujukan: https://www.travelchinaguide.com/attraction/shaanxi/xian/botanical-garden.htm